Πολωνία και Ουγγαρία εναντίον Μακρόν για τις δηλώσεις του περί χωρών που δεν σέβονται τις αξίες της ΕΕ

Πολωνία και Ουγγαρία εναντίον Μακρόν για τις δηλώσεις του περί χωρών που δεν σέβονται τις αξίες της ΕΕ Facebook Twitter
1

Η Ουγγαρία και η Πολωνία πέρασαν σήμερα στην αντεπίθεση επικρίνοντας τον Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από τις προειδοποιήσεις του Γάλλου προέδρου προς τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ένα «σουπερμάρκετ» από το οποίο μπορούν να επιλέγουν τα κομμάτια της συμμετοχής τους στο μπλοκ που επιθυμούν, χωρίς να σέβονται τις αξίες της Ένωσης.


Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Μακρόν δήλωσε ότι οι χώρες που δεν σέβονται τους κανόνες της Ένωσης θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες.


«Ο Γάλλος πρόεδρος είναι πολύ νέος. Έρχεται εδώ για πρώτη φορά», τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στους δημοσιογράφους κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.


Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο κατηγόρησε τον Μακρόν ότι προβάλει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης την αντιπάθειά του προς τα κράτη της κεντρικής Ευρώπης. «Είναι καλό να μιλάμε με γεγονότα και να μην χρησιμοποιούμε στερεότυπα», δήλωσε.


Εντούτοις, ο Γάλλος πρόεδρος, που αναμένεται να συναντηθεί αύριο πρωί με τους Όρμπαν και Σίντλο και με τους ηγέτες της Σλοβακίας και της Τσεχίας, δέχθηκε την ισχυρή στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.


«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό ότι ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε αυτές τις δηλώσεις. Η Γερμανία και η Γαλλία συμβαδίζουν απολύτως», τόνισε η Μέρκελ, σε ερώτηση για την τοποθέτηση Μακρόν.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανοίξει αρκετές νομικές επιθέσεις ενάντια στην Βαρσοβία και την Βουδαπέστη, ενώ κάποια κράτη μέλη επιθυμούν την μείωση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης ως τιμωρία για τις ενέργειες των κυβερνήσεων τους.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Το αγκάθι είναι ότι η Ουγγαρία και η Πολωνία αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες.Στις χώρες αυτές η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι εναντίον στην εγκατάσταση μουσουλμάνων στο έδαφόε τους. Βασικά το ίδιο συμβαίνει και με την κοινή γνώμη της Γαλλίας και της Γερμανίας, ίσως με κάπως μικρότερα ποσοστά, αλλά οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών αγνοούν συστηματικά τη γνώμη των λαών τους. Οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας προτιμούν να παραβαίνουν τους κανόνες της ΕΕ παρά να ακολουθήσουν το όχι και τόσο ελκυστικό (ιάθε άλλο μάλιστα) παράδειγμα της Γαλλίας και της Γερμανίας. Μπορεί ο σκληρός πυρήνας της ΕΕ να υποχρεώσει αυτές τις χώρες να αλλάξουν την πολιτική τους στο προσφυγικό; Και, αν μπορεί, θα είναι τελοικά για καλό; Πολύ αμφιβάλλω.