Σύνοδος Κορυφής: Η Μέι θα ενημερώσει για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών μετά το Brexit

Σύνοδος Κορυφής: Η Μέι θα ενημερώσει για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών μετά το Brexit Facebook Twitter
0

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι σήμερα θα ενημερώσει τους ευρωπαίους εταίρους της για τα σχέδιά της αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία μετά το Brexit.

«Προτείνουμε την προστασία των δικαιωμάτων των ευρωπαίων και των βρετανών πολιτών καθώς αποχωρούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε σε δημοσιογράφους προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, και είπε πως η διασφάλιση των δικαιωμάτων αποτελεί βασική προτεραιότητα. Παράλληλα, χαρακτήρισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ένωση «πολύ εποικοδομητική».

Σχετικά με την τρομοκρατία, που είναι μεταξύ των θεμάτων στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, η Μέι ανέφερε ότι η Μ. Βρετανία και η ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν για να σταματήσει ο εξτρεμισμός και να καταπολεμηθεί το φαινόμενο.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες για μία Σύνοδο Κορυφής που τοποθετείται σε ένα πλαίσιο επιστροφής της εμπιστοσύνης, μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας, απέναντι σε μία αποδυναμωμένη Τερέζα Μέι, έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Η επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση την περασμένη Δευτέρα έδειξε ότι οι Βρυξέλλες είναι σε θέση να επιβάλουν το τέμπο στο Λονδίνο. Η Τερέζα Μέι, η οποία έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι είναι έτοιμη να αγκαλιάσει το σενάριο της άρνησης οποιασδήποτε συμφωνίας παρά να δεχθεί μία αρνητική, θα βρεθεί απόψε μαζί με τους ομολόγους της σε θέση αδυναμίας, αφού έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο μετά τις εκλογές που προκήρυξε για να ενισχύσει την θέση της στις διαπραγματεύσεις. Η παρέμβασή της αναμένεται να είναι σύντομη, διότι δεν πρόκειται να είναι εισαγωγική συζήτησης.


Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, η Τερέζα Μέι «θα αποκαλύψει» τις αρχές που θα ακολουθήσουν οι βρετανοί διαπραγματευτές στις συνομιλίες για την τύχη των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που κατοικούν σε ευρωπαϊκές χώρες. Ενα πιο λεπτομερές κείμενο θα δοθεί πιο μετά στην δημοσιότητα, στις 26 Ιουνίου.


Στην συνέχεια, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα εγκαταλείψει τη Σύνοδο για να επιτρέψει στους ομολόγους της να συζητήσουν το θέμα της μεταφοράς δύο ευρωπαϊκών θεσμών που έχουν ως έδρα το Λονδίνο, της Τραπεζικής Αρχής και της Υπηρεσίας Φαρμάκων, που θα εγκαταλείψουν το βρετανικό έδαφος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM