Οργή στις ΗΠΑ: Αστυνομικοί σκότωσαν έγκυο μητέρα τριών παιδιών στο σπίτι της, αφότου κατήγγειλε κλοπή

Οργή στις ΗΠΑ: Αστυνομικοί σκότωσαν έγκυο μητέρα τριών παιδιών στο σπίτι της, αφότου κατήγγειλε κλοπή Facebook Twitter
0

Αστυνομικοί στο Σιάτλ των ΗΠΑ πυροβόλησαν και σκότωσαν μία έγκυο γυναίκα μέσα στο σπίτι της, μπροστά στα μάτια των τριών παιδιών της, προκαλώντας οργή για την αστυνομική βία εναντίον μαύρων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η 30χρονη Charleena Lyles είχε καλέσει την αστυνομία για να καταγγείλει κλοπή. Δύο αστυνομικοί την πυροβόλησαν το πρωί της Κυριακής, λίγο μετά την άφιξή τους στο σπίτι της, ενώ ανέφεραν ότι κρατούσε μαχαίρι. Η γυναίκα πέθανε επί τόπου.

Σε ηχογράφηση από το περιστατικό, ένας από τους αστυνομικούς ακούγεται να λέει «χρειαζόμαστε βοήθεια», και «πήγαινε πίσω!», πριν αρχίσουν οι πυροβολισμοί.

Οι Seattle Times αναφέρουν ότι στο σπίτι βρίσκονταν τα παιδιά της γυναίκας, ηλικίας ενός, τεσσάρων και έντεκα ετών. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν τραυματίστηκαν και τα φροντίζουν άλλα μέλη της οικογένειας.

Σε αρχική της ανακοίνωση, η αστυνομία περιέγραψε τη Lyles ως «ύποπτη», αν και τα δημοσιεύματα σημειώνουν πως εκείνη ήταν που κατήγγειλε την κλοπή.

Η Wanda Cockerhern, ξαδέρφη της 30χρονης, δήλωσε στη Guardian ότι η τετράχρονη κόρη της Lyles έχει σύνδρομο Down και δυσκολευόταν να καταλάβει τι συνέβη. «Ο 11χρονος γιος της έπρεπε να περάσει δίπλα από το νεκρό σώμα της μητέρας του... Θέλω δικαιοσύνη και θέλουμε απαντήσεις», τόνισε.

Συγγενείς της Lyles ανέφεραν ότι είχε προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι δύο αστυνομικοί που την πυροβόλησαν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα επί πληρωμή, κάτι που αποτελεί συνήθη πρακτική σε περιπτώσεις πυροβολισμών στις ΗΠΑ.

Δεν είναι σαφές πώς η έρευνα για κλοπή εξελίχθηκε σε θανάσιμο πυροβολισμό. Αν και το αστυνομικό τμήμα συνήθως στέλνει μόνο ένα άτομο για να ερευνήσει μια τέτοια υπόθεση, η αστυνομία δήλωσε ότι δύο άτομα εστάλησαν «λόγω πληροφοριών σχετικά με αυτή τη διεύθυνση που παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο για τους αστυνομικούς».

Στην ηχογράφηση από τις κάμερες στο περιπολικό, ένας αστυνομικός φάνηκε να γνωρίζει το σπίτι, λέγοντας: «Είναι αυτό με τα τρία παιδιά;». Επίσης, αναφέρθηκαν εν συντομία σε πιθανά θέματα ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με τη Guardian, έρευνες έχουν δείξει επανειλημμένως ότι άτομα με ψυχικές ασθένειες και αναπηρίες σκοτώνονται από την αστυνομία σε δυσανάλογα υψηλά ποσοστά. Σύμφωνα με μία έρευνα από το Treatment Advocacy Center, ο κίνδυνος να σκοτωθεί κάποιος από την αστυνομία είναι 16 φορές μεγαλύτερος για άτομα που έχουν κάποια ψυχική ασθένεια και δεν λαμβάνουν θεραπεία, σε σχέση με άλλους πολίτες. Υψηλά είναι και τα ποσοστά κινδύνου για Αφροαμερικανούς, σε σχέση τον υπόλοιπο πληθυσμό. Οι αστυνομικοί που πυροβόλησαν την Lyles είναι λευκοί.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM