Ο αμερικανός φοιτητής Ότο Γουόρμπιερ, ο οποίος απελευθερώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βόρεια Κορέα, ύστερα από 15 μήνες κράτησης, πέθανε σύμφωνα με την οικογένειά του. Όπως είχε γίνει γνωστό, ο φοιτητής βρισκόταν σε κώμα για περισσότερο από ένα χρόνο.

 

Ο Γουόρμπιερ, 22 ετών, φοιτητής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, είχε καταδικαστεί στη Β. Κορέα σε 15 χρόνια καταναγκαστικών έργων με την κατηγορία ότι προχώρησε σε «υπονομευτικές πράξεις έναντι του κράτους». Συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2016 επειδή είχε προσπαθήσει να πάρει μια αφίσα στην οποία ήταν γραμμένο ένα πολιτικό σύνθημα από το ξενοδοχείο της Πιονγιάνγκ όπου διέμενε.

 

 

 

Ένα μήνα αργότερα, είχε ζητήσει συγγνώμη μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες της Βορείου Κορέας δακρυσμένος. Είχε επισκεφθεί τη χώρα στο πλαίσιο ενός ταξιδιού που διοργανώθηκε για το Νέο Ετος από κινεζικό ταξιδιωτικό πρακτορείο. Συνελήφθη την ώρα που η ομάδα επρόκειτο να επιστρέψει στο Πεκίνο στις 2 Ιανουαρίου 2016. Η δίκη του διήρκησε λιγότερο από μία ώρα.

 

Η Πιονγιάνγκ ισχυρίστηκε ότι ο 22χρονος έπαθε αλλαντίαση και του δόθηκε υπνωτικό χάπι το οποίο τον βύθισε στο κώμα. Ωστόσο, γιατροί στις ΗΠΑ αμφισβητούν αυτόν τον ισχυρισμό. Η οικογένειά του έμαθε για το κώμα μόλις λίγες ημέρες πριν την απελευθέρωση.