Ο αποκλεισμός του Κατάρ απειλεί το Al-Jazeera, την Qatar Airways και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022

Ο αποκλεισμός του Κατάρ απειλεί το Al-Jazeera, την Qatar Airways και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 Facebook Twitter
1

Το Κατάρ, το μικροσκοπικό κράτος του Κόλπου απομονώθηκε κυριολεκτικά και μεταφορικά μετά από την κλιμάκωση της κρίσης με τους γείτονές του, ενώ οι χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές διαδρομές έκλεισαν σε μια άνευ προηγουμένου κρίση στην αραβική χερσόνησο που απειλεί μακροχρόνιες εμπορικές συμφωνίες.

Το κλείσιμο της μοναδικής χερσαίας διαδρομής στο Κατάρ, καθώς και των εναέριων χώρων της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν, έθεσε ουσιαστικά έναν ολικό αποκλεισμό στη Ντόχα, η οποία βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις εισαγωγές για τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού της.


Η κρίση απειλεί να καταστρέψει τις προοπτικές ανάκαμψης του εθνικού αερομεταφορέα Qatar Airways, που ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα από την αμερικανική απαγόρευση ηλεκτρονικών συσκευών στις καμπίνες των αεροσκαφών που πετούν από τη Μέση Ανατολή. Παράλληλα αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο σχετικά με το μέλλον του Al Jazeera, που είναι το κυρίαρχο τηλεοπτικό δίκτυο το οποίο ιδρύθηκε από το βασίλειο του Κόλπου και βρίσκεται στο επίκεντρο των διπλωματικών ρήξεων με την υπόλοιπη περιοχή. H Σαουδική Αραβία προχώρησε ήδη στο κλείσιμο των γραφείων του τηλεοπτικού δικτύου, ώρες αφότου αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις εξαιτίας της στήριξης που φέρεται να προσφέρει η Ντόχα στους ισλαμιστές και το Ιράν. «Το υπουργείο Ενημέρωσης έκλεισε τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera και ανακάλεσε την άδειά του», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Spa.

Τα πρωτοφανή μέτρα απειλούν όμως και την διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου που πρόκειται να φιλοξενηθεί στο Κατάρ το 2022, αναφέρει ο Guardian. Δεν μπορώ να σκεφτώ ένα συγκρίσιμο παράδειγμα. Ασκείται μεγάλη πίεση στο Κατάρ», δήλωσε ο Robin Mills, Διευθύνων Σύμβουλος της Qamar Energy με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Δεν είμαι σίγουρος πόσο εύκολα μπορούν να αντικαταστήσουν τις εισαγωγές με άλλες αεροπορικές ή θαλάσσιες διαδρομές».

  

Το Κατάρ δέχτηκε σφοδρή επίθεση από μέσα μαζικής ενημέρωσης του Κόλπου τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από σχόλια του εμίρη της χώρας σε τελετή στρατιωτικής αποφοίτησης. Ο εμίρης φέρεται να χαρακτήρισε το Ιράν, τον περιφερειακό αντίπαλο του Ριάντ, ως δύναμη σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. Το Κατάρ υποστήριξε ωστόσο πως τα αποσπάσματα από την ομιλία, η οποία εμφανίστηκε σύντομα στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ήταν αποτέλεσμα «κυβερνοεπίθεσης» και ότι «ψευδείς» δηλώσεις αποδόθηκαν στον εμίρη της χώρας.

  

Η πολεμική κορυφώθηκε τη Δευτέρα με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν να διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις και τις πτήσεις προς και από τη Ντόχα, να την διώχνουν από τον αραβικό συνασπισμό που αγωνίζεται στην Υεμένη και να απαιτούν από όλους τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τις χώρες τους εντός δύο εβδομάδων.

Οι αεροπορικές εταιρείες Emirates, Etihad και FlyDubai ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν τις πτήσεις προς το Κατάρ και το κλείσιμο του εναερίου χώρου των Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν θα έχει πιθανότατα καταστροφικές επιπτώσεις στην Qatar Airways.

Οι πτήσεις της Qatar θα διαρκούν έτσι πολύ περισσότερο και οι διαδρομές θα γίνουν πιο περίπλοκες για να ξεπεράσουν τις απαγορεύσεις, ενώ θα πρέπει να πετούν πάνω από το Ιράν αποφεύγοντας τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, τη Συρία, το Ισραήλ και ένα μεγάλο μέρος του Ιράκ.

Ο αποκλεισμός του Κατάρ απειλεί το Al-Jazeera, την Qatar Airways και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 Facebook Twitter
H Σαουδική Αραβία προχώρησε ήδη στο κλείσιμο των γραφείων του Al-Jazeera ώρες αφότου αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις εξαιτίας της στήριξης που φέρεται να προσφέρει η Ντόχα στους ισλαμιστές και το Ιράν.

Το Al-Jazeera, ήδη μπλοκαρισμένο σε αρκετές αραβικές χώρες, επαινέθηκε για την κάλυψη των Αραβικών εξεγέρσεων το 2011, αλλά από τότε θεωρείται από πολλούς στην περιοχή ως εργαλείο για την προώθηση της εξωτερικής πολιτικής του Κατάρ και την προώθηση απόψεων των ισλαμικών ομάδων που η μοναρχία έχει υποστηρίξει τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου.

Το 2014 τα κράτη του Κόλπου απέσυραν τους πρεσβευτές τους από το Κατάρ  διπλωματική κρίση και μία από τις παραχωρήσεις που προσέφερε η Ντόχα ήταν το κλείσιμο του al-Jazeera Mubashir, ενός καναλιού αφιερωμένου στην προβολή των απόψεων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σχετικά με το πραξικόπημα του 2013 στην Αίγυπτο. Οι αναλυτές υποψιάζονται ότι αυτή τη φορά ενδέχεται να επιβληθούν περαιτέρω περιορισμοί στο δίκτυο.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ