Eνόχληση στους ρεπουμπλικανούς για τον Τραμπ-Δυσφορία και αποστάσεις

Eνόχληση στους ρεπουμπλικανούς για τον Τραμπ-Δυσφορία και αποστάσεις Facebook Twitter
3

Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές που έχουν ενοχληθεί από την κυκλοθυμία, αλλά και την χαμηλή δημοτικότητα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αρχίζουν να παίρνουν αποστάσεις από τον ίδιο, ενώ προσπαθούν να προωθήσουν μια περισσότερο συντηρητικά παραδοσιακή ατζέντα πολιτικών ζητημάτων, επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμά της, η εφημερίδα “The New York Times.”

 

Δεν είναι λίγοι οι Ρεπουμπλικάνοι που αμφισβητούν ανοιχτά την απόφαση του προέδρου Τραμπ για την αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ.

 

Ακόμη και μέλη του Κογκρέσου που έχουν υποστηρίξει την απόλυση του Κόμεϊ αναφέρουν σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι ο χρόνος που έγινε ήταν ατυχής, ενώ το όλο ζήτημα που έχει προκύψει δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την προώθηση της πολιτικής ατζέντας του Τραμπ. Αρκετοί είναι επίσης αυτοί που έχουν εξοργιστεί από την εντύπωση που έχουν σχηματίσει σχετικά με ενδεχόμενες απειλές από τον Τραμπ κατά του Κόμεϊ για να μη δημοσιοποιήσει επιβαρυντικές πληροφορίες εναντίον του.

 

Την περίοδο αυτή, οι Ρεπουμπλικάνοι καταρτίζουν ένα νομοσχέδιο για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας προσπαθώντας ν' αποφύγουν τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την ψήφισή του από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

 

Παράλληλα, εκφράζονται επιφυλάξεις και για τα ζητήματα που άπτονται της κατάρτισης του προϋπολογισμού, ενώ αρκετοί υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξουν τις κινήσεις του Αμερικανού προέδρου για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA).

 

Στην πορεία της κατάστασης διαφαίνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι αποφεύγουν να συγκρουστούν μαζικά με τον Τραμπ, καθώς φοβούνται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα υποβάθμιζε τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κογκρέσο, για την προώθηση των νομοσχεδίων για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία, αλλά και την φορολογία ώστε να ψηφιστούν μέσα στο 2017. Έτσι, η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων με τον Γερουσιαστή Μιτς Μακόνελ από τον Κεντάκι, αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν από το Ουισκόνσιν, εξακολουθούν να στηρίζουν τον Τραμπ.

 

Από την άλλη μεριά, εδραιώνεται η πολιτική εντύπωση ότι οι διαρκείς κρίσεις που ξεσπούν ξαφνικά κι απρόσμενα στην ουσία υποβαθμίζουν τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο για την εκπλήρωση των προεκλογικών υποσχέσεων του Τραμπ προκαλώντας πρόσθετες εστίες πολιτικής έντασης.

 

“Όλη η δουλειά που αφορά στον χειρισμό ουσιαστικών πολιτικών ζητημάτων, γίνεται δύσκολη ακόμη κι όταν οι καταστάσεις είναι ήρεμες στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, όταν υπάρχουν αντιπερισπασμοί (όπως η υπόθεση Κόμεϊ) εξελίσσονται σε πραγματικά εμπόδια για την αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης στο Κογκρέσο,” δηλώνει ο Κέβιν Μάντεν, που διαθέτει υποστηρικτική εμπειρία στον τρόπο λειτουργίας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

 

Όταν το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος ελέγχονται από το ίδιο πολιτικό κόμμα, τα μέλη της Γερουσίας, αλλά και της Βουλής των Αντιπροσώπων, προσπαθούν να αξιοποιήσουν όλο το πολιτικό βάρος άσκησης της προεδρίας, ώστε να υλοποιήσουν τις προτεραιότητες τους και τις προεκλογικές εξαγγελίες. Ωστόσο η ανορθόδοξη και επιθετική μέθοδος που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος Τραμπ προκειμένου να στείλει τα πολιτικά μηνύματά του τείνει να αλλάξει τον παραδοσιακό τρόπο χειρισμού των καταστάσεων στο Κογκρέσο. “Φαίνεται ότι είμαστε αντιμέτωποι με μία κρίση, με μία καταστροφή σχεδόν καθημερινά στην Ουάσιγκτον και το γεγονός αυτό αλλάζει την ατζέντα μας,” δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή της, η Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, Σούζαν Κόλινς από το Μέιν, η οποία έχει δραστηριοποιηθεί για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

 

Η αποπομπή του Τζέιμς Κόμεϊ είναι η τελευταία κατάσταση κρίσης που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016. Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί την προηγούμενη εβδομάδα ότι ίσως έχει κρυφά καταγράψει ηχητικά τις συνομιλίες που είχε με τον Κόμεϊ. Έτσι χθες οι Γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων, Μάικ Λι από τη Γιούτα και Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα, τόνισαν ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να δημοσιοποιήσει οποιοδήποτε υλικό έχει στην κατοχή του, εάν πραγματικά το έχει.

 

Στην περίπτωση που το πολιτικό κλίμα ήταν διαφορετικό μετά την προεδρική εκλογή Τραμπ, τότε, οι Ρεπουμπλικάνοι εκφράζουν την άποψη ότι θα μπορούσαν να προωθήσουν πιο αποτελεσματικά την πολιτική τους ατζέντα αντισταθμίζοντας ευκολότερα τις παραδοσιακές συντηρητικές επιλογές τους με την προεκλογική ατζέντα του Τραμπ.

 

Πηγή: Εφημερίδα “The New York Times”/ AΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ