Aρχαιολόγοι ανακάλυψαν μία νέα νεκρόπολη με τουλάχιστον 17 μούμιες στην Αίγυπτο

Aρχαιολόγοι ανακάλυψαν μία νέα νεκρόπολη με τουλάχιστον 17 μούμιες στην Αίγυπτο Facebook Twitter
1

Μία νέα νεκρόπολη με τουλάχιστον 17 μούμιες ανακαλύφθηκε σε αρχαιολογική ανασκαφή κοντά στην πόλη Minya στην κοιλάδα του Νείλου, στην Αίγυπτο, στο πρώτο εύρημα του είδους του στην περιοχή.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας, η ανακάλυψη έγινε στο χωριό Tuna al-Gabal, έναν αχανή αρχαιολογικό χώρο στην άκρη της δυτικής ερήμου.

Η περιοχή φιλοξενεί μία μεγάλη νεκρόπολη με χιλιάδες μουμιοποιημένα ζώα. Περιλαμβάνει, επίσης, τύμβους αλλά και ένα κτίριο όπου διεξάγονταν οι κηδείες.

«Είναι η πρώτη ανθρώπινη νεκρόπολη που ανακαλύπτεται στο Tuna al-Gabal» τόνισε ο υπουργός αρχαιοτήτων Khaled al-Anani σε δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο σημείο, 220 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου. Οι μούμιες που ανακαλύφθηκαν ήταν περίτεχνα διατηρημένες, ως εκ τούτου ανήκουν πιθανότατα σε αξιωματούχους και ιερείς, πρόσθεσε. 

Η νέα ανακάλυψη περιλαμβάνει επίσης έξι σαρκοφάγους, δύο πήλινα φέρετρα, δύο παπύρους γραμμένους σε δημώδη γλώσσα καθώς επίσης και έναν αριθμό δοχείων.

Η νεκρόπολη, που βρίσκεται 8 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, χρονολογείται από την ύστερη περίοδο της αρχαίας Αιγύπτου και τα ελληνορωμαϊκά χρόνια.

Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι αυτά είναι μόνο τα αρχικά ευρήματα της ανασκαφής.

Όπως σημειώνει η Guardian, η ανακάλυψη έρχεται την ώρα που η Αίγυπτος πασχίζει ν' αναζωογονήσει τον τουρισμό της, ο οποίος βασίζεται κυρίως στα ιστορικά της αξιοθέατα και επλήγη σοβαρά από τις ταραχές που διαδέχτηκαν την «αραβική άνοιξη» στη χώρα το 2011.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ