Παρίσι και Τόκιο καταδικάζουν τη νέα πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

Παρίσι και Τόκιο καταδικάζουν τη νέα πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας Facebook Twitter
0

Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για την αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή που πραγματοποίησε τα ξημερώματα του Σαββάτου η Βόρεια Κορέα, σε μία περιοχή βόρεια της πρωτεύουσας Πιονγκγιάνγκ.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» τη νέα πυραυλική δοκιμή, λέγοντας μάλιστα πως συνιστά «μια σοβαρή απειλή» για τη χώρα του. είπε ο Άμπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο, την επομένη της συνάντησής του με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, την επομένη της συνάντησής του με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, ο Άμπε κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και ιδίως την Κίνα να «επιδείξουν αλληλεγγύη» ώστε να δοθεί η αρμόζουσα απάντηση στην Πιονγκγιάνγκ.

«Αναδύεται μια σοβαρή κρίση για την ειρήνη και την ευημερία στον κόσμο» τόνισε. «Παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα στην εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου», υπενθύμισε. «Αυτό συνιστά μια σοβαρή απειλή για τη χώρα μας, είναι απολύτως απαράδεκτο, καταδικάζουμε κατηγορηματικά αυτές τις ενέργειες», είπε ο Άμπε.

Όπως υπογράμμισε, οι ηγέτες της G7 που θα συναντηθούν στην Ιταλία τον Μάιο «φέρουν την ευθύνη» να απαντήσουν σε αυτήν την απειλή. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της», επέμεινε, προσθέτοντας ότι την Πέμπτη συμφώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία, η Κίνα, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα πρέπει να συνεργαστούν στενά στο θέμα αυτό.

Είναι «ιδιαίτερα σημαντικό» να συμμετάσχει η Κίνα στην εξεύρεση λύσης, αφενός επειδή είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αφετέρου γιατί αντιπροσωπεύει το 90% του εξωτερικού εμπορίου της Βόρειας Κορέας.

«Για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, ελπίζω ότι η Κίνα θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας» κατέληξε ο Άμπε.

Καταδικάζει το Παρίσι

 

Η Γαλλία, χώρα που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάλεσε σήμερα τη Βόρεια Κορέα να «χωρίς καθυστέρηση» με τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να διακόψει το πυρηνικό και το βαλλιστικό πρόγραμμά της, μετά τη νέα πυραυλική δοκιμή στην οποία προχώρησε σήμερα.

«Παρ' ότι ήταν αποτυχημένη, η δοκιμή αυτή επιβεβαιώνει την πρόθεση του βορειοκορεατικού καθεστώτος» να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και «συνιστά μια απειλή για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Ρομέν Ναντάλ. «Η συλλογική ευθύνη μας είναι να αντιδράσουμε με σταθερότητα και αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.

«Η Γαλλία καλεί τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί χωρίς καθυστέρηση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να προχωρήσειστην πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη διακοπή των προγραμμάτων της», του βαλλιστικού και του πυρηνικού, συνέχισε.

Η Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει επίσης να αποφύγει κάθε ενέργεια που ενδέχεται να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στην κορεατική χερσόνησο και να επιφέρει πλήγμα στην ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια, κατέληξε η ανακοίνωση του εκπροσώπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM