Η Ε.Ε. ανησυχεί για την κατάσταση στα Σκόπια-"Να σεβαστούν όλες τις θεσμικές αρχές της Δημοκρατίας"

Η Ε.Ε. ανησυχεί για την κατάσταση στα Σκόπια-"Να σεβαστούν όλες τις θεσμικές αρχές της Δημοκρατίας" Facebook Twitter
0

Η κατάσταση στα Σκόπια είναι ανησυχητική, δήλωσε σήμερα το πρωί, προσερχόμενη στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, στη Μάλτα, η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. Όπως ανέφερε, «θεωρούμε ότι η άσκηση βίας είναι απαράδεκτη, ιδιαίτερα όταν συμβαίνει στον χώρο της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο. Πιστεύουμε ότι στα Σκόπια θα πρέπει να σεβασθούν όλοι τις θεσμικές αρχές της Δημοκρατίας και να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις ιδιαίτερα επικίνδυνες».

 

Η κ. Μογκερίνι σημείωσε ότι το συμβούλιο θα υποδεχθεί σήμερα τις υποψήφιες χώρες, ενώ στην ατζέντα βρίσκεται το θέμα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

 

 Επιφανειακή ηρεμία επικρατεί από το πρωί στα Σκόπια, μετά τα πρωτοφανή επεισόδια με τη βίαιη εισβολή τη νύχτα, στο κοινοβούλιο, οπαδών του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 42 άτομα, ανάμεσά τους και πολλοί βουλευτές της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης αλλά και των αλβανικών κομμάτων.

 Το κοινοβούλιο εκκενώθηκε τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες με επέμβαση της αστυνομίας, που έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών και παραμένει φρουρούμενο από δυνάμεις των αρχών ασφαλείας.

 Στους δρόμους, ωστόσο, παραμένουν φανατικοί οπαδοί του Γκρουέφσκι, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την σύγκληση του κοινοβουλίου υπό τον Αλβανό Ταλατ Τζαφέρι, ο οποίος εξελέγη χθες, εν μέσω επεισοδίων, νέος πρόεδρος της Βουλής από την πλειοψηφία που συγκροτούν τα κόμματα των Αλβανών και της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης.

Εμμέσως οι Βρυξέλλες, δια εκπροσώπου τής Φεντερίκα Μονγκερίνι και η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, χαρακτήρισαν ως θετική εξέλιξη της εκλογή του προέδρου της Βουλής, η οποία ωστόσο κινείται στα όριοα της νομιμότητας, με την προσδοκία ότι θα δρομολογηθούν διαδικασίες εξομάλυνσης της κατάστασης.

Στο πολιτικό επίπεδο, ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ, μετά το χθεσινό διάγγελμά του για ηρεμία, έχει καλέσει σε σύσκεψη τους αρχηγούς των κομμάτων, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση. Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν τα κόμματα, πλην του VMRO του Γκρουέφσκι, θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα, δεδομένου ότι θεωρούν τον πρόεδρο ως υπαίτιο της επικίνδυνης κρίσης και μάλιστα τα αλβανικά δεν τον αναγνωρίζουν καν.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων δεν διαφαίνεται επί του παρόντος φως στο τούνελ της κρίσης και τα βλέμματα είναι στραμμένα στην άφιξη, την Δευτέρα, στα Σκόπια, του Αναπληρωτή Βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι (Hoyt Brian Yee).

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ