To «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς»: Έζησαν μαζί 69 χρόνια και πέθαναν με διαφορά 40 λεπτών

To «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς»: Έζησαν μαζί 69 χρόνια και πέθαναν με διαφορά 40 λεπτών Facebook Twitter
0

Ο Isaac Vatkin φρόντιζε πάντα τη σύζυγό του, Teresa. Ακόμη και όταν πλησίαζε η μέρα του θανάτου του, προσπαθούσε να κρατηθεί στη ζωή καθώς η υγεία της γυναίκας του είχε αρχίσει να επιδεινώνεται.

Το Σάββατο, την ώρα που και οι δυο είχαν χάσει την επαφή με το περιβάλλον και ανέπνεαν αργά, το προσωπικό του νοσοκομείου Highland Park μετέφεραν τα κρεβάτια στο ίδιο δωμάτιο και τους έβαλαν δίπλα - δίπλα. Τα μέλη της οικογένειας τοποθέτησαν τα χέρια τους το ένα πάνω στο άλλο.

«Δεν ήθελα να φοβούνται», δήλωσε η εγγονή τους Debbie Handler. «Νόμιζα πως αν ήξεραν ότι βρισκόταν δίπλα, αυτό θα βοηθούσε».

Η Teresa, 89 ετών, πέθανε πρώτη. Λίγα λεπτά αφότου οι νοσοκόμες τους χώρισαν και απομάκρυναν την ηλικιωμένη γυναίκα από το δωμάτιο, έφυγε και ο 91χρονος Isaac. Πέθαναν σε διάστημα 40 λεπτών ο ένας από τον άλλον. Και έζησαν μαζί 69 ολόκληρα χρόνια.

«Η αγάπη τους ήταν τόσο δυνατή, απλώς δεν μπορούσαν να ζήσουν χωριστά», δήλωσε η κόρη τους Clara Gesklin, κατά τη διάρκεια της κοινής κηδείας του ζευγαριού στην περιοχή «Arlington Heights».

Δεν είναι ασυνήθιστο, σημειώνει η Daily Herald, για τα ζευγάρια που έχουν ζήσει για πολλά χρόνια μαζί να πεθαίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα ο ένας από τον άλλο.

To «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς»: Έζησαν μαζί 69 χρόνια και πέθαναν με διαφορά 40 λεπτών Facebook Twitter

Σε διάφορες επιστημονικές μελέτες το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς». Αλλά σπάνια συμβαίνει μέσα σε διάστημα μερικών λεπτών όπως με τους Vatkins.

Η οικογένεια και οι φίλοι του ζευγαριού συγκεντρώθηκαν την περασμένη Δευτέρα στην τελετή για να θυμηθούν την όμορφη ιστορία αγάπης του Isaac και της Teresa.

Συναντήθηκαν στη γενέτειρά τους στην Αργεντινή και, επειδή ζούσαν πολύ μακριά, επικοινωνούσαν με΄σω επιστολών.

Τελικώς, παντρεύτηκαν και μετανάστευσαν στις ΗΠΑ όπου έκαναν τρία παιδιά. Ο Ισαάκ ξεκίνησε πάμφτωχος, αλλά εξελίχθηκε σε έναν επιτυχημένο διανομέα κρεάτων kosher. Η Τερέζα ήταν νοικοκυρά και μανικιουρίστα. Είχαν πάντα στενές σχέσεις αγάπης με τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

«Ήταν πάντα ερωτευμένοι, κυριολεκτικά μέχρι το τέλος, στο τελευταίο δευτερόλεπτο», δήλωσε ο ραβίνος Barry Schechter, που τέλεσε την κηδεία.

Όταν η Teresa διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ, ο Isaac, ο οποίος ήταν στα 80 του, έμαθε πώς να χειρίζεται τον υπολογιστή για να συγκεντρώσει στοιχεία για την κατάστασή της και τις πιθανές θεραπείες.

To «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς»: Έζησαν μαζί 69 χρόνια και πέθαναν με διαφορά 40 λεπτών Facebook Twitter
(Αριστερά) Φωτογραφία του ζευγαριού πίσω στη γενέτειρά του, στην Αργεντινή. Έζησαν μαζί 69 ολόκληρα χρόνια.

Ήθελε πάση θυσία να βοηθήσει τη σύζυγό του και διαφωνούσε πεισματικά με τις παραινέσεις των παιδιών του, τα οποία του πρότειναν να βάλουν την Teresa σε κλινική για να λάβει εξειδικευμένη φροντίδα. Όταν, τελικώς, υποχώρησε στις πιέσεις τους, την επισκεπτόταν κάθε μέρα και τη φρόντιζε.

Η οικογένεια ανακουφίστηκε κάπως που πέθαναν μαζί.

«Δεν ήθελε κανείς να τους δει να φεύγουν» δήλωσε ο εγγονός τους, William Vatkin, «αλλά δεν μπορείς να ζητήσεις τίποτα περισσότερο».

Με πληροφορίες από Daily Herald

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM