Αφγανιστάν: Έρευνα του ΟΗΕ καταγράφει αύξηση των βασανιστηρίων σε κρατουμένους φυλακών

Αφγανιστάν: Έρευνα του ΟΗΕ καταγράφει αύξηση των βασανιστηρίων σε κρατουμένους φυλακών Facebook Twitter
Πηγή: Jalil Rezayee/ EPA
0

Σύμφωνα με μια καινούρια έκθεση του ΟΗΕ το τελευταίο διάστημα στο Αφγανιστάν σημειώθηκε αύξηση της χρήσης βασανιστηρίων σε κρατουμένους αστυνομικών τμημάτων, με θύματά της ακόμα και ανήλικους.


Η κατάσταση στο Αφγανιστάν εξετάζεται από τη Δευτέρα στη διάρκεια διήμερης συνάντησης στη Γενεύη των ειδικών της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων, την οποία η χώρα υπέγραψε το 1987.


Μεταξύ των 469 κρατούμενων που ρωτήθηκαν από τους ερευνητές, «το 39% έδωσαν αξιόπιστες μαρτυρίες για βασανιστήρια ή άλλες μορφές απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης που υπέστησαν στη διάρκεια της κράτησής τους», ενώ 31% δήλωσε ότι «υπέστη βασανιστήρια σε πολλά σημεία κράτησης» σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.

«Τα δεδομένα αυτά παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση το 2015, στην οποία το 35% των κρατούμενων» δήλωσαν ότι έχουν υποστεί βασανιστήρια, επισημαίνουν οι συντάκτες, οι οποίοι καταγγέλλουν το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι για τις πρακτικές αυτές δεν έχουν υποστεί κυρώσεις.


Η έρευνα της Αποστολής Αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα βασίζεται σε 469 συνεντεύξεις με κρατούμενους που διενεργήθηκαν από την 1η Ιανουάριου 2015 ως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.


Η Αποστολή Αρωγής εκφράζει «την ιδιαίτερη ανησυχία της» για την ευρεία χρήση βασανιστηρίων στα αστυνομικά τμήματα, που παρουσιάζει «αύξηση από το 2010», οπότε παρακολουθεί την κατάσταση στα κέντρα κράτησης του Αφγανιστάν.


Η αστυνομία κατηγορείται σχεδόν για τις μισές (45%) περιπτώσεις που κατέγραψαν οι ερευνητές.


Επίσης, στην έκθεση καταγράφονται περιπτώσεις βασανιστηρίων σε παιδιά: από τους 85 ανήλικους κρατούμενους που ρωτήθηκαν, οι 38 (ποσοστό 45%) έκαναν λόγο για βασανιστήρια και κακομεταχείριση.


Ο ΟΗΕ αναφέρει χτυπήματα με γκλομπ, καλώδια και σωλήνες, ηλεκτροσόκ, κάψιμο με τσιγάρα στις πατούσες και τα γεννητικά όργανα, εικονικό πνιγμό, ασφυξία, καθώς και βιασμούς και σεξουαλική βία.


Οι παραπάνω μέθοδοι αυτές χρησιμοποιούνται σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά, διευκρινίζει ο ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ