Οικολογικές οργανώσεις εναντίον Τραμπ για τον πετρελαιαγωγό Keystone XL- Παρέμβαση και από το Βατικανό

Οικολογικές οργανώσεις εναντίον Τραμπ για τον πετρελαιαγωγό Keystone XL- Παρέμβαση και από το Βατικανό Facebook Twitter
0

Έξι οικολογικές οργανώσεις κατέθεσαν προσφυγή εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να εγκρίνει την κατασκευή του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού Keystone XL.


Οι οργανώσεις υποστήριξαν στην προσφυγή τους σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μοντάνας πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο έδωσε την απαιτούμενη άδεια προκειμένου ο αγωγός να περάσει τα σύνορα του Καναδά και των ΗΠΑ, βασίστηκε σε μια «πεπαλαιωμένη και ημιτελή εκτίμηση για τις επιπτώσεις (του έργου) στο περιβάλλον» όταν έλαβε την απόφασή του νωρίτερα αυτόν τον μήνα.


Εγκρίνοντας την κατασκευή του αγωγού χωρίς δημόσια διαβούλευση και μια επικαιροποιημένη περιβαλλοντική εκτίμηση, η κυβέρνηση παραβίασε τη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, ανέφεραν οι οργανώσεις στην προσφυγή τους.


Τα αρμόδια στελέχη «βασίστηκαν σε μια αυθαίρετη, παλιά και ατελή περιβαλλοντική εκτίμηση, που είχε ολοκληρωθεί πριν από τρία και πλέον χρόνια, για μια διαδικασία που είχε καταλήξει στην άρνηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκδώσει άδεια», σημείωσαν.


Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την άδεια για την κατασκευή του Keystone XL στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, πλαισιωμένος από τον Ρας Γκέρλινγκ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της TransCanada Corp, και τον Σον ΜακΓκάρβι, πρόεδρο της συνομοσπονδίας συνδικάτων των εργαζομένων στις κατασκευές στη Βόρεια Αμερική.


Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επιχειρηματολόγησε πως το έργο θα μειώσει τις τιμές των καυσίμων για τους καταναλωτές, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα μειώσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από το εισαγόμενο πετρέλαιο.


Ο δημοκρατικός προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα είχε απορρίψει το έργο, κρίνοντας πως θα συνεπαγόταν αύξηση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και δεν θα συνέβαλε στη μείωση της τελικής τιμής των καυσίμων για τους αμερικανούς καταναλωτές.


Αυτός ο αγωγός «απειλεί άμεσα το κλίμα μας, το καθαρό νερό μας, την πανίδα μας, και χιλιάδες ιδιοκτήτες γης και κοινότητες κατά μήκος της πορείας αυτού του βρόμικου κι επικίνδυνου έργου, και πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει», τόνισε ο Μάικλ Μπρουν, εκτελεστικός διευθυντής της Sierra Club, της μιας από τις οργανώσεις που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.


Η προσφυγή είναι η δεύτερη που υποβάλλεται αυτή την εβδομάδα εναντίον των πρόσφατων κινήσεων της κυβέρνησης του Τραμπ με τις οποίες αναιρεί μέτρα και κανονισμούς που είχε θεσπίσει ο Ομπάμα.


Μια συμμαχία οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος και η φυλή των ιθαγενών Τσεγιέν της Μοντάνας προσέφυγαν επίσης στη δικαιοσύνη εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης Τραμπ με την οποία ήρθη το μορατόριο που είχε επιβληθεί στις εκμισθώσεις και τις συμβάσεις εκμετάλλευσης ανθρακωρυχείων σε ομοσπονδιακές εκτάσεις.

Παρέμβαση του Βατικανού


Εξάλλου σήμερα η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία προέτρεψε τον Τραμπ να ακούσει τις «φωνές αυτών που διαφωνούν» μαζί του και να επανεξετάσει τη θέση του για την κλιματική αλλαγή, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ διακινδυνεύουν να παραχωρήσουν την ηγετική θέση τους στις διεθνείς προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος στην Κίνα.


Ο πάπας Φραγκίσκος έχει θέσει την προστασία του περιβάλλοντος σε κεντρικό ζήτημα της θητείας του, υποστηρίζοντας σθεναρά τις επιστημονικές απόψεις σύμφωνα με τις οποίες το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη προκαλείται κυρίως από την ανθρώπινη δραστηριότητα.


«Αυτή είναι μια πρόκληση για εμάς», επισήμανε ο καρδινάλιος Πίτερ Τέρξον, ο ειδικός σύμβουλος του προκαθημένου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας για το περιβάλλον, τη μετανάστευση και την ανάπτυξη, ερωτηθείς σχετικά με το εκτελεστικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο ξεκίνησε μια διαδικασία άρσης των κανονισμών και των νόμων που είχε θεσπίσει ο Ομπάμα.


«Ευτυχώς, στις ΗΠΑ υπάρχουν φωνές διαφωνίας, άνθρωποι που εναντιώνονται» στις απόψεις του Τραμπ, ανέφερε ο Τέρξον, ο οποίος κατάγεται από τη Γκάνα και είναι ένας από τους ανθρώπους που συνέβαλαν να διατυπωθούν οι θέσεις του πάπα Φραγκίσκου για την προστασία του περιβάλλοντος. «Ελπίζουμε ότι και ο Τραμπ ο ίδιος θα επανεξετάσει κάποιες από τις αποφάσεις του», πρόσθεσε ο καρδινάλιος. «Το ελπίζουμε, ως εκκλησία, ότι (οι θέσεις του Τραμπ) θα αλλάξουν», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ