Η «σούπερ-μαμά» της φύσης - Το μεγαλύτερο σε ηλικία πουλί του κόσμου έχει και πάλι μωρό στα 66 του

Η «σούπερ-μαμά» της φύσης - Το μεγαλύτερο σε ηλικία πουλί του κόσμου έχει και πάλι μωρό στα 66 του Facebook Twitter
0

Σχεδόν κάθε χρόνο, εδώ και έξι δεκαετίες, η Wisdom εναποθέτει τουλάχιστον ένα αυγό στο σπίτι της στην Ατόλη Μιντγουέι στις ΗΠΑ.

 Στις 16 Φεβρουαρίου, η υπηρεσία άγριας φύσης ανακοίνωσε ότι η Wisdom, το καταγεγραμμένο ως γηραιότερο πουλί του κόσμου, έγινε και πάλι μητέρα.

Η γονιμότητα αυτού του άλμπατρος είναι σημαντική για δύο λόγους, εξηγεί η Deisha Norwood, αναπλ. διευθύντρια  στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής Midway Atoll. Όντας το πιο μεγάλο σε ηλικία άγριο πτηνό, δίνει στους επιστήμονες πολύτιμες πληροφορίες για την αναπαραγωγή των ζώων μεγαλύτερης ηλικίας. Και δεδομένου ότι τα άλμπατρος γεννούν συνήθως μόνο ένα αυγό ανά έτος, ακόμη και ένας μόνο νεοσσός συμβάλλει προς τη διατήρηση των ειδών. 

«Είναι πάντα πολύ συναρπαστικό να έχουμε μια γέννα από τη Wisdom» εξηγεί η Norwood. «Είναι αξιοσημείωτο γι 'αυτήν να παράγει νεοσσούς στην ηλικία της και φαίνεται πως είναι πραγματικά καλή σ' αυτό», συμπλήρωσε.

Η «σούπερ-μαμά» της φύσης - Το μεγαλύτερο σε ηλικία πουλί του κόσμου έχει και πάλι μωρό στα 66 του Facebook Twitter

Στις 10 Δεκεμβρίου του 1956, ο βιολόγος Chandler Robbins κατέγραψε την εμφάνιση ενός άλμπατρος Laysan και 46 χρόνια αρφότερα έμεινε έκπληκτος όταν έτυχε να συναντήσει και πάλι το ίδιο πουλί. Η φαινομενικά προχωρημένη ηλικία της και η καλή υγεία της ήταν τα δύο χαρακτηριστικά που έκαναν τους επιστήμονες να ονομάσουν το άλμπατρος «Σοφία».

Μόλις ένα άλμπατρος φτάσει στην ενηλικίωση, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς πόσο χρονών είναι. Ο Robbins γνώριζε πως η Wisdom ήταν ένα πλήρως ώριμο ενήλικο το 1956, πράγμα που σημαίνει ότι είναι τουλάχιστον 66 ετών σήμερα, μπορεί και λίγο μεγαλύτερη...

Όπως όλα τα άλμπατρος, η Wisdom και ο σύντροφός της, Akeakamai, επιστρέφουν στο ίδιο σημείο κάθε χρόνο για να ανανεώσουν τους δεσμούς τους. Είναι πιθανό να πρόκειται για το ίδιο μέρος όπου και η ίδια είχε εκκολαφθεί πριν από πολλές δεκαετίες.

Τα άλμπατρος έχουν τον ίδιο σύντροφο για όλη τους τη ζωή και μόνο αν ο θάνατος τα χωρίζει συνάπτουν νέους δεσμούς. Η Wisdom και o Akeakamai είναι μαζί από το 2006 και πιστεύεται πως έχουν γίνει γονείς τουλάχιστον 35 νεοσσών μέχρι τώρα.

*Με πληροφορίες από National Geographic

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ