Η τραγική ιστορία της Τiziana που διαπομπεύθηκε με εκδικητικό πορνό και αυτοκτόνησε

Η τραγική ιστορία της Τiziana που διαπομπεύθηκε για τα viral βίντεο που την έδειχναν να κάνει σεξ Facebook Twitter
3

Η αυτοκτονία της Tiziana Cantone τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οποία έδωσε μακροχρόνια μάχη για να αποσυρθούν από το διαδίκτυο μία σειρά από βίντεο που την έδειχναν σε σεξουαλικές περιπτύξεις με τον σύντροφό της καθώς και άλλους άντρες, οδήγησε σε ξέσπασμα θλίψης και οργής στην Ιταλία, ανοίγοντας ξανά τη συζήτηση για τη διαπόμπευση μέσω «εκδικητικού πορνό» (revenge porn).

Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2015. Η 31χρονη από το Mugnano, στα προάστια της Νάπολης, έστειλε τα περιβόητα βίντεο σε πέντε διαφορετικούς παραλήπτες μέσω WhatsApp, συμπεριλαμβανομένου του πρώην συντρόφου της Sergio Di Palo.

«Ήταν όμορφη, αλλά εύθραυστη», θυμάται η Teresa Petrosino, στενή φίλη της αδικοχαμένης κοπέλας για 15 συναπτά έτη. «Έμπλεξε με τους λάθος ανθρώπους, σε λάθος περίοδο».

Πολύ γρήγορα τα βίντεο διαμοιράστηκαν και ανέβηκαν σε διάφορες σελίδες ερωτικού περιεχομένου, έχοντας εκατομμύρια προβολές.

Αν και οι σεξουαλικές περιπτύξεις της Cantone δεν διακρίνονταν καθαρά, η φράση «Τραβάς βίντεο; Bravo!», που ακούγεται να λέει η Tiziana σε κάποιον από τους εραστές της, εντυπώθηκε στο μυαλό όσων τα παρακολούθησαν.

Σε μία πρώτη εντύπωση, η συγκεκριμένη φράση έμοιαζε να ανήκει σε μία πρόθυμη, δίχως αναστολές, νεαρή γυναίκα, η οποία απολάμβανε να την μαγνητοσκοπούν κατά τη διάρκεια του σεξ.

Ταυτόχρονα, έδινε, άθελά της, την άδεια στους χρήστες του διαδικτύου να παρακολουθούν τα βίντεο χωρίς να νιώθουν ενοχές: αν η ίδια ήταν τόσο χαρούμενη να την τραβούν βίντεο, δεν θα την πείραζε που το βλέπουν.

Αλλά οι Ιταλοί έκαναν πολύ περισσότερα από το να βλέπουν. Σύντομα η φράση της Tiziana έγινε δημοφιλές σλόγκαν και meme στο διαδίκτυο, ενώ έφτασε μέχρι και να τυπωθεί σε T-shirts και άλλα αντικείμενα.

Κανείς δεν έδειχνε να ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα είχε στον ψυχισμό της κοπέλας, αλλά όλοι έκαναν λάθος.

«Οι άνθρωποι μπερδεύουν έναν άνθρωπο χωρίς αναστολές με την επιθυμία του να γίνει viral» λέει στο BBC η Ιταλίδα μπλόγκερ, ραδιοφωνική παραγωγός και κοινωνική σχολιαστής Selvaggia Lucarelli.

«Μπορείς να τραβήξεις ένα βίντεο, να το μοιραστείς με ορισμένους ανθρώπους, αλλά υπάρχει μία ιδιότυπη "σιωπηρή συμφωνία" πως δεν θα το μοιραστείς με κανέναν άλλο».

Η τραγική ιστορία της Τiziana που διαπομπεύθηκε για τα viral βίντεο που την έδειχναν να κάνει σεξ Facebook Twitter

Σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από την ταπείνωση και τον κοινωνικό της περίγυρο η Cantone εγκατέλειψε την εργασία της, μετακόμισε στην Τοσκάνη και προσπάθησε να αλλάξει το όνομά της.

«Η κόρη μου ήταν ένα καλό κορίτσι, αλλά επίσης ήταν πολύ ευάλωτη» τονίζει η μητέρα της στο BBC. «Της στοίχισε η έλλειψη πατρικής φιγούρας στο σπίτι, από τη γέννησή της. Δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα της. Αυτό επηρέασε ολόκληρη τη ζωή της».

«Η ζωή της καταστράφηκε μπροστά στα μάτια όλων», δηλώνει η μητέρα της. «Οι άνθρωποι την κορόιδευαν, παρωδίες με πρωταγωνίστρια την ίδια κατέληξαν σε sites πορνογραφικού περιεχομένου. Της έδωσαν ντροπιαστικά ονόματα».

Μετά από μακρά δικαστική μάχη κέρδισε το «δικαίωμα στη λήθη» για το διαδίκτυο και όλες τις μηχανές αναζήτησης, αλλά το δικαστήριο της επέβαλε να πληρώσει 20.000 ευρώ σε νομικά έξοδα, κάτι που από αρκετά ιταλικά ΜΜΕ σχολιάστηκε ως τελική ταπείνωση.

Όλα αυτά όμως ήταν αδύνατο να τα αντέξει.

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 2016, η μητέρα της κοπέλας, Maria Teresa Giglio, πήγε στη δουλειά της στο τοπικό δημαρχείο. Η κόρη της έμεινε σπίτι.

Η κ. Giglio έλαβε ένα τηλεφώνημα στη δουλειά. «Με κάλεσε η κουνιάδα μου και με ήρεμη φωνή μου είπε να γυρίσω σπίτι. Όταν έφτασα, είδα την αστυνομία, το ασθενοφόρο και κατάλαβα» τονίζει και την πιάνουν τα κλάματα.

«Η κουνιάδα μου προσπάθησε να τη σηκώσει και να τη σώσει. Οι γείτονες δεν με άφησαν να βγω από το αμάξι. Σχεδόν λιποθύμησα. Δεν ήθελαν να με αφήσουν να μπω στο σπίτι. Δεν μπόρεσα ούτε να τη δω για τελευταία φορά», λέει η Maria.

«Την ημέρα που πέθανε, η ζωή μου τελείωσε», ομολογεί.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το BBC, υπάρχει ένα θλιβερό παράδοξο γύρω από το θάνατο της Tiziana. Αφαιρώντας τη ζωή της, έστρεψε ακόμη περισσότερο την προσοχή της κοινής γνώμης στα βίντεο που ήλπιζε όλοι να ξεχάσουν.

Η μητέρα της ανάγκασε τον εαυτό της να τα παρακολουθήσει.

«Μπορούμε μόνο να φανταστούμε πως ένιωθε. Ήθελα να μάθω λεπτομέρειες που θα μου επέτρεπαν να καταλάβω την αλήθεια. Αυτή δεν ήταν η Tiziana μου», λέει η μητέρα της, πεπεισμένη πως η κόρη της βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Η τραγική ιστορία της Τiziana που διαπομπεύθηκε για τα viral βίντεο που την έδειχναν να κάνει σεξ Facebook Twitter

Η ίδια ισχυρίζεται πως το ανέβασμα των βίντεο στο ίντερνετ δεν έγινε τυχαία. «Πρόκειται για ένα προμελετημένο, εγκληματικό σχέδιο. Ήθελαν απλώς να δείξουν το πρόσωπό της, με την πρόθεση να την εκθέσουν στο διαδίκτυο».

Εν προκειμένω, η κα Giglio ζητά από τον πρώην φίλο της κόρης της να εξηγήσει το ρόλο του σε αυτή την ιστορία.

«Δεν με βοήθησε να σώσω τη ζωή της. Μπορεί να με βοηθήσει να φτάσω στην αλήθεια. Είμαι απελπισμένη», δηλώνει.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι αρχές ανέκριναν τον κ. Di Palo για δέκα συνεχόμενες ώρες, προσπαθώντας να διαπιστώσουν πιθανή εμπλοκή του στην αυτοκτονία της Tiziana. Ο δικηγόρος του αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, σημειώνοντας πως έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, καθώς και ότι ο πελάτης του δεν αντιμετωπίζει καμία κατηγορία.

Στον απόηχο της αυτοκτονίας της Tiziana Cantone, η άποψη της ιταλικής κοινής γνώμης για την πορνογραφία και την ιδιωτικότητα έχει μεταστραφεί.

«Νομίζω πως η υπόθεση αυτή έχει αλλάξει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο οι Ιταλοί δημοσιογράφοι μιλούν για αυτές τις υποθέσεις "εκδικητικού πορνό" (revenge porn)», τονίζει η Lucarelli.

«Συνήθιζαν (σ.σ. οι δημοσιογράφοι) να έχουν μία ανάλαφρη προσέγγιση γύρω από τέτοια θέματα και ο θάνατός της το άλλαξε αυτό. Σε επόμενες περιπτώσεις, μία από τις οποίες αφορούσε μία σελέμπριτι, ήταν πιο προσεκτικοί.», προσθέτει η ίδια.

Οι άνθρωποι πιστεύουν πως η διαδικτυακή και η πραγματική ζωή τους αποτελούν δύο παράλληλες πραγματικότητες», προειδοποιεί η Lucarelli. «Δεν είναι αλήθεια. Τέμνονται. Το διαδίκτυο είναι η ζωή μας. Οτιδήποτε δεν κάνεις στην πραγματική ζωή, δεν πρέπει να το κάνεις ούτε στο διαδίκτυο».

Τα βίντεο της Tiziana δεν εμφανίζονται στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, αλλά υπάρχουν ακόμη στο διαδίκτυο.

Η μητέρας της θέλει η Ιταλία και η Ε.Ε. να συμφωνήσουν σε έναν κοινό και πιο γρήγορο τρόπο αφαίρεσης ιδιωτικού περιεχομένου από το διαδίκτυο, ενώ ζητά από τους μεγάλους ιντερνετικούς κολοσσούς να συμπεριφέρονται πιο υπεύθυνα. 

«Μιλώ εξ ονόματος άλλων μανάδων που μπορεί να υποφέρουν όπως εγώ», λέει.

«Ελπίζω πως το όνομα Tiziana Cantone, αντί για αφορμή χλευασμού, να γίνει συνώνυμο της σωτηρίας άλλων γυναικών».

Με πληροφορίες από BBC.

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM