Η Αυστραλία αναζητεί τρόπους διάσωσης της TPP και στρέφεται προς την Κίνα

Η Αυστραλία αναζητεί τρόπους διάσωσης της TPP και στρέφεται προς την Κίνα Facebook Twitter
0

Μετά την απόφαση του Τραμπ να υπογράψει το διάταγμα που βάζει τέλος στη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού(Trans-Pacific Partnership -TPP), η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ελπίζει πως η ΤPP μπορεί να σωθεί απουσία των ΗΠΑ και έτεινε χείρα προς την Κίνα.

Όπως είχε ανακοινώσει κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την πράξη αποχώρησης των ΗΠΑ από την TPP, αγνοώντας το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή υπεγράφη το 2015 από 12 χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού που αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας ως αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκομ Τέρνμπουλ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε εντατικές συνομιλίες με τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στην TPP όπως η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και η Νέα Ζηλανδία για την ανίχνευση τρόπων για τη διάσωσή της.

«Είναι πιθανό ότι η αμερικανική πολιτική θα αλλάξει με τον καιρό για το θέμα αυτό», πρόσθεσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός δηλώνοντας ότι ο Ρεξ Τίλερσον, ο επιλεγμένος για την θέση του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ, ο διορισμός του οποίου έλαβε σήμερα την έγκριση της Γερουσίας, και άλλοι Ρεπουμπλικανοί, διάκεινται θετικά απέναντι στη συμφωνία.

«Υπάρχει επίσης η δυνατότητα η TPP να προχωρήσει χωρίς τις ΗΠΑ. Φυσικά υπάρχει η δυναμική προσχώρησης της Κίνας στη συμφωνία», προειδοποίησε.

Η TPP έχει υπογραφεί από τις ΗΠΑ, Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδά, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ και δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή.

Ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας Στίβεν Σιόμπ δήλωσε ότι η χώρα του, ο Καναδάς, το Μεξικό και άλλες εξέτασαν πρόσφατα στο Νταβός το ενδεχόμενο μίας «TPP12 - 1».

«Θα υπήρχαν προοπτικές για τη συμμετοχή της Κίνας εάν μπορέσουμε να αναδιαμορφώσουμε σε TPP12 μείον 1 για χώρες όπως η Ινδονησία ή η Κίνα, ακόμη και άλλες χώρες που θέλουν να συμμετάσχουν», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Μπιλ Ινγκλις δήλωσε από την πλευρά του ότι το Πεκίνο «δεν άργησε να το δει ως ευκαιρία» για να συμμετάσχει στην TPP.

Ο Μπιλ Ινγκλις δήλωσε ότι το Ουέλιγκτον «κάνει μία προσπάθεια για να δούμε τι μπορεί να γίνει η TPP, παρά να περιμένουμε τηλεφώνημα από την Ουάσινγκτον για το θέμα ενδεχόμενης διμερούς συμφωνίας» και εμφανίσθηκε επιφυλακτικός για τις προθέσεις του Τραμπ στη διαπραγμάτευση πιο επωφελών για την Ουάσινγκτον διμερών συμφωνιών, δεδομένης της επιμονής του να υπαγορεύει τους δικούς του όρους.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM