Ο Ομπάμα διέταξε έρευνα για τις παρεμβάσεις της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

Ο Ομπάμα διέταξε έρευνα για τις παρεμβάσεις της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Facebook Twitter
0

O Μπαράκ Ομπάμα διέταξε τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να εκπονήσουν πλήρη αναφορά για τις προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσουν τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, αποκάλυψε ο σύμβουλος ασφαλείας του Προέδρου την Παρασκευή. Επίσης διέταξε να συσταθεί και μια λίστα με «συμπεράσματα» από την ευρύτερη εκστρατεία των ΗΠΑ που έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για υποκλοπή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δημοσίευση του περιεχομένου τους και διερεύνηση του συστήματος καταμέτρησης ψήφων. 

Σύμφωνα με την Λίζα Μόνακο, σύμβουλο του Ομπάμα για θέματα εσωτερικής ασφαλείας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ο ίδιος θέλει να έχει στα χέρια του την αναφορά πριν το τέλος της θητείας του στο Λευκό Οίκο.  

Η αναφορά καλείται να εξιχνιάσει τις επιθέσεις στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών αλλά και κατά του Τζον Ποντέστα, επικεφαλής της προελογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον. Μέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστο αν το περιεχόμενο της αναφοράς θα δημοσιοποιηθεί.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας και το FBI, το οποίο ακόμη διερευνά την διαρροή e-mails, έχουν δείξει γενικά απροθυμία στο να να δημοσιοποιήσουν οποιοδήποτε από τα ευρήματά τους, καθώς φοβούνται πως έτσι θα αποκαλυφθούν οι πηγές και οι μέθοδοι που οδήγησαν την άκρη του νήματος μέχρι τη Ρωσία. 

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει το αν όντως υπήρξε ηλεκτρονική παραβίαση και αν ναι, κατά πόσον κρύβεται η Ρωσία από πίσω. Έχει υποστηρίξει δε, πως η προσπάθεια να κατηγορηθεί η Ρωσία είναι στην πραγματικότητα μια απόπειρα να υποβαθμιστεί τόσο ο ίδιος όσο και η στενή του σχέση με τη Μόσχα. «Δεν το πιστεύω, δεν πιστεύω πως παρενέβησαν» δήλωσε πρόσφατα ο Τραμπ στο περιοδικό Time, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών συνέδεσαν τις επιθέσεις με τη Ρωσία λόγω πολιτικής χειραγώγησης κι όχι με βάση τα γεγονότα. 

Ο Ομπάμα σπανίως αναφέρεται δημοσίως στο ζήτημα της ηλεκτρονικής υποκλοπής αλλά πηγές από το περιβάλλον του λένε πως είναι ένα θέμα που τον απασχολεί έντονα. Ο πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ σχολίασε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα πως η υποκλοπές ήταν «εγερτήριο κάλεσμα και κάλεσμα για δράση» και είπε πως θα πρέπει να υπάρξουν «συνέπειες». 

* Με πληροφορίες από New York Times

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ