Προειδοποιήσεις ΕΕ: Περισσότερα από 1.700 στρατολογημένα μέλη του ΙΚ έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη κι ετοιμάζουν επιθέσεις

Προειδοποιήσεις ΕΕ: Περισσότερα από 1.700 στρατολογημένα μέλη του ΙΚ έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη κι ετοιμάζουν επιθέσεις Facebook Twitter
0

Περίπου το 1/3 των σχεδόν 5.000 των καταμετρημένων Ευρωπαίων μαχητών του ΙΚ που πήγαν στη Συρία και το Ιράκ έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη και ορισμένοι έχουν ήδη λάβει εντολές να επιτεθούν, αποκαλύπτει έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Η έκθεση υποστηρίζει πως περίπου ένα 15-20% από αυτούς έχουν πεθάνει στο πεδίο της μάχης, ένα ποσοστό 30-35% έχουν επιστρέψει και οι υπόλοιποι παραμένουν εκεί, οι οποίοι υπολογίζονται περί στους 2.000-2.500 Ευρωπαίους. Σχεδόν 1.750 από αυτούς έχουν επιστρέψει.  Γενικά περίπου 5.000 πολίτες ευρωπαϊκών χωρών έχουν στρατολογηθεί από το Ισλαμικό Κράτος.

Στην έκθεση γίνεται επίσης διαχωρισμός των συγκεκριμένων τρομοκρατών σε δύο κατηγορίες: στην πρώτη περιλαμβάνονται αυτοί που έχουν ειδική εκπαίδευση και θα πολεμήσουν στα πεδία των μαχών που μαίνονται και σε αυτούς που εκπαιδεύονται ώστε να μεταφέρουν την τρομοκρατία πίσω στην Ευρώπη.

Χωρίς να δίνονται ακριβείς αριθμοί, αναφέρεται πως από αυτούς που έχουν επιστρέψει κάποιοι έχουν καταδικαστεί και εκτίουν ποινές φυλάκισης, ενώ άλλοι απλώς παρακολουθούνται και ορισμένοι κυκλοφορούν ελεύθεροι στις χώρες που μένουν σήμερα. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ