Ισόβια για τον «χασάπη των Βαλκανίων» Ράτκο Μλάντιτς προτείνουν οι εισαγγελείς

Ισόβια για τον «χασάπη των Βαλκανίων» Ράτκο Μλάντιτς προτείνουν οι εισαγγελείς Facebook Twitter
0

Οι εισαγγελείς στο Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου ζήτησαν ισόβια κάθειρξη για τον πρώην στρατιωτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς ή άλλιώς «χασάπη των Βαλκανίων» όπως ήταν το προσωνύμιό του. 

Ο 74χρονος Ράτκο Μλάντιτς κατηγορείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ότι διενήργησε «εθνοκάθαρση» μέρους του πληθυσμού της Βοσνίας με σκοπό τη δημιουργία ενός εθνοτικά καθαρού σερβικού κράτους και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αναμένεται να απαντήσει σε έντεκα κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), που προκάλεσε τουλάχιστον 100.000 θανάτους και 2,2 εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Οποιαδήποτε μικρότερη ποινή θα συνιστούσε «προσβολή για τα θύματα, που ζουν ακόμη ή έχουν πεθάνει, αλλά τη δικαιοσύνη» δήλωσε ο εισαγγελέας Άλαν Τάιγκερ ενώπιον του Δικαστηρίου στη Χάγη, ως επίλογο στο κατηγορητήριο εναντίον του Μλάντιτς, στο πλαίσιο της εν εξελίξει ακροαματικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει από το 2012. 

Ο Μλάντιτς, φορώντας γκρίζο κοστούμι και γραβάτα με μπλε και λευκά σχέδια, φέρεται να άκουγε το κατηγορητήριο με πλήρη απάθεια, απλώς παρακολουθώντας σιωπηλός τα βίντεο που έδειχναν στη δίκη από εκείνον στον πόλεμο, να περνά από κατακτημένα εδάφη και να δίνει εντολές στους στρατιώτες του. 

«Έφτασε ο καιρός ο Ράτκο Μλάντιτς να βρεθεί υπόλογος για κάθε ένα από τα θύματά του και όλες τις κοινωνίες που κατέστρεψε» είπε ο Τάιγκερ. «Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί το βάθος του πόνου για τον οποίο είναι υπεύθυνος» πρόσθεσε.

«Υπάρχει τόσος πολύς πόνος, υπάρχουν τόσα πολλά που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε για τη φύση και τη έκταση των βασανιστηρίων που υπέφεραν οι γυναίκες και όσοι επέζησαν από την κοινότητα Srebrenica» σχολίασε άλλος κατήγορος. «Έχουμε αναγνωρίσει τον άνθρωπο κλειδί που είναι υπεύθυνος για όλο αυτό. Έχουμε τον Μλάντιτς στο εδώλιο να απαντά για τα εγκλήματά του» πρόσθεσε. 

Ο Ράτκο Μλάντιτς θα πρέπει κυρίως να απολογηθεί για την πολιορκία του Σαράγεβο, που κράτησε 44 μήνες, στη διάρκεια των οποίων 10.000 πολίτες σκοτώθηκαν, από πυρά ολμοβόλων που εκτοξεύονταν από τους λόφους που περιβάλλουν την πόλη ή από πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Κατηγορούμενος για την ομηρία προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών, ο Ράτκο Μλάντιτς διώκεται επίσης για τη σφαγή σχεδόν 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών τον Ιούλιο του 1995 στη Σρεμπρένιτσα, τη χειρότερη σφαγή που διαπράχθηκε στην Ευρώπη μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι συνήγοροί του θα λάβουν τον λόγο την Παρασκευή.

* Με πληροφορίες από Guardian

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ