Δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας για την αύξηση των επενδύσεων προτείνει η Κομισιόν

Δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας για την αύξηση των επενδύσεων προτείνει η Κομισιόν Facebook Twitter
EPA/OLIVIER HOSLET
0

Την πρότασή της για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, αλλά και την κινητοποίηση επιπλέον εργαλείων που θα αυξήσουν τις δυνατότητες κοινής άμυνας μέσα από κοινές επενδύσεις και την ενδυνάμωση της έρευνας και της βιομηχανίας σε αυτόν τον τομέα, παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ενός γενικότερου Σχεδίου Δράσης για την Άμυνα, η Κομισιόν ζητά σήμερα από τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας. Αυτό το ταμείο θα χρηματοδοτεί την κοινή έρευνα σε καινοτόμες τεχνολογίες άμυνας, θα επιτρέπει στις κυβερνήσεις της ΕΕ που το ενισχύουν να δανείζονται κεφάλαια για κοινά προγράμματα άμυνας και θα διευκολύνει την από κοινού αγορά εξοπλισμού όπως ελικόπτερα ή μη επανδρωμένα αεροπλάνα (drones).

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, «εάν τα κράτη-μέλη συνεργαστούν, μπορεί να μαζευτεί ένα ποσό μέχρι 5 δισ. για κοινές επενδύσεις και αγορά εξοπλισμού».

Σε ό,τι αφορά την έρευνα, το Ταμείο, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα μπορούσε να ξεκινήσει από μια μικρή κλίμακα προϋπολογισμού το 2017 (25 εκατ.) και να φτάσει σε ένα σύνολο 90 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020. Για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ μετά το 2020, η Επιτροπή προτείνει το ειδικό ερευνητικό πρόγραμμα άμυνας να φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως.


Επιπλέον η Επιτροπή, με χρήση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, δηλώνει πως θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα άμυνας, προωθώντας επίσης τη συγχρηματοδότηση από την ΕΕ σχεδίων παραγωγικών επενδύσεων.

Η πρόταση της Επιτροπής θα συζητηθεί στο άμεσο μέλλον σε όλα τα επίπεδα, ενώ αναμένεται να βρεθεί και στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις 15-16 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

«Αν η Ευρώπη δεν φροντίσει μόνη της την ασφάλειά της, κανείς άλλος δεν θα το κάνει για μας. Μια ισχυρή, ανταγωνιστική και καινοτόμος αμυντική βιομηχανική βάση είναι αυτό που θα μας δώσει στρατηγική αυτονομία», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε ήδη από την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, τον Σεπτέμβριο, επισημάνει τη σημασία μιας «δυνατής» Ευρώπης που μπορεί «να υπερασπιστεί και να προστατέψει τους πολίτες της εντός και εκτός συνόρων».

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι κατά τη σημερινή παρουσίαση της πρότασης της Επιτροπής δήλωσε πως «το επίπεδο φιλοδοξίας» σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής άμυνας είναι «πιο ευρύ από ποτέ», ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και 'Αμυνας της ΕΕ ως προς τις βασικές κατευθύνσεις για μια βαθύτερη συνεργασία για την ασφάλεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ