ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Νέες φωτογραφίες φυλής του Αμαζονίου που είναι απομονωμένη και ανέγγιχτη από τον πολιτισμό

Νέες φωτογραφίες φυλής του Αμαζονίου που είναι απομονωμένη και ανέγγιχτη από τον πολιτισμό Facebook Twitter
Μέλη της φυλής Moxihatetema, τα ίχνη της οποίας είχαν χαθεί εδώ κι ένα χρόνο, κοιτούν το ελικόπτερο που εντόπισε το στίγμα τους
2

Την ανάγκη να προστατευθεί η περιοχή του Αμαζονίου στη Βραζιλία, η οποία και απειλείται από την παράνομη εξόρυξη μετάλλων, αναδεικνύουν οι νέες φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και καταγράφουν την ύπαρξη μιας φυλής ιθαγενών, εντελώς απομακρυσμένης και ανέγγιχτης από τον σύγχρονο πολιτισμό. 

Οι φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν από αέρος στον τομέα Yanomami, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, δείχνουν τα μέλη μιας απομονωμένης φυλής μέσα σε ένα «maloca»- κατασκευή που απαντάται αρκετά συχνά και αποτελεί κατά κάποιον τρόπο το κοινόβιο σπίτι της φυλής. Σύμφωνα με ανθρώπους που συμμετέχουν σε εκστρατείες για τα δικαιώματα των ιθαγενών, αυτές είναι οι πιο καθαρές μέχρι στιγμής εικόνες της φυλής Moxihatetema, τα ίχνη της οποίας είχαν χαθεί εδώ κι ένα χρόνο. 

Τα ίχνη της φυλής -μία από τις τρεις που ζουν στην περιοχή και που αποφεύγουν με κάθε τρόπο να τους προσεγγίσουν άγνωστοι- είχαν εξαφανιστεί σε πια περίοδο όπου είχαν αυξηθεί πολύ οι παράνομοι μεταλλωρύχοι, με αποτέλεσμα οι ανησυχίες για την τύχη της να ενταθούν.  

 

Νέες φωτογραφίες φυλής του Αμαζονίου που είναι απομονωμένη και ανέγγιχτη από τον πολιτισμό Facebook Twitter
Η κατασκευή η οποία χρησιμοποιείται σαν κατοικία τους

Βέβαια μαζί με την ανακούφιση που έφερε ο εντοπισμός τους, επέστρεψαν και οι ανησυχίες καθώς πορκύπτει πως η φυλή έχει μετακινηθεί πλέον ακόμη πιο κοντά στους μεταλλωρύχους, που φέρουν ασθένειες, μολύνουν τις πηγές νερού με υδράργυρο και πολύ συχνά οπλοφορούν . Να σημειωθεί πως στο παρελθόν έχουν καταγραφεί διάφορες δολοφονικές επιθέσεις εναντίων των ιθαγενών με πιο γνωστό το μακελειό στο Haximu το 1993, όταν μεταλλωρύχοι σφαγίασαν 16 ιθαγενείς και έκαψαν ολοσχερώς την κοινότητά τους. 

Οι νέες εικόνες τραβήχτηκαν τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο παρακολούθησης από αέρος σχετικά με τα στρατόπεδα των παράνομων μεταλλωρύχων. Στόχος των αρχών, στρατού και αστυνομίας, είναι να απομακρύνουν 5.000 μεταλλωρύχους από τον τομέα Yanomami. 

Ωστόσο, παρά τη φιλόδοξη επιχείρηση, οι αρχές την ίδια στιγμή ελαττώνουν ολοένα και περισσότερο την προστασία που παρέχουν στους ιθαγενείς εξαιτίας των περικοπών στον προϋπολογισμό. Το National Indian Foundation (Funai) που είναι υπεύθυνο για την γη των ιθαγενών, έχει δεχθεί και το μεγαλύτερο πλήγμα από τα μέτρα λιτότητα που έχει εισάγει ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Michel Temer.

* Με πληροφορίες από Guardian

2

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια