Εκτεταμένες ζημιές και τραυματισμοί από τον ισχυρό σεισμό 7,8 ρίχτερ που έπληξε τη Νέα Ζηλανδία

Εκτεταμένες ζημιές και τραυματισμοί από τον ισχυρό σεισμό 7,8 ρίχτερ που έπληξε τη Νέα Ζηλανδία Facebook Twitter
0

Ο πολύ ισχυρός σεισμός των 7,8 ρίχτερ που έπληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής (τοπική ώρα) την κεντρική Νέα Ζηλανδία,  προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και τσουνάμι.

Το νεοζηλανδικό υπουργείο Πολιτικής Άμυνας και Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος καταστροφικά κύματα να πλήξουν ολόκληρη την ανατολική ακτή και κάλεσε τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο σε υψηλότερα εδάφη.

Κύματα ύψους μέχρι δύο μέτρων μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους σε διάστημα έως δύο ωρών, διευκρίνισε το υπουργείο.

Η Άννα Κάιζερ, σεισμολόγος της GNS Science, ανακοίνωσε πως τσουνάμι ύψους ενός μέτρου καταγράφηκε στην περιφέρεια του Βόρειου Καντέρμπουρι στο Νότιο Νησί.

Το USGS ανακοίνωσε πως το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν 91 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά του Κράιστσερτς, της μεγαλύτερης πόλης του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας.

Ο σεισμός προκάλεσε πανικό στους κατοίκους καθώς μία άλλη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών που είχε σημειωθεί εκεί τον Φεβρουάριο του 2011, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 185 ανθρώπους.

Εκτεταμένες ζημιές και τραυματισμοί από τον ισχυρό σεισμό 7,8 ρίχτερ που έπληξε τη Νέα Ζηλανδία Facebook Twitter

Η δόνηση έγινε αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της Νέας Ζηλανδίας. Έχουν αναφερθεί μερικοί τραυματισμοί, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς.

«Ολόκληρο το σπίτι κουνήθηκε σαν φίδι και μερικά πράγματα έσπασαν, το ηλεκτρικό κόπηκε», δήλωσε στον Radio New Zealand από την κατοικία της στην Τακάκα, κοντά στο βόρειο άκρο του Νότιου Νησιού, μια γυναίκα που είπε ότι ονομάζεται Ελίζαμπεθ.

Ο Κρις Χιλ, πυροσβέστης στο Τσέβιοτ, μια παραλιακή πόλη κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, είπε πως αξιωματούχοι πηγαίνουν πόρτα με πόρτα και απομακρύνουν τους κατοίκους.

Εκτεταμένες ζημιές και τραυματισμοί από τον ισχυρό σεισμό 7,8 ρίχτερ που έπληξε τη Νέα Ζηλανδία Facebook Twitter

«Όλοι φαίνονται να είναι εντάξει εδώ», είπε στον ραδιοσταθμό RNZ. «Υπάρχουν πολλά συντρίμμια σε σπίτια, όμως σ' αυτό το στάδιο δεν φαίνεται να έχει συμβεί κάτι πολύ κακό».

Κάτοικοι στο Ουέλινγκτον είπαν πως υαλοπίνακες έσπασαν και έπεσαν από κτίρια στον δρόμο, ενώ ξενοδοχεία και συγκροτήματα διαμερισμάτων εκκενώθηκαν.

Ο Ρίτσαρντ Μακλίν, εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου του Ουέλινγκτον, δήλωσε πως κάτοικοι απομακρύνονται από τα νότια παραλιακά προάστια της πόλης εξαιτίας της απειλής για τσουνάμι και υπάρχουν πληροφορίες για δομικές ζημιές σε αρκετά κτίρια.

Εκτεταμένες ζημιές και τραυματισμοί από τον ισχυρό σεισμό 7,8 ρίχτερ που έπληξε τη Νέα Ζηλανδία Facebook Twitter

«Έχουμε πληροφορίες για σπασμένους υδραγωγούς ενώ πάρα πολλά αντικείμενα έχουν πέσει από γραφεία και ράφια», είπε στον RNZ.

Δρόμοι στο Νότιο Νησί έχουν κλείσει και έχουν αναφερθεί ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Σειρά μετασεισμικών δονήσεων καταγράφεται στη χώρα, μερικές από τις οποίες φθάνουν σε μέγεθος τους 6,1 βαθμούς.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ