Τραμπ: Το Μεξικό θα πληρώσει το τείχος

Τραμπ: Το Μεξικό θα πληρώσει το τείχος Facebook Twitter
1

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε κατά την ομιλία που εκφώνησε πριν από λίγο σε μια προεκλογική συγκέντρωση στο Φοίνιξ της πολιτείας της Αριζόνας ότι το Μεξικό «θα πληρώσει το 100%» της δαπάνης για να ανεγερθεί ένα τείχος στα σύνορά του με τις ΗΠΑ, ανταπαντώντας έτσι στον μεξικανό πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο, με τον οποίο συναντήθηκε μερικές ώρες νωρίτερα.

 

«Το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος 100%, πιστέψτε με. Δεν το ξέρουν ακόμα, αλλά θα πληρώσουν το τείχος», είπε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ.

 

Το ζήτημα της χρηματοδότησης του τείχους – η ανέγερση του οποίου αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Τραμπ – έγινε αφορμή δημόσιας διαφωνίας ανάμεσα στον υποψήφιο και τον μεξικανό πρόεδρο.

 

«Στην αρχή της συζήτησης με τον Ντόναλντ Τραμπ, κατέστησα σαφές ότι το Μεξικό δεν θα πληρώσει το τείχος», έγραψε ο πρόεδρος του Μεξικού στο Twitter, διαψεύδοντας τον μεγιστάνα των ακινήτων, ο οποίος είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μαζί ότι το θέμα της κάλυψης του κόστους δεν συζητήθηκε.

 

«Πράγματι συζητήσαμε για το τείχος, δεν συζητήσαμε για την πληρωμή του, αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερη ημερομηνία, αυτή ήταν μια προκαταρκτική συνάντηση, μια εξαίρετη συνάντηση», είπε ο Τραμπ.

 

Η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε την αντίδραση του Πένια Νιέτο, σημειώνοντας πως η συνάντησή τους εντάσσεται σε μια προσπάθεια να οικοδομηθεί η διμερής σχέση. «Δεν επρόκειτο για διαπραγμάτευση, αυτό θα ήταν ανάρμοστο. Δεν δημιουργεί καμιά έκπληξη το ότι οι δυο τους έχουν διαφορετική άποψη για το ζήτημα», πάντως «θέλουμε να συνεχιστεί η συζήτηση», ανέφερε ο Τζέισον Μίλερ, εκπρόσωπος του Τραμπ.

 

Πολλοί στο Μεξικό αντιμετώπισαν με οργή την επίσκεψη του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ, καθώς ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τους μετανάστες από τη χώρα αυτή βιαστές και διακινητές ναρκωτικών, κάτι για το οποίο απαιτούσαν να ζητήσει συγγνώμη.

 

Δεν συνέβη τίποτα τέτοιο. Ακόμη και στην κατ' ιδίαν συνομιλία τους ο Τραμπ δεν ζήτησε συγγνώμη από τον Ενρίκε Πένια Νιέτο, ανέφερε ο εκπρόσωπος της μεξικανικής προεδρίας Εδουάρδο Σάντσες.

 

Ο υποψήφιος επεκτάθηκε στο Φοίνιξ όσον αφορά τις προτάσεις του για τη μετανάστευση, σε άλλη μια ομιλία του με οξύτατους χαρακτηρισμούς για τους παράτυπους μετανάστες: τους κατηγόρησε ξανά πως κλέβουν τις δουλειές των πιο ευάλωτων Αμερικανών και επανέλαβε ότι πολλοί από αυτούς είναι βίαιοι εγκληματίες. Επανέλαβε, όπως ήδη έχει υποσχεθεί, ότι από την πρώτη ημέρα του στον Λευκό Οίκο, εάν εκλεγεί πρόεδρος, θα αρχίσει να απελαύνει περίπου δύο εκατομμύρια «εγκληματίες» μετανάστες χωρίς χαρτιά. «Από την πρώτη ημέρα, από την πρώτη ώρα, αυτοί οι άνθρωποι θα φύγουν!», διαβεβαίωσε.

 

Ακόμη, ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δεσμεύθηκε ότι θα ακυρώσει όλα τα προεδρικά διατάγματα που έδωσαν προσωρινή νομιμοποίηση στους παράτυπους μετανάστες.

 

Οι μετανάστες που βρίσκονται στις ΗΠΑ παράνομα, δεσμεύθηκε, δεν θα μπορούν να λάβουν άδεια παραμονής και θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους και να υποβάλουν αίτηση για τους επιτραπεί να ξαναμπούν στην αμερικανική επικράτεια.

 

Ακόμη, ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε ότι θα επιβάλει οι δυνητικοί μετανάστες να συμπληρώνουν ένα «πιστοποιητικό ιδεολογίας» το οποίο θα περιέχει ερωτήσεις για τις δολοφονίες τιμής, τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους, το ριζοσπαστικό ισλάμ κ.ά.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Με ποια λογικη να πληρωσει ο αλλος για να προσταψει την "ιδιοκτησια" σου; Ειδικα οταν βρισκεται σε πολυ χειροτερη οικονομικη κατασταση απο εσενα;