Τα χορευτικά φεστιβάλ του L.A. μεταναστεύουν στην έρημο μετά από θανάτους από ναρκωτικά

Τα χορευτικά φεστιβάλ του L.A. μεταναστεύουν στην έρημο μετά από θανάτους από ναρκωτικά Facebook Twitter
0

«To Λος Άντζελες μπορεί να είναι η πρωτεύουσα διασκέδασης των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά οι rave συναυλίες μεταναστεύουν από την μητρόπολη σε κοινότητες της κοιλάδας κοντά στην έρημο Μοχάβι – και ο λόγος δεν είναι για τον καθαρό αέρα», γράφει η Guardian σε ένα πρόσφατο ρεπορτάζ της .

«Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων έχουν μεταφέρει τα χορευτικά φεστιβάλ σε φτωχότερες πόλεις της ενδοχώρας εξαιτίας των περιορισμών στο LA λόγω θανάτων που οφείλονται σε ναρκωτικά.

Η κομητεία του San Bernardino τα αγκάλιασε λόγω της φτωχής οικονομίας της παρά τις αγωγές και τις διαμαρτυρίες στο LA όπου οι θαμώνες των φεστιβάλ συνήθιζαν να πλημμυρίζουν τους θαλάμους των επειγόντων των νοσοκομείων. Ο θάνατος όμως τριών νεαρών ανθρώπων και η σύλληψη εκατοντάδων άλλων με κατηγορίες για ναρκωτικά σε μια συναυλία τον περασμένο μήνα στην Fontana, μια πόλη του San Bernardino, έχει προκαλέσει μια νέα κατακραυγή που ίσως αναγκάσει τους διοργανωτές των φεστιβάλ να μετακινηθούν ξανά.

«Η κομητεία δεν πρέπει να σπονσοράρει εκδηλώσεις που δημιουργούν ξεκάθαρα ένα περιβάλλον για παράνομη χρήση ναρκωτικών που έχει ως αποτέλεσμα θανάτους», είπε στον Observer η Janice Rutherford που εδρεύει στο διοικητικό συμβούλιο της κομητείας. «Νομίζω ότι πρέπει να μάθουμε από τις εμπειρίες του LA. Δεν δούλεψε εκεί. Δεν υπάρχουν προδιαγραφές που μπορούν να το κάνουν να δουλέψει καλύτερα εδώ πέρα».

Η Karan Slobom, μια κάτοικος της περιοχής και ακτιβίστρια, δήλωσε ότι ήλπιζε το Live Nation Entertainment, ένας κολοσσός που διοργανώνει ότι έχει να κάνει με raves, θα τα μάζευε και θα έφευγε, παρά το κόστος των 1.4 εκατομμυρίων στην κομητεία και άλλες ζημιές οικονομικού χαρακτήρα στις τοπικές επιχειρήσεις.  

«Είναι μια επιχείρηση εκατομμυρίων και τα βγάζει τα λεφτά της. Υπάρχει όμως μια σκοτεινή πλευρά σε αυτά τα rave. Αυτοί οι θάνατοι είναι παιδιά κάποιου. Κάποιος τα αγαπούσε. Είχαν μια ολόκληρη ζωή μπροστά τους». Οι πρόσφατες αντιδράσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα φιλόδοξα σχέδια των φεστιβάλ που έχουν υπογράψει κορυφαίους χιπ χοπ σταρ και παραγωγούς χορευτικής μουσικής καθώς και λεγεώνες των φαν τους και εταιρειών όπως η Hard Events, ένας κορυφαίος διεθνής προμότερ, που διοργανώνουν events στην Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία και Ιαπωνία και ελπίζουν να επεκταθούν και σε άλλες χώρες.

 

Τα χορευτικά φεστιβάλ του L.A. μεταναστεύουν στην έρημο μετά από θανάτους από ναρκωτικά Facebook Twitter

Οι ιατροδικαστές δεν έχουν καθορίσει ακόμη τα αίτια θανάτου των Derek Lee, 22, Αlyssa Dominguez, 21 και Roxanne Ngo, 22. Πολλοί παρατηρητές όμως μιλάνε για υπερβολική δόση έκσταση σαν τον βασικό ένοχο σε μια ντουζίνα θανάτους σε φεστιβάλ στην νότια Καλιφόρνια την περασμένη δεκαετία. Στο EDM Life, μια ιστοσελίδα ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής φοβούνται ότι οι πιο πρόσφατες τραγωδίες θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο, . «Είναι αυτό το τέλος για τα χορευτικά φεστιβάλ στην Νότια Καλιφόρνια;», αναρωτιούνται.

Δεν είναι το τέλος. Ακόμη περισσότερα rave έχουν ανακοινωθεί για το φθινόπωρο. Και υπάρχει γενική ανησυχία για το ανθρώπινο κόστος και το επιχειρηματικό μοντέλο. Αυτή η κατάσταση είναι πολύ μακριά από την στερεοτυπική εικόνα της Καλιφόρνια σαν ένας χαλαρό μουσικό παράδεισο δίπλα στον Ειρηνικό ωκεανό.

Τα φεστιβάλ γίνονται πλέον μακριά από την ακτή σε μια περιοχή που είναι γνωστή σαν η Inland Empire (η ενδοχώρα) σε μια σειρά από πόλεις και περιοχές εξαπλωμένες στο έρημο ανατολικό LA. Είναι μια μεριά της Καλιφόρνιας που οι τουρίστες σπάνια βλέπουν – προάστια και περιοχές που είναι περισσότερο γνωστές όχι για την λάμψη των διασημοτήτων αλλά για τις διαμάχες των συμμοριών και το οικονομικό φιάσκο της εφορίας.

Ο ερχομός των φεστιβάλ rave τα τελευταία χρόνια έχει φέρει αρκετά χρήματα και λάμψη στην περιοχή. Ένας λόγος για την μετανάστευση έτσι κι αλλιώς ήταν η άνθιση της δημοτικότητας των συναυλιών και η ανάγκη για μεγαλύτερους χώρους. Με την συμμετοχή να αυξάνεται κάθε χρόνο, η Hard Events άρχισε να κινείται προς τα ανατολικά το 2014, πρώτα σε χώρους έξω από την πόλη του LA και μετά έξω από την κομητεία του LA. Η Live Nation Entertainment έβγαλε 7.2 εκατομμύρια δολάρια πέρσι και κρύβεται πίσω από την Hard.

Ένας άλλος λόγος ήταν όταν οι αρχές και οι ιδιοκτήτες των συναυλιακών χώρων έκαναν πίσω στον απόηχο των θανάτων και των μηνύσεων από τις οικογένειες των θυμάτων και τα λόμπι από την αστυνομία. Ο Marc Futernick, o διευθυντής στα επείγοντα του California Hospital Medical Center, συνήθιζε να βλέπει να φέρνουν τα ασθενοφόρα δεκάδες ravers με ανεπάρκεια οργάνων από την κατανάλωση ecstasy.

«Δεν βλεπουμε τέτοιου είδους παθολογία σε άλλες εκδηλώσεις. Υπάρχει κάτι με αυτήν την κουλτούρα που προσκαλεί την αλόγιστη κατανάλωση ναρκωτικών. Βλέπουμε το ίδιο πράγμα σε χιλιάδες ανθρώπους υπό την επήρεια. Δεν ξέρω για πιο λόγο επιτρέπου σε τέτοιες εκδηλώσεις να συνεχίζονται όταν ξέρουμε ότι θα έχουμε δεκάδες ασθενείς και αρκετοί από αυτούς θα πεθάνουν. Κάθε πόλη πρέπει να δει τι συμβαίνει. Απλά μεταφέρονται σε άλλους χώρους. Αλλά το σχέδιο στην επόμενη πόλη είναι: ‘Θα φέρουμε μερικούς έξτρα γιατρούς και θα βγάλουμε μερικά εκατομμύρια δολλάρια’. Είναι παράνοια», λέει ο Futernick».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM