Αντικαγκελάριος Γκάμπριελ: Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ΤΤΙP απέτυχαν

Αντικαγκελάριος Γκάμπριελ: Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ΤΤΙP απέτυχαν Facebook Twitter
0

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ με στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων, TTIP) απέτυχαν, εκτίμησε σήμερα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Tα "σύννεφα" για επίτευξη συμφωνίας είχαν αρχίσει να πυκώνουν τοι τελευταίο διάστημα και όλο και περισσότεροι φορείς πολιτών της ΕΕ είχαν εντείνει τις αντιδράσεις τους. Τον περασμένο Μάιο, ο Ολάντ είχε επίσης δηλώσει πως "Ουδέποτε θα δεχτούμε να αμφισβητηθούν βασικές αρχές για τη γεωργία μας, τον πολιτισμό μας, την αμοιβαιότητα όσον αφορά την πρόσβαση στις δημόσιες αγορές". "Ως εκ τούτου, σε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων, "η Γαλλία λέει όχι" στη διατλαντική συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών καθώς δεν τάσσεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου χωρίς κανόνες", τόνισε ενισχύοντας τη θέση του Παρισιού σε ρόλο που κατάφερε να κάνει ακόμη πιο περιπλοκες τις διαπραγματεύσεις

 

«Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ έχουν de facto αποτύχει, καθώς εμείς, οι Ευρωπαίοι, δεν πρόκειται ασφαλώς να ενδώσουμε στις απαιτήσεις τους» δήλωσε ο Γκάμπριελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.«Δεν υπάρχει καμία πρόοδος», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως σε 14 γύρους συνομιλιών, οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει σε ένα κοινό στοιχείο από τα 27 κεφάλαια που συζητούνται.

 

Η αμφισβήτηση αυτής της συμφωνίας, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, είναι μεγάλη στη Γερμανία, ακόμα και στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού. Αν και οι περισσότεροι Σοσιαλδημοκράτες, όπως ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πλέον δεν την υποστηρίζουν, η καγκελάριος Μέρκελ συνεχίζει να υπεραμύνεται αυτού του σχεδίου.


«Αυτή η συμφωνία είναι απόλυτα δίκαιη και σημαντική και απόλυτα προς το συμφέρον της Ευρώπης» είχε τονίσει η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης στα τέλη Ιουλίου.


Οι διαπραγματευτές της ΕΕ και των ΗΠΑ ξεκίνησαν το 2013 τις συζητήσεις με στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης ζώνης ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο. Ελπίζουν ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν έως το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.


Ωστόσο αυτό μοιάζει ολοένα και λιγότερο επιτεύξιμο εξαιτίας της αντίθεσης χωρών όπως η Γαλλία και των αντιδράσεων των πολιτών. Η επιλογή δε της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ ενδεχομένως θα περιπλέξει μια επιτυχή έκβαση.
Διπλωμάτες δηλώνουν πεπεισμένοι ότι οι διαπραγματεύσεις θα «παγώσουν» τουλάχιστον έως την επόμενη ημέρα των εκλογών στη Γαλλία και τη Γερμανία το 2017.


Αναφορικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά, ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι είναι θετικά διακείμενος και υποσχέθηκε ότι θα δώσει μάχη προκειμένου να εγκριθεί στη Γερμανία.

Από την Ουάσιγκτον, δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις αυτές.

Mε πληροφορίες από Associated Press/ AFP/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ