Επιστροφή στην δραχμή από την Deutche Bank

Επιστροφή στην δραχμή από την Deutche Bank Facebook Twitter
0

H Deutsche Bank, παρουσίασε σε έκθεση της, τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αν η χώρα οδηγηθεί τελικά εκεί. Σύμφωνα με τους αναλυτές της γερμανικής τράπεζας υπάρχει πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη κατά τη διάρκεια του τρέχοντος καλοκαιριού.

Παρακάτω περιγράφεται το σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη με δέκα βήματα.

Τα 10 βήματα της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα

1. Η Ελλάδα μένει από κεφάλαια και ρευστό. Κάτι τέτοιο ίσως γίνει τον τρέχοντα μήνα ή του Ιούλιο. Συνεπώς η χώρα δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει το δημόσιο έλλειμα της.

2. Σύγκληση του κοινοβουλίου για να νομοθετήσει μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Εφόσον η Ελλάδα φύγει από το ευρώ (και πάει στη δραχμή) θα χρειαστεί να ψηφιστούν νέοι νόμοι ευρείας κλίμακας.

3. Η όποια κίνηση των κεφαλαίων τίθεται κάτω από αυστηρό έλεγχο και εκτός της χώρας και όσον αφορά στις αναλήψεις από τις τραπεζικές καταθέσεις.

4. Ενδεχόμενη η χρήση εγγράφων τύπου IOU («σου χρωστάω») ως μέσο πληρωμής των συντάξεων, των μισθών και των υπόλοιπων υποχρεώσεων του κράτους. Τα εν λόγω έγγραφα θα τα δίνει το κράτος σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, με τα οποία θα δεσμεύεται να τους πληρώσει όταν έχει (κάποια στιγμή) ρευστό.

5. Η χώρα θα επιλέξει να χρεοκοπήσει στο …χρέος το οποίο δεν υπάγεται σε ελληνικό δίκαιο. Με άλλα λόγια, να μην πληρώσει τελικά τα ομόλογα και τα δάνεια που υπάγονται σε ξένο δίκαιο (σαν αυτά από τον μηχανισμό στήριξης).

6. Πιθανή κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας. Η DeutscheBank θεωρεί ότι χρειάζεται να λάβουν κάτι σαν παρατεταμένη άδεια οι τράπεζες μας για όσο θα διαρκέσει η μετάβαση από το ευρώ στη δραχμή. Μεγάλο ρόλο θα παίξει η Ε.Ε., αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες θα κληθούν να αποφασίσουν αν και κατά πόσο θα στηρίξουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ώστε οι ζημιές να περιοριστούν στο ελάχιστο.

7. Αποκατάσταση του ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως ήταν στην εποχή που δεν υπήρχε η ΕΚΤ. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να χαράσσει νομισματική και συναλλαγματική πολιτική, να διαχειρίζεται τα αποθέματα και να κάνει όλες της απαραίτητες ενέργειες στην τραπεζική οικονομία.

8. Έρχεται η δραχμή, και όλα λειτουργούν μέσα από αυτή. Η δραχμή γίνεται εθνικό νόμισμα και όλα μετατρέπονται (περιουσιακά στοιχεία, υποχρεώσεις του κράτους και άλλα) στη λογική του νέου νομίσματος.

9. Υποτίμηση της δραχμής. Η γερμανική τράπεζα θεωρεί πως η συγκεκριμένη υποτίμηση θα φτάσει μέχρι και το 75%, καταγράφοντας παντού απώλειες.

10. Απόσυρση του ευρώ από την ελληνική οικονομία, ώστε αυτό να μην μετράει στις συναλλαγές και να μην έχει αξία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ