Ο Ρέντσι ανακοίνωσε πως οι νεκροί από τον σεισμό στην Ιταλία είναι πάνω από 120

Ο Ρέντσι ανακοίνωσε πως οι νεκροί από τον σεισμό στην Ιταλία είναι πάνω από 120 Facebook Twitter
0
Ο Ρέντσι ανακοίνωσε πως οι νεκροί από τον σεισμό στην Ιταλία είναι πάνω από 120 Facebook Twitter
O Iταλός πρωθυπουργός αγκαλιάζει έναν πυροσβέστη ομάδας που επιχειρεί στο ισοπεδωμένο χωριό Αματρίτσε (EPA)

Τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ιταλία εξαιτίας του σεισμού που έπληξε τα κεντρικά της χώρας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ανακοίνωσε πριν λίγο ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Πάνω από 300 είναι και οι τραυματίες από τα 6,2 Ρίχτερ που σήμερα βύθισαν σε πένθος την Ιταλία ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται και ο αριθμός των αγνοουμένων. 

«Υπάρχουν τουλάχιστον 120 ζωές που χάθηκαν και αυτός δεν είναι ακόμη ο οριστικός απολογισμός», τόνισε ο Ρέντσι στη συνέντευξη που παραχώρησε από το Ριέτι, σε μικρή απόσταση από την περιοχή που επλήγη από τον σεισμό, στην οποία έκανε μια σύντομη επίσκεψη. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έκανε επίσης λόγο για 368 τραυματίες, επικαλούμενος τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Ο Ρέντσι ανακοίνωσε πως οι νεκροί από τον σεισμό στην Ιταλία είναι πάνω από 120 Facebook Twitter
Tο χωριό Αματρίτσε. Ο ισχυρός σεισμός έπληξε σήμερα τα ξημερώματα την κεντρική Ιταλία όταν οι περισσότεροι κάτοικοι κοιμόντουσαν, ισοπεδώνοντας σπίτια, καταστρέφοντας δρόμους σε ένα σύμπλεγμα κοινοτήτων περίπου 140 χλμ. ανατολικά της Ρώμης.(GETTY)

Το χωρίο Αματρίτσε, που δείχνει να έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές είναι σχεδόν ισοπεδωμένο και όλα τα σπίτια έχουν εγκαταλειφθεί. Συγγενείς των θυμάτων περιμένουν λίγο έξω από το χωριό για να μάθουν από τους υπεύθυνους της πολιτικής προστασίας αν έχουν εντοπίσει τους ανθρώπους τους που είναι καταπλακωμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Έχουν περάσει πάνω από 15 ώρες από τότε που τα σωστικά συνεργεία ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις ανεύρεσης και διάσωσης επιζώντων και οι φόβοι πως τη νύχτα το έργο τους θα δυσκολέψει είναι εμφανείς, αλλά κανείς δεν εγκαταλείπει.

 

Το χωριό είναι κομμένο στα δύο, με εκσκαφείς που προσπαθούν να μετακινήσουν τα ερείπια σε σημεία που δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Αντιθέτως, όταν τα εκπαιδευμένα σκυλιά εντοπίζουν επιζώντες όλοι σωπαίνουν αυτόματα και οι άνδρες της πολιτικής προστασίας μαζί με τους εθελοντές σκάβουν με γυμνά χέρια. Είναι όλοι εξουθενωμένοι, αλλά ρωτούν ο ένας τον άλλον αν έχουν ακόμη λίγη δύναμη για να συνεχίσουν.

Ο Ρέντσι ανακοίνωσε πως οι νεκροί από τον σεισμό στην Ιταλία είναι πάνω από 120 Facebook Twitter
(EPA)

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ομόλογό του της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι εξέφρασε τα συλλυπητήρια της Ουάσινγκτον στην ιταλική κυβέρνηση και στις οικογένειες που θρηνούν θύματα μετά τον σεισμό. Ο Κέρι δήλωσε ότι τον συγκλόνισε ο βαρύς απολογισμός και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε ιταλικό αίτημα για βοήθεια τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, μετέδωσε πριν από λίγο το ιταλικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ δήλωσε επίσης πως και η Γερμανία είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται η Ιταλία. «Οι εικόνες που βλέπουμε είναι φρικτές. Θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ιταλία αν χρειαστεί και οι σκέψεις μας βρίσκονται σήμερα στους ανθρώπους της περιοχής», τόνισε η Μέρκελ σε μια συνέντευξη Τύπου στην Εσθονία.

 

Ο Ρέντσι ανακοίνωσε πως οι νεκροί από τον σεισμό στην Ιταλία είναι πάνω από 120 Facebook Twitter
(EPA)

 

Όμως και η Ελλάδα βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο προσφοράς βοήθειας στην Ιταλία, όπως επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε σημερινή ανακοίνωσή της.


Η ΓΓΠΠ σημειώνει παράλληλα ότι «από την πρώτη στιγμή του φονικού σεισμού που έπληξε περιοχές της κεντρικής Ιταλίας, βρίσκεται σε επαφή τόσο με την ομόλογη Υπηρεσία της γείτονος, όσο και με το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ, προκειμένου να παράσχει κάθε δυνατή συνδρομή στην περίπτωση που ζητηθεί».


Για το λόγο αυτό, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, από το πρωί έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα η πρώτη ευρωπαϊκή ελληνική μονάδα έρευνας και διάσωσης της 1ης EMAK (GR/MUSAR/1 ATH), η οποία πρόσφατα εντάχθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ικανότητα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, γνωστή και ως «εθελοντική δεξαμενή» του ΕΜΠΠ, ώστε αν χρειαστεί να μεταβεί άμεσα στην πληγείσα περιοχή και να συνδράμει τα ιταλικά σωστικά συνεργεία στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα διεθνούς συνδρομής.


Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, απέστειλε συλλυπητήρια επιστολή προς τον Ιταλό ομόλογό του, Φαμπρίτσιο Κούρτσο, με την οποία του εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τις βαρύτατες απώλειες από τον καταστροφικό σεισμό, ενώ δήλωσε τη διαθεσιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει με κάθε πρόσφορο μέσο.

 

Ο Ρέντσι ανακοίνωσε πως οι νεκροί από τον σεισμό στην Ιταλία είναι πάνω από 120 Facebook Twitter
(EPA)

 

 



0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ