Τσεχία: Κατά της ίδρυσης ισχυρής μουσουλμανικής κοινότητας

Τσεχία: Κατά της ίδρυσης ισχυρής μουσουλμανικής κοινότητας Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα
0

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα τάχθηκε σήμερα κατά της ίδρυσης μιας "ισχυρής μουσουλμανικής κοινότητας" στη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίζει μόνη της τον αριθμό των προσφύγων που θα δεχτεί.


"Εδώ δεν έχουμε καμία ισχυρή μουσουλμανική κοινότητα. Και για να πούμε την αλήθεια, δεν επιθυμούμε να σχηματιστεί εδώ μια ισχυρή μουσουλμανική κοινότητα, δεδομένων των προβλημάτων που παρατηρούμε", είπε ο Σομπότκα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Pravo.


Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Τσεχία, μια χώρα 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι 10.000-20.000 άνθρωποι.


Ο Σομπότκα έκανε αυτές τις δηλώσεις ενόψει της επίσκεψης που πρόκειται να πραγματοποιήσει στην Πράγα την Πέμπτη η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. "Έχουμε κοινά συμφέροντα με τη Γερμανία, όμως οι απόψεις μας διαφέρουν σχετικά με τον τρόπο επίλυσης" της μεταναστευτικής κρίσης, υπογράμμισε ο Τσέχος πρωθυπουργός.


Η Τσεχία, όπως και οι άλλες χώρες της "ομάδας του Βίσεγκραντ" (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) αντιτίθεται σθεναρά στον υποχρεωτικό καταμερισμό των προσφύγων μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ μέσω ενός συστήματος ποσοστώσεων. "Είμαι πεπεισμένος, από την αρχή της συζήτησης για το μεταναστευτικό, ότι οι χώρες μέλη θα πρέπει να διατηρούν την εθνική κυριαρχία τους σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για τον αριθμό των προσφύγων" που θα δεχτούν, τόνισε ο Σομπότκα. "Σε τελική ανάλυση, οι εθνικές κυβερνήσεις είναι εκείνες που οφείλουν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ανθρώπων", επέμεινε.


Με την ευκαιρία αυτή ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να εξισώνονται οι πρόσφυγες με τους τρομοκράτες. "Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο ένας πρόσφυγας με έναν τρομοκράτη. Όμως ταυτόχρονα δεν είναι δυνατόν να έχουμε την ίδια προσέγγιση που ακολούθησε πέρσι η Γερμανία, δηλαδή να επιτρέψουμε την είσοδο τεράστιου αριθμού ανθρώπων χωρίς κανέναν έλεγχο", είπε.


Η καγκελάριος Μέρκελ θα συναντηθεί επίσης την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν ο οποίος έχει ταχθεί κατά της υποδοχής μεταναστών στη χώρα του. Πρόφατα μάλιστα είπε ότι η μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι "παράλογη".


Ο Σομπότκα θα έχει την ευκαιρία να ξανασυζητήσει με την Μέρκελ και πάλι την Παρασκευή στη Βαρσοβία, μαζί με τους ομολόγους του της ομάδας του Βίσεγκραντ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ