Φόβοι ότι τo Spy Booth, ένα από τα πιο γνωστά έργα του Banksy έχει καταστραφεί

Φόβοι ότι τo Spy Booth, ένα από τα πιο γνωστά έργα του Banksy έχει καταστραφεί Facebook Twitter
0

«Ένα γκραφίτι του Banksy που σατιρίζει τις κρατικές παρακολουθήσεις έχει αφαιρεθεί από εκεί που βρισκόταν και υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να έχει καταστραφεί», γράφει η Guardian. «H τοιχογραφία που έχει τον τίτλο Spy Booth εμφανίστηκε τον Απρίλιο του 2014 στον τοίχο ενός σπιτιού στο  Cheltenham, Gloucestershire. Δείχνει τρεις μυστικούς πράκτορες με καφέ καμπαρντίνες και ρεπούμπλικες να χρησιμοποιούν συσκευές για να ακούσουν τις συνομιλίες σε ένα τηλεφωνικό θάλαμο δίπλα στον τοίχο.

Το σπίτι που έχει ζωγραφιστεί βρίσκεται μερικά μίλια από το GCHQ το γραφείο των επιχειρήσεων παρακολούθησης της Βρετανικής κυβέρνησης. Εμφανίστηκε λίγους μήνες μετά τις αποκαλύψεις του Edward Snowden για μαζικές τηλεφωνικές υποκλοπές των δυτικών κυβερνήσεων.

Το Σάββατο υπήρχαν φόβοι ότι η τοιχογραφία έχει καταστραφεί: οι φωτογραφίες που μοιράστηκαν στα social media, έδειχναν τον τοίχο καλυμμένο και υπό κατασκευή. Συγκεκριμένα, φαίνεται σαν να έχει γκρεμιστεί ενώ υπήρχε και μια σωρός από μπάζα.

  

Παρόλα αυτά δεν είναι ξεκάθαρο αν η τοιχογραφία που είναι υπό προστασία καταστράφηκε κατά την διάρκεια των εργασιών ή αφαιρέθηκε από πριν. Πρόσφατα βγήκε πωλητήριο για το σπίτι για 210.000 λίρες αλλά η αγγελία δεν είχε κάνει ξεκάθαρο ότι χρειαζόταν επείγουσες επισκευές. Τον Φεβρουάριο του 2015, το Δημοτικό Συμβούλιο του Cheltenham έδωσε αναδρομική πολεοδομική άδεια που σήμαινε ότι η τοιχογραφία δεν θα μπορούσε να αφαιρεθεί χωρίς να εγκριθεί πρώτα από το Δήμο.

 

Ο Steve Jordan που ηγείται το Συμβούλιο είπε ότι γίνονται εργασίες για να διορθωθούν οι γύψοι του σπιτιού αλλά δεν γνώριζε αν η τοιχογραφία είχε αφαιρεθεί. Πρόσθεσε ότι είχαν δώσει την άδεια για την εκτέλεση εργασιών πριν ο Banksy ζωγραφίσει τον τοίχο. «Αν το έργο είναι υπό προστασία, θα πρέπει σίγουρα να ελέγξω τι συμβαίνει», είπε.

 

Κι άλλα δημόσια έργα του Banksy έχουν προκαλέσει αντιπαραθέσεις κατά την διάρκεια των ετών. Ένας υψηλόβαθμος δικαστής πέρσι διέταξε τους ιδιοκτήτες ενός κομματιού τοίχου που είχε ένα σχέδιο του Banksy και που το είχαν κόψει και το είχαν πάρει μαζί τους στην Αμερική να το επιστρέψουν πίσω στην Βρετανία.

 

Το σχέδιο του που είχε τον τίτλο Art Buff απεικονίζει μια γυναίκα να κοιτάζει μια άδεια βάση στήλης και εμφανίστηκε το 2014. Όπως το Spy Booth που το βανδάλιζαν συνέχεια έτσι και το Art Buff είχε βανδαλιστεί αμέσως μετά αφότου είχε γίνει από κάποιον που ζωγράφισε ένα πέος στην στήλη.  

 

Το 2014, το Mobile Lovers, το έργο του που έδειχνε ένα ζευγάρι να αγκαλιάζεται καθώς τσέκαρε τα τηλέφωνα του εμφανίστηκε στον τοίχο ενός κέντρου νεότητας στο Μπρίστολ. Όταν ο ιδιοκτήτης του κλαμπ μετέφερε το σχέδιο μέσα στο χώρο και χρέωνε τον κόσμο για να το δει, δέχτηκε απειλές για την ζωή του.

 

Τελικά ο Banksy έγραψε ένα γράμμα στον ιδιοκτήτη όπου δήλωνε ότι ήταν αυθεντικό το σχέδιο και ότι το κλαμπ μπορούσε να το έχει. Τελικά το πούλησαν σε ένα συλλέκτη για 400.000 λίρες και τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες λειτουργίας του κέντρου». 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ