ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Σε μια μόνο νύχτα, με μια εμφάνιση, ο Τραμπ σχεδόν εκμηδένισε τη διαφορά του με την Κλίντον

Σε μια μόνο νύχτα, με μια εμφάνιση, ο Τραμπ σχεδόν εκμηδένισε τη διαφορά του με την Κλίντον Facebook Twitter
5

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος γα την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει σχεδόν ίσο ποσοστό των προθέσεων ψήφου με τη Δημοκρατική αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον για πρώτη φορά από τον Μάιο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Reuters κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του GOP στο Κλίβελαντ αυτή την εβδομάδα.


Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη μέσω Διαδικτύου από την 18η ως την 22η Ιουλίου, κατέδειξε ότι το 41% των Αμερικανών που λένε ότι είναι πιθανό να πάνε να ψηφίσουν υποστηρίζει την Κλίντον, ενώ το 38% τάσσεται υπέρ του Τραμπ. Με δεδομένο ότι το ποσοστό στατιστικού σφάλματος της έρευνας κυμαίνεται περί το 4%, αυτό σημαίνει ότι ο Τραμπ και η Κλίντον πρακτικά ισοψηφούν.


Πριν αρχίσει το εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στο Κλίβελαντ της πολιτείας Οχάιο τη Δευτέρα, ο Τραμπ υπολειπόταν κατά σχεδόν δέκα εκατοστιαίες μονάδες της Κλίντον με βάση τις δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας.


Ο μεγιστάνας των ακινήτων έλαβε και τυπικά το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στο συνέδριο, κατά τη διάρκεια του οποίου όμως το κόμμα δυσκολεύτηκε να επιδείξει ενότητα, αλλά το τελευταίο του βράδυ οι παριστάμενοι χειροκρότησαν όλοι τον Τραμπ, όταν υποσχέθηκε να «πάρει πίσω» τη χώρα που όπως υποστήριξε αντιμετωπίζει προβλήματα εγκληματικότητας, τρομοκρατίας και έλλειψης πολιτικής ηγεσίας.


Το 2012, το ποσοστό του τότε υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ είχε αυξηθεί κατά περίπου 5 εκατοστιαίες μονάδες σε μια δημοσκόπηση της Ipsos αμέσως μετά το συνέδριο του GOP.


Η τελευταία φορά που ο Τραμπ καταλάμβανε σχεδόν ίσο ποσοστό προθέσεων ψήφου με την Κλίντον ήταν τον Μάιο, όταν αποσύρθηκαν οι δύο βασικοί του αντίπαλοι στην κούρσα για το χρίσμα.


Η δημοσκόπηση της Ipsos έγινε στην αγγλική γλώσσα και στις πενήντα πολιτείες, σε δείγμα 1.036 Αμερικανών.

5

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Όποιος έχει βασικές γνώσεις στατιστικής και μεθοδολογίας έρευνας αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για..."έρευνα".Πάντως, με όλα αυτά τα τραγικά που συμβαίνουν στον κόσμο, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα να δω είναι τον Τραμπ πρόεδρο των ΗΠΑ.
"Με δεδομένο ότι το ποσοστό στατιστικού σφάλματος της έρευνας κυμαίνεται περί το 4%, αυτό σημαίνει ότι ο Τραμπ και η Κλίντον πρακτικά ισοψηφούν"Γιατι το 4% να σημαίνει ότι πρακτικά ισοψηφούν και όχι οτι η διαφορά ειναι μεγαλύτερη υπέρ τις Κλίντον;
Ακριβώς. Μια άλλη ανάγνωση θα έλεγε οτι η κλίντον τον περνάει 7 μονάδες. Από την άλλη, ο Trump είχε μια εβδομάδα συνεχούς κάλυψης και endorsements απο μεγάλη μερίδα του κόμματός του, ενω η κλιντον έγλυφε τις πληγές της από το θέμα με τα e-mail. Σε μια εβδομάδα οι δημοκρατικοί έχουν το δικό τους συνέδριο και η διαφορά κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθεί.
Αυτο ειναι ερμηνεία της στατιστικής . Το συμπέρασμα ειναι σωστό καθώς το 4% τους σφάλματος ειναι για την ακρίβεια +-4% σε κάθε τιμή. Ένας όχι δημοσιογράφος θα το ονόμαζε αυτο φάσμα/εύρος εμπιστοσύνης (confidence interval).Με απλά λόγια το +4% στο 38% του Trump κάνει overlap με το -4% του 41% της Clinton. Για αυτο και στατιστικά ισοβαθμούν.