Το Ισλαμικό Κράτος πανηγυρίζει αλλά βίντεο κατέγραψε το δράστη να φωνάζει "Είμαι Γερμανός"

Το Ισλαμικό Κράτος πανηγυρίζει αλλά βίντεο κατέγραψε το δράστη να φωνάζει "Είμαι Γερμανός" Facebook Twitter
Θύματα της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου
4

Επισήμως δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για το αιματηρό χτύπημα στο Μόναχο, αλλά υποστηρικτές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος πανηγυρίζουν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για την επίθεση που εξαπέλυσαν άγνωστοι ακόμη δράστες.

«Ευχαριστούμε τον Θεό, μακάρι ο Θεός να φέρει ευημερία στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους» γράφει ένας χρήστης σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στην αραβική γλώσσα στο Twitter, σε έναν λογαριασμό του οποίου οι χρήστες συχνά διατυπώνουν τον ενθουσιασμό τους για τις επιθέσεις που διαπράττει η τζιχαντιστική οργάνωση.


«Το Ισλαμικό Κράτος εξαπλώνεται στην Ευρώπη» γράφει ένα άλλο tweet, επίσης γραμμένο στην αραβική γλώσσα, το οποίο αναρτήθηκε σε έναν άλλο λογαριασμό επίσης φίλα προσκείμενο στο Ισλαμικό Κράτος.

Ωστόσο εδώ και λίγη ώρα κυκλοφορεί ένα βίντεο και μεταδίδονται μαρτυρίες που ίσως φέρουν μια μεγάλη ανατροπή στα κίνητρα του δράστη. Ο δήμος του Μονάχου μιλά για κατάσταση αμόκ του/των δραστών.


«Είμαι Γερμανός!» ακούγεται να φωνάζει ένας εκ των υπόπτων της επίθεσης στο επίμαχο  βίντεο που κυκλοφόρησε ενώ, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL ότι ένας εκ των δραστών χρησιμοποίησε υβριστικές εκφράσεις κατά ξένων και ότι φορούσε στρατιωτικού τύπου αρβύλες.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις περί ισλαμιστικής τρομοκρατικής ενέργειας, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μονάχου, σύμφωνα το περιοδικό Focus. «Βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο της έρευνας», εξήγησε ο ίδιος εκπρόσωπος.
Στο μεταξύ o δημοσιογράφος της εφημερίδας Bild στο Μόναχο Γιούλιαν Ρέπκε σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε για πιθανόν «δεξιά» κίνητρα των δραστών της επίθεσης.


Στο μεταξύ στο Μόναχο έχουν μεταβεί ειδικές δυνάμεις από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ πάνω από την πόλη πετούν πολλά ελικόπτερα της Αστυνομίας, σε κάποια από τα οποία επιβαίνουν ελεύθεροι σκοπευτές.


Την ίδια ώρα οι αρχές του γειτονικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έθεσαν την αστυνομία της σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, ειδικά για την προστασία μαζικών εκδηλώσεων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται απλά για «αντίδραση στα γεγονότα του Μονάχου».

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ