Τούρκοι στρατιώτες ισχυρίζονται πως δεν γνώριζαν για πραξικόπημα και νόμιζαν πως ήταν άσκηση

Τούρκοι στρατιώτες ισχυρίζονται πως δεν γνώριζαν για πραξικόπημα και νόμιζαν πως ήταν άσκηση Facebook Twitter
5

Κρατούμενοι Τούρκοι στρατιώτες που συμμετείχαν στην απόπειρα για πραξικόπημα χθες το βράδυ, δηλώνουν πως δεν γνώριζαν πως επρόκειτο για κάτι τέτοιο και ισχυρίζονται πως πίστευαν ότι μια στρατιωτική άσκηση ήταν σε εξέλιξη.

Το Sputnik που μεταδίδει τις μαρτυρίες αυτές επικαλούμενο δημοσιεύματα της τουρκικής Hurriyet, σημειώνει πως κάποιος στρατιώτης εξήγησε στους ανακριτές ότι όταν οι πολίτες άρχισαν να σκαρφαλώνουν στα τανκς συνειδητοποίησαν οι φαντάροι τι συνέβαινε. Οι στρατιώτες δηλώνουν πως είχαν λάβει εντολές για άσκηση.

 

Οι εικόνες με το ξέσπασμα βίας κατά των στρατιωτών κάνουν το γύρο του κόσμου και εγείρουν τις πρώτες αντιδράσεις. Τα σχόλια στα social media είναι χιλιάδες και καταγγέλουν τη βαρβαρότητα που δείχνουν στους νέους στρατιώτες οι υποστηρικτές του Ερντογάν. Πολλοί κάνουν λόγο για "πογκρόμ" και αναρωτιούνται γιατί ακόμη κανείς δεν έχει καταδικάσει τον πρωτοφανή τρόπο με τον οποίο πήραν στα χέρια τους το νόμο οι συγκεκριμένες ομάδες Τούρκων. Τα δίκτυα μεταδίδουν φρικαλεότητες και κάνουν λόγο για αποκεφαλισμούς και θανάτους από χειροδικία. Πολλές από τις φωτογραφίες που μεταδίδουν τα ξένα δίκτυα και πρακτορεία είναι τόσο σκληρές που δεν θα μπορούσαν να δημοσιευτούν. Οι νεκροί είναι πλέον 265 και οι συλλήψεις χιλιάδες.



Όμως πριν λίγο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα: "Οι πραξικοπηματίες δεν είναι στρατιώτες αλλά τρομοκράτες που στοχοθέτησαν την χθεσινή νύχτα το κοινοβούλιο της χώρας" δήλωσε στην Εθνοσυνέλευση.


Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης επισήμανε επίσης ενώπιον των βουλευτών ότι σήμερα είναι η ημέρα που όλα τα πολιτικά κόμματα είπαν όχι στο πραξικόπημα. Η συνεργασία στους κόλπους του κοινοβουλίου θα σημάνει μια νέα αρχή.

Να αντιμετωπίσει τους πραξικοπηματίες με σεβασμό στις αρχές του κράτους δικαίου κάλεσε τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, καταδικάζοντας απερίφραστα το πραξικόπημα στην Τουρκία.

Η γερμανίδα καγκελάριος καταδίκασε «οξύτατα» την απόπειρα ανατροπής της εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης από μερίδα του στρατού. Όπως τόνισε σε σύντομη δήλωσή της μπροστά στις κάμερες, «είναι τραγικό το γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι πλήρωσαν με τη ζωή τους αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος. Η αιματοχυσία στην Τουρκία πρέπει τώρα να λάβει τέλος».
Η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι «είναι και παραμένει δικαίωμα του λαού να ορίζει ποιος τον κυβερνά μέσα από ελεύθερες εκλογές. Τεθωρακισμένα στους δρόμους και αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του λαού είναι άδικες».


Παράλληλα, η γερμανίδα καγκελάριος προέτρεψε την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα όλων και να προστατεύσει τις μειονότητες στη χώρα. Όπως σημείωσε, «η δημοκρατία που σέβεται τα δικαιώματα όλων και προστατεύει τις μειονότητες είναι το καλύτερο θεμέλιο» προκειμένου να ξεπεραστούν η βίαιη αντιπαράθεση και ο διχασμός. Τέλος, κάλεσε τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να αντιμετωπίσει τους πραξικοπηματίες σεβόμενος τις αρχές του κράτους δικαίου.

Με πληροφορίες από Sputnik/ Hurriyet/ Deutsche Welle

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ