ΟΗΕ προς Ισραήλ: Σταματήστε τον εποικισμό- Νετανιάχου: Μύθος πως έτσι υπονομεύεται η ειρήνη

ΟΗΕ προς Ισραήλ: Σταματήστε τον εποικισμό- Νετανιάχου: Μύθος πως έτσι υπονομεύεται η ειρήνη Facebook Twitter
0

Το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να σταματήσει την πολιτική του εποικισμού και ταυτόχρονα κάλεσε τους Παλαιστίνιους να αποκηρύξουν τη βία, στην πολυαναμενόμενη έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.


Οι ισραηλινοί, εποικισμοί, οι κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων και οι κατασχέσεις εδαφών από το Ισραήλ "υπονομεύουν τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών", δηλαδή ενός Ισραήλ και μιας Παλαιστίνης που θα συνυπάρχουν ειρηνικά και αρμονικά, εκτιμούν στην έκθεση αυτή οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ. Το γεγονός αυτό "εγείρει δικαιολογημένα ερωτήματα για τις μακροπρόθεσμες προθέσεις του Ισραήλ τα οποία επιτείνονται από τις δηλώσεις ορισμένων Ισραηλινών υπουργών που λένε ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να υπάρξει παλαιστινιακό κράτος", συνεχίζει η έκθεση.


Από την άλλη, το Κουαρτέτο εκφράζει τη θλίψη του για το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι ηγέτες "δεν καταδικάζουν με σαφήνεια και συστηματικά τις τρομοκρατικές ενέργειες" ενώ δρόμοι και πλατείες μετονομάζονται προς τιμή Παλαιστίνιων που έχουν διαπράξει επιθέσεις. "Η Παλαιστινιακή Αρχή θα έπρεπε να ενεργήσει με αποφασιστικό τρόπο και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που είναι στη διάθεσή της για να σταματήσει η υποκίνηση της βίας και να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας" ενώ θα πρέπει επίσης να καταδικάζει "σταθερά" και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες, τονίζει το Κουαρτέτο. Μεταξύ των παραγόντων που "υπονομεύουν σοβαρά τις ελπίδες για ειρήνη" το Κουαρτέτο αναφέρει "τη συνεχή βία, τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον πολιτών και την υποκίνηση στη βία".

 

"Το Κουαρτέτο επαναλαμβάνει ότι μια λύση των δύο κρατών, που θα προκύψει από τη διαπραγμάτευση, είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί μια βιώσιμη ειρήνη που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του Ισραήλ όσον αφορά την ασφάλεια και τον πόθο των Παλαιστινίων για ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος", υπογραμμίζει η έκθεση.


Η έκθεση αυτή, που προετοιμαζόταν εδώ και πολλούς μήνες, έχει ως στόχο να δώσει μια νέα ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία η οποία έχει παγώσει από τον Απρίλιο του 2014. Στα βίαια επεισόδια που σημειώνονται από τον περασμένο Οκτώβριο στα Παλαιστινιακά Εδάφη, το Ισραήλ και την Ιερουσαλήμ έχουν σκοτωθεί 214 Παλαιστίνιοι, 34 Ισραηλινοί, δύο Αμερικανοί, ένας Ερυθραίος και ένας Σουδανός.

Νετανιάχου: Μύθος η αντίληψη ότι ο εποικισμός υπονομεύει την ειρήνη

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε σήμερα την έκκληση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή να σταματήσει ο εποικισμός στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, εκτιμώντας ότι η αντίληψη πως κάτι τέτοιο υπονομεύει την ειρήνη είναι "μύθος".


Η έκθεση των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Εθνών "διαιωνίζει τον μύθο ότι η ισραηλινή ανοικοδόμηση στη Δυτική Όχθη είναι ένα εμπόδιο για την ειρήνη. Όταν το Ισραήλ πάγωσε τον εποικισμό, δεν επιτεύχθηκε ειρήνη", ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ