Ισπανία: Ευρεία σύσκεψη στο στρατόπεδο των Podemos για τα αίτια της εκλογικής αποτυχίας

Ισπανία: Ευρεία σύσκεψη στο στρατόπεδο των Podemos για τα αίτια της εκλογικής αποτυχίας Facebook Twitter
2

 

Τα ηγετικά στελέχη του Podemos και των συμμάχων του συναντώνται σήμερα, σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να αναλύσουν το απογοητευτικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής στην Ισπανία, ενώ οι δημοσκοπήσεις έδιναν στην αριστερή συμμαχία την δεύτερη θέση, πίσω από το Λαϊκό Κόμμα.


"Δεν καταφέραμε να κινητοποιήσουμε ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους που είχαν ψηφίσει εμάς στις 20 Δεκεμβρίου", παραδέχτηκε πριν από τη συνάντηση αυτή η Καρολίνα Μπεσκάνσα, που είναι μέλος της διοικητικής επιτροπής του Podemos, μιλώντας στην ισπανική τηλεόραση. "Φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι οι ψηφοφόροι δεν ψήφισαν άλλα κόμματα, απλώς έμειναν στο σπίτι τους", πρόσθεσε, εξηγώντας ότι το κόμμα θα πρέπει να αναλύσει τους λόγους που δεν κινητοποιήθηκαν οι υποστηρικτές του.


Ο συνασπισμός Unidos Podemos, που αποτελείται από το Podemos, τα περιφερειακά κόμματα με τα οποία συνεργάζεται και την Ενωμένη Αριστερά (IU), συγκέντρωσε ποσοστό 21,1% στις εκλογές και κατέλαβε την τρίτη θέση, πίσω από το PP και τους Σοσιαλιστές (PSOE). Τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων έδιναν, λανθασμένα, στον αριστερό συνασπισμό, την δεύτερη θέση. Όσον αφορά τις έδρες, ο συνασπισμός διατηρεί τις 71 που είχε και μετά τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου. Ωστόσο, σε απόλυτους αριθμούς, έχασε ένα εκατομμύριο ψήφους.


Δεν αναμένεται να γίνει καμία ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, στην έδρα του Podemos στη Μαδρίτη.


Το απογοητευτικό αποτέλεσμα στάθηκε αφορμή να διατυπωθούν και οι πρώτες επικρίσεις από υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, ο ηγέτης του οποίου, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ζήτησε να διατηρήσουν όλοι την ψυχραιμία τους. Ένας από τους ιδρυτές του Podemos, ο Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, κατηγόρησε την ηγεσία για "αφέλεια", επειδή εμπιστεύτηκε τις δημοσκοπήσεις.


Η αντιπρόεδρος της περιφέρειας της Βαλένθια, Μόνικα Όλτρα, το κόμμα Compromis της οποίας έχει συμμαχήσει με το Podemos, αμφισβήτησε τη συνεργασία με την IU. Όπως είπε, ένα μέρος του εκλογικού σώματος, κυρίως οι ψηφοφόροι που προέρχονται από το κέντρο, "δεν είδαν με καλό μάτι τη συμμαχία με τους κομμουνιστές".


Η Μπεσκάνσα πάντως κατήγγειλε "την εκστρατεία του φόβου εναντίον του Podemos, η οποία οικοδομήθηκε πάνω σε ψέμματα" της συντηρητικής κυβέρνησης. Ως απόδειξη, έφερε το γεγονός ότι τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές η δικαιοσύνη έθεσε στο αρχείο, χωρίς να δώσει συνέχεια, την κατηγορία περί παράνομης χρηματοδότησης του Podemos από τη Βενεζουέλα.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Η ανεργία έπεσε μετά από πολύ καιρό κάτω από 20% στην Ισπανία. Κανείς δεν είναι ΤΟΣΟ ΒΛΑΚΑΣ να υπονομεύσει χρόνια προσπαθειών και μεταρρυθμίσεων για να φέρει τα αριστερά καρναβάλια στην εξουσία.
Η απαντηση ειναι απλη....αποτυχια συριζανελ και περιπετειες στην ελλαδα με βαρουφακεια διαπραγματευση, θεωρια των παιγνιων, capital controls και τριτο μνημονιο....