CIA και Ομπάμα βλέπουν το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση στο Ατατούρκ

CIA και Ομπάμα βλέπουν το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση στο Ατατούρκ Facebook Twitter
EPA/DENIZ TOPRAK
0

O επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Τζον Μπρέναν δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ φέρει τη σφραγίδα της «αχρειότητας» του Ισλαμικού Κράτους.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που ισχυρίστηκε σήμερα ότι η τριπλή επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης μπορεί να διαπράχθηκε από το Ισλαμικό Κράτος.

Οι απόψεις των δύο Αμερικανών αξιωματούχων ταυτίζονται με την θέση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος αναφέρθηκε χθες βράδυ στην τζιχαντιστική οργάνωση επισημαίνοντας ότι «τα στοιχεία δείχνουν το Ντάες», χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.

«Αυτή (η επίθεση) δείχνει σε ποιο βαθμό αυτές οι βίαιες οργανώσεις δεν έχουν και πολλά να προτείνουν πέρα από το να δολοφονούν αθώους» ανθρώπους, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος έπειτα από μια τριμερή συνάντηση που είχε στον Καναδά με τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο και τον Καναδό πρωθυπουργό Τζαστίν Τρουντό.

«Χάνουν συνεχώς εδάφη, είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν τις περιοχές που έχουν καταλάβει. Θα ηττηθούν στη Συρία, θα τους νικήσουμε στο Ιράκ» συνέχισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

«Δεν θα χαλαρώσουμε τις προσπάθειες μας μέχρι να εξαρθρώσουμε αυτά τα δίκτυα μίσους που προκαλούν έναν αντίκτυπο στον πολιτισμένο κόσμο» πρόσθεσε, ενώ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «στο πλευρό του τουρκικού λαού».

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το πρωί, ο Ομπάμα πρόσφερε στην Τουρκία «κάθε βοήθεια που οι Τούρκοι ενδέχεται να χρειαστούν κατά τη διάρκεια των ερευνών και με στόχο να λάβουν μέτρα που θα ενισχύσουν την ασφάλεια της χώρας τους» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ.

Ο Έρνεστ διαβεβαίωσε ότι δεν διαθέτει στοιχεία σχετικά με τους δράστες της επίθεσης, όμως επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ πάντα «ανησυχούν για τις ικανότητες του Ισλαμικού Κράτους να διαπράττει αυτού του είδους τις τρομοκρατικές επιθέσεις, όχι μονάχα στο Ιράκ και στη Συρία, και σε άλλες περιοχές».

Στην επίθεση εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου Ατατούρκ, του μεγαλύτερου στην Τουρκία και του 11ου πλέον πολυσύχναστου στην παγκόσμια κατάταξη με 60 εκατομμύρια επιβάτες το 2015, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 41 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 13 αλλοδαποί, ενώ 239 τραυματίστηκαν.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ