Τουρκία: Στους 41 οι νεκροί από την αιματηρή επίθεση- Ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο

Τουρκία: Στους 41 οι νεκροί από την αιματηρή επίθεση- Ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Facebook Twitter
Παρότι η τρομοκρατική ενέργεια αποδίδεται στην οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος», προς το παρόν γίνεται λόγος μόνο για ενδείξεις.
0

Στους 41 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τη χτεσινή τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση της νομαρχίας Κωνσταντινούπολης. 

 

Από τους 41 οι 10 είναι πολίτες ξένων χωρών και οι 3 έχουν διπλή υπηκοότητα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχει εξακριβωθεί η ταυτότητα των 37 από τους 41 νεκρούς. Οι 13 ξένοι πολίτες που έχασαν τη ζωή τους είναι 5 Σαουδάραβες, 2 Ιρακινοί, 1 Τυνήσιος, 1 Ουζμπέκος, 1 Κινέζος, 1 Ιρανός, 1 Ουκρανός και 1 Ιορδανός πολίτης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της νομαρχίας της Κωνσταντινούπολης. Επίσης αναφέρεται ότι από τους συνολικά 239 τραυματίες οι 109 νοσηλεύτηκαν και έχουν πάρει ήδη εξιτήριο. 

 

Τουρκία: Στους 41 οι νεκροί από την αιματηρή επίθεση- Ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Facebook Twitter

 

Τουρκία: Στους 41 οι νεκροί από την αιματηρή επίθεση- Ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Facebook Twitter

Κι ενώ ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει, πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα γύρω από τη χτεσινή τρομοκρατική επίθεση. Παρότι η τρομοκρατική ενέργεια αποδίδεται στην οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος», πράγμα που έκανε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ωστόσο προς το παρόν γίνεται λόγος μόνο για ενδείξεις.

 

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε δηλώσεις που έκανε χθες στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, σημείωσε ότι «έχει σημασία το γεγονός ότι η αποτρόπαια επίθεση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουμε, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία, αγώνα εναντίον της αποσχιστικής τρομοκρατίας και επίσης σε μια περίοδο που αρχίζει η ομαλοποίηση των σχέσεών μας με τους γείτονες μας». Ο Γιλντιρίμ είπε πως «οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος». «Η τρομοκρατία είναι μία παγκόσμια απειλή που απειλεί όλες τις χώρες και όλα τα έθνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παγκόσμια συνεργασία» είπε π Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι «από τις 02.02 έχει ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ατατούρκ».

Ως προς τον αριθμό των δραστών, η επίσημη εκδοχή κάνει λόγο για τρία άτομα. Σύμφωνα εξ άλλου με δημοσιογραφικές πληροφορίες την επίθεση πραγματοποίησαν τρία άτομα. Ο πρώτος πυροβόλησε εναντίον του πλήθους έξω από το κτίριο των διεθνών πτήσεων, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπλοκή με τους αστυνομικούς. Ο δράστης τραυματίστηκε και στη συνέχεια έθεσε σε λειτουργία το μηχανισμό των εκρηκτικών που είχε πάνω του. Στο μεταξύ οι άλλοι δύο δράστες κατάφεραν να μπουν στο κτίριο, όπου και αυτοί πυροβόλησαν και στη συνέχεια προκάλεσαν την έκρηξη του υλικού που είχαν πάνω τους. Η εκδοχή αυτή που δημοσιεύεται σήμερα σε κάποιες εφημερίδες και αναπαράγεται από τα κανάλια και τις ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, επιβεβαιώνουν τη δήλωση που είχε κάνει χτες τη νύχτα ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης περί τριών δραστών.

 

Τουρκία: Στους 41 οι νεκροί από την αιματηρή επίθεση- Ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Facebook Twitter

Το κύριο ερώτημα που διατυπώνεται σχετίζεται με τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Κι αυτό τη στιγμή που από χτες το πρωί ήταν δεδομένη η αμερικανική προειδοποίηση για τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, μετά την έκρηξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Λίγο αργότερα καταδίκασε την επίθεση και καταλόγισε ευθύνες στις χώρες της Δύσης, στην πρώτη του ανακοίνωση σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. 

 

«Εάν όλα τα κράτη μαζί δεν δώσουμε τα χέρια, δεν αντιμετωπίσουμε από κοινού τις τρομοκρατικές οργανώσεις, θα γίνουν πραγματικότητα το ένα μετά το άλλο, τα ενδεχόμενα που σήμερα φοβόμαστε ακόμη και να σκεφτούμε». «Περιμένουμε από τον κόσμο και ιδιαίτερα από τις δυτικές χώρες, με τις διοικήσεις, τα κοινοβούλια, τα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τους να επιδείξουν επιτέλους, αποφασιστική στάση απέναντι στο παιχνίδι αυτό των τρομοκρατικών οργανώσεων» πρόσθεσε. Ο Ερντογάν εκφράζει την «ελπίδα», «η επίθεση εναντίον του αεροδρομίου Ατατούρκ να γίνει σημείο καμπής για τον κοινό αγώνα που θα δοθεί εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στον κόσμο, με πρώτες τις δυτικές χώρες». Ο Τούρκος πρόεδρος σημειώνει επίσης ότι «είναι ξεκάθαρο πως η επίθεση αυτή αποσκοπεί όχι σε κάποιο αποτέλεσμα, αλλά μέσω του πόνου και του αίματος αθώων ανθρώπων, στην προπαγάνδα εναντίον της χώρας μας στον κόσμο».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM