To Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε ταχεία εφαρμογή του Brexit για να τερματιστεί η αβεβαιότητα

To Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε ταχεία εφαρμογή του Brexit για να τερματιστεί η αβεβαιότητα Facebook Twitter
2

 

Με 395 ψήφους υπέρ, 200 κατά και 71 αποχές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πριν λίγο το ψήφισμα με το οποίο καλείται η Βρετανία να υποβάλει επισήμως την αίτηση αποχώρησης από την Ε.Ε.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να σεβαστεί άμεσα και πλήρως τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών του καταθέτοντας επισήμως την αίτηση αποχώρησής του από την ΕΕ, προτού μπορέσει να γίνει οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση" υποστήριξε το ΕΚ με ψήφισμά του στην έκτακτη ολομέλεια την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016. Τόνισε ακόμη την επείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανταποκριθεί η ΕΕ στις προσδοκίες των πολιτών της.

Η έκκληση του Ευρωκοινοβουλίου διατυπώθηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής κατά την οποία ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα παρουσιάσει στους 27 ομολόγους του την πολιτική κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την ψήφο, στις 23 Ιουνίου, υπέρ της εξόδου από την Ένωση.


Ο Κάμερον, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του, προειδοποίησε ότι θα αφήσει στον διάδοχό του, που θα αναδειχθεί πιθανόν στις αρχές Σεπτεμβρίου από το Συντηρητικό Κόμμα έπειτα από εσωτερική διαβούλευση, την ευθύνη για να ξεκινήσει τη διαδικασία του διαζυγίου, που θα διέπεται από τις προβλέψεις του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας.


Οι συνομιλίες δεν μπορεί να αρχίσουν παρά μόνο μετά την επίσημη γνωστοποίηση στις 27 άλλες χώρες της ΕΕ της βούλησης της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ένωση. Η συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει στη συνέχεια μια διετή περίοδο διαπραγματεύσεων.

Σε συνέχεια της συζήτησης μεταξύ των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και της υπουργού, Jeanine Hennis-Plasschaert, που εκπροσώπησε την ολλανδική προεδρία του Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα για τα επόμενα βήματα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Το κείμενο εγκρίθηκε με 395 ψήφους υπέρ, 200 κατά και 71 αποχές.

Το Κοινοβούλιο καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να σεβαστεί την επιθυμία των βρετανών πολιτών μέσω της ταχείας και συνεπούς εφαρμογής της διαδικασίας αποχώρησης, κατ' αρχάς με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) το συντομότερο δυνατό, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης και των διαπραγματεύσεων.

Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι δυνάμει των Συνθηκών απαιτείται έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ότι το τελευταίο πρέπει να συμμετέχει πλήρως σε όλα τα στάδια των διαφόρων διαδικασιών για τη συμφωνία αποχώρησης και για οποιαδήποτε μελλοντική σχέση.

Το Κοινοβούλιο καλεί το Συμβούλιο να αλλάξει τη σειρά των προεδριών του, έτσι ώστε η διαδικασία αποχώρησης να μην υπονομεύσει την τρέχουσα διαχείριση των υποθέσεων της Ένωσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι προγραμματισμένο να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Το ΕΚ θα επιφέρει επίσης αλλαγές στην εσωτερική του οργάνωση προκειμένου αυτή να ανταποκρίνεται στη βούληση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Οι σημερινές προκλήσεις απαιτούν μεταρρυθμίσεις προκειμένου να καταστεί η Ένωση "καλύτερη και πιο δημοκρατική" , και να ''προσφέρει στους πολίτες της αυτό που προσδοκούν'' , υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές. "Μπορεί κάποια κράτη μέλη να επιλέξουν να ενσωματωθούν με πιο αργό ρυθμό ή σε μικρότερη έκταση, αλλά ο πυρήνας της ΕΕ πρέπει να ενισχυθεί και να αποφευχθούν λύσεις 'κατά παραγγελία' '', αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συγκινητικό μήνυμα του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Διεθνή / Ο (συγκινητικός) λόγος του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του βασιλιά Καρόλου, που μεταδόθηκε στον καθεδρικό ναό του Ουόρσεστερ σήμερα Μεγάλη Πέμπτη για την εκκλησία της Αγγλίας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Επειδή έχω διαβάσει και ακούσει διάφορα, σαφώς και πρέπει να βγει όσο πιο γρήγορα η Μεγάλη Βρετανία από την Ε.Ε. Πρώτον, έτσι δεν ψήφισε ο λαός; Τα "κάτσε να το δούμε" και το "δεν βιαζόμαστε" δεν έχουν νόημα. Εάν ο Κάμερον (καταπληκτικό να ανακαλύπτεις πρωθυπουργό χειρότερο από τον Τσίπρα) φοβόταν το brexit ας μην έκανε το δημοψήφισμα. Πάρθηκε μία απόφασ, τώρα πρέπει να προχωρήσει. Μετά, οι αγορές και οι οικονομίες των χωρών δεν μπορούν να αντέξουν αυτό το "ίσως" Πρέπει να καθοριστούν ισοτιμίες και νέες εμπορικές συμφωνίες και ισορροπίες. Και τρίτον όσο σέρνεται το brexit ανοίγει η όρεξη σε όλα τα φασισταριά της Ε Ε να την διαλύσουν. Ναι, έχει πολλά, πολλά, κακά η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και είναι μία εξαιρετική ιδέα. Αλλά αν είναι να διαλυθεί, αυτό ας γίνει μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο ή από τους πρωθυπουργούς των χωρών-μελών. Όχι από τους Καρατζαφέρηδες και τους Καμμένους της Φινλανδίας ή της Σλοβακίας.
To μόνο έξυπνο που έκανε ο Κάμερον είναι οτι παραιτήθηκε, αφήνοντας την καυτή πατάτα της ευθύνης για την έξοδο στα χέρια αυτών που την ήθελαν. Όποιος και να τον διαδεχτεί θα καεί από την αβεβαιότητα και την στασιμότητα της οικονομίας καθώς και τις πολιτικές και εσωκομματικές διαμάχες.