Mέρκελ: Πρέπει να να αποφύγουμε τη φυγή άλλων χωρών από την ΕΕ

Mέρκελ: Πρέπει να να αποφύγουμε τη φυγή άλλων χωρών από την ΕΕ Facebook Twitter
1

Την ανάγκη για άμεση δράση προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος και άλλων χωρών από την Ε.Ε. εξέφρασε σήμερα η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε ομιλία της με στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών.

«Πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα για να αποφευχθεί και η φυγή και άλλων χωρών από την Ε.Ε», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ και επεσήμανε τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι οι χρηματαγορές είναι ιδιαίτερα ανήσυχες ότι η Ε.Ε δεν μπορεί πλέον να κυβερνηθεί.

«Ασχολούμαι με την πραγματικότητα και αυτή είναι ότι η πλειοψηφία των Βρετανών αποφάσισε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιμένω λοιπόν κάποια στιγμή τη αίτηση της κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας προς την ΕΕ, βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης. Πιστεύω ότι πρέπει να δούμε την αλληλουχία των πραγμάτων: η δήλωση πρέπει να σταλεί από μια βρετανική κυβέρνηση και σε αυτό δεν βάζω ούτε φρένο αλλά ούτε και επισπεύδω. Αλλά δουλειά μου είναι να σκεφτώ πάνω σε αυτό τότε, όταν θα έχει έρθει το αίτημα. Το πώς ακριβώς θα γίνει, προσδιορίζεται σαφώς από το άρθρο 50. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια επ' αόριστον διαιώνιση, διότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για την οικονομία καμίας πλευράς. Η Βρετανία τώρα για κάποιο χρονικό διάστημα θα αναλύσει τα πράγματα, έχω γι' αυτό κάποια κατανόηση. Κατά τα άλλα, θα μιλήσουμε αύριο με τον βρετανό Πρωθυπουργό», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Χρόισμαν.


«Πρέπει να είναι σαφές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις πριν από την επίσημη έκφραση της πρόθεσης για έξοδο από την ΕΕ. Δεν μπορούμε λοιπόν να ξεκινήσουμε κάποιες ανεπίσημες συνομιλίες χωρίς να έχουμε τη δήλωση από τη Βρετανία. Είναι απολύτως σαφές», πρόσθεσε η καγκελάριος και επανέλαβε την ανάγκη «να κάνουμε το παν ώστε η Ε.Ε. των 27 να βαδίσει ενωμένη τον δρόμο, δηλαδή να κάνουμε το παν ώστε να μην ενισχυθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις, αλλά οι δυνάμεις της ενότητας».

Την ίδια ώρα, Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει πως: «Οι 27 χώρες που απομένουν στην Ενωση θα πρέπει να διαβουλευτούν για τους τρόπους με τους οποίους θα προχωρήσουν».

«Κανείς δεν επιθυμεί διαιώνιση του ζητήματος», τόνισε κατ΄ επανάληψη ο Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επισήμανε ότι η υποβολή του αιτήματος εξόδου μπορεί να υποβληθεί μόνο από την βρετανική κυβέρνηση.

«Έχουμε μια δεδομένη διαδικασία. Το άρθρο 50 της Συνθήκης δεν προσδιορίζει τον χρόνο στον οποίο πρέπει να υποβληθεί το αίτημα, αλλά λέει ξεκάθαρα ότι την αίτηση πρέπει να υποβάλει η χώρα που θέλει να φύγει. Δεν θέλει κανείς ένα ζήτημα που θα διαιωνίζεται», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός στην Ευρώπη.


Επιπλέον, τόσο αυτός όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ απέρριψαν τις υποθέσεις ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της Άγγελα Μέρκελ και του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε ό,τι αφορά την ταχύτητα της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. « Έχουμε ασκήσει ως τώρα μια ευρωπαϊκή πολιτική από κοινού και ακριβώς αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, ενώ ο κ. Σέφερ παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Σταϊνμάιερ το περασμένο Σάββατο για να υποστηρίξει ότι η ταύτιση απόψεων φθάνει ακόμη και στο επίπεδο της επιλογής των διατυπώσεων.

«Μετά το δημοψήφισμα βρισκόμαστε σε μία -για όλους- νέα και δύσκολη κατάσταση. Η καγκελάριος απηύθυνε έκκληση να μην βγάλουμε γρήγορα και εύκολα συμπεράσματα από αυτή την κατάσταση, αλλά να την αναλύσουμε ήρεμα και συνετά και μάλιστα από κοινού με όλους στην Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρόνου, η κυβέρνηση δεν θέλει μια υπόθεση που θα διαιωνίζεται. Δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον κανενός στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και, αναφερόμενος στην διαδικασία, πρόσθεσε: «Η Μ.Βρετανία κοινοποιεί την επιθυμία εξόδου βάσει του άρθρου 50. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η βρετανική κυβέρνηση, μόνο αυτή μπορεί να υποβάλει αυτό το αίτημα. Εάν η κυβέρνηση χρειάζεται για αυτό έναν λογικό χρόνο, το σεβόμαστε, αλλά όπως είπα, δεν πρέπει να γίνει μια υπόθεση που θα σέρνεται. Και ένα είναι σαφές: πριν η Μ. Βρετανία αποστείλει το αίτημα για έξοδο, δεν υπάρχουν ανεπίσημες προσυνεννοήσεις για την διαδικασία εξόδου. Η σειρά πρέπει να τηρηθεί. Είναι σαφές το πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε το άρθρο 50. Μόνο όταν η Β. Βρετανία θα έχει κάνει τη δήλωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επεξεργαστεί με συναίνεση τις κατευθυντήριες γραμμές για μια συμφωνία εξόδου».


Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας διευκρίνισε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα εξετάσει το θέμα προς το συμφέρον των 27 εναπομεινάντων κρατών μελών», ενώ «και η Γερμανία βεβαίως θα σκεφτεί τα γερμανικά συμφέροντα, στα οποία ανήκει και το γεγονός ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε οικονομικές συναλλαγές εντατικά με τη Μ. Βρετανία, ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να διατηρούμε τις οικονομικές σχέσεις».


Η βασική προσέγγιση του Βερολίνου, σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ, είναι ότι από τη μια πλευρά τηρούμε την προβλεπόμενη διαδικασία και από την άλλη ότι θέλουμε τώρα να κάνουμε το παν ώστε να μην ενισχύσουμε τις φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ευρώπη, αλλά τις δυνάμεις της ενότητας». Έκανε δε λόγο για μια ιστορικά πρωτοφανή κατάσταση και μία νέα πρόκληση, στην αντιμετώπιση της οποίας δεν υπάρχει, όπως είπε, απαγόρευση για σκέψεις: «Όλες οι συνεισφορές ιδεών είναι ευπρόσδεκτες, αλλά το θέμα είναι τώρα με ηρεμία και σύνεση να τα συνθέσουμε στον κύκλο των 27 κρατών-μελών», δήλωσε.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Αυτο ειναι το Βατερλω της Μερκελ και τρομερη τυχη για τον Συριζα. Δεν μπορει να ρισκαρει η Μερκελ να γινει και αλλη στραβη και γιαυτο θα κρατησουν την Ελλαδα με νυχια και με δοντια μεσα. Αλλα ειναι τοσο ικανοι οι δικοι μας, που ηδη τα βλεπουν αναποδα, οτι δηλαδη το Μπρεξιτ κανει το Γκρεξιτ πιο πιθανο!! Χαμπαρι απο διαπραγματευσεις. Αλλα που να τα μαθεις αυτα στα καφενεια και στα φρι καμπιγκ;