Μη ενημερωμένοι κατάλογοι, λάθος ρούχα, θάνατοι και μια γέννα στα "παράξενα" των ισπανικών εκλογών

Μη ενημερωμένοι κατάλογοι, λάθος ρούχα, θάνατοι και μια γέννα στα "παράξενα" των ισπανικών εκλογών Facebook Twitter
0

Στο ίδιο ποσοστό με τις προηγούμενες εκλογές του Δεκεμβρίου, 36,9%, κυμαίνεται η προσέλευση των ψηφοφόρων στις σημερινές εκλογές στην Ισπανία, που πραγματοποιούνται υπό το φάσμα μιας επανάληψης του κυβερνητικού αδιεξόδου, το οποίο προκάλεσε ο τερματισμός του μακρού κύκλου του δικομματισμού, αλλά και υπό την προοπτική μίας κατακλυσμιαίας αλλαγής του πολιτικού χάρτη με την ανάδυση μίας πραγματικά αριστερής κυβέρνησης για πρώτη φορά στη μετα-Φράνκο εποχή.

Εκλογές όμως δίχως κάποια παράξενα επεισόδια κατά τη διεξαγωγή τους δεν λογίζονται σ' όλες τις χώρες του κόσμου, κι η ψηφοφορία στην Ισπανία δεν θα μπορούσε φυσικά να αποτελέσει εξαίρεση.


Από τα πιο σημαντικά, πλην όμως τραγικά συμβάντα που έχουν ως τώρα σημαδεύσει την όλη διαδικασία, είναι ο θάνατος δύο ηλικιωμένων αμέσως πριν και μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους - που για πολλούς ίσως να θεωρηθεί κι ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας (αλλά και της αγωνίας) που ενέχει η σημερινή ψηφοφορία.


Στο προάστιο Τετουάν της Μαδρίτης, ένας 92χρονος υπέστη καρδιακή προσβολή, αμέσως μόλις βγήκε από το παραβάν και την κατάθεση της ψήφου του. Παρά τις προσπάθειες των αστυνομικών και των παρόντων στο εκλογικό τμήμα να ανανήψει έως ότου έλθει το ασθενοφόρο, ο ηλικιωμένος δεν κατόρθωσε να βγει νικητής στη μάχη με τον θάνατο.


Ένας άλλος 79χρονος στην κοινότητα Σάντα Κολόμα στη Τζιρόνα δεν στάθηκε καν ούτε τυχερός να ψηφίσει. Η καρδιά του τον πρόδωσε στην είσοδο του εκλογικού τμήματος, όταν ένοιωσε αδιαθεσία και λιποθύμησε την ώρα που παραλάμβανε το εκλογικό υλικό. Και σε τούτην την περίπτωση παρά κάθε προσπάθεια των γιατρών να τον επαναφέρουν στη ζωή το αποτέλεσμα ήταν άκαρπο.


Ωστόσο, αντίβαρο στην κατήφεια των ειδήσεων αυτών υπήρξε το ευτυχές γεγονός που καταγράφηκε στη Βαλένθια, όπου στο εκλογικό τμήμα του προαστείου Ναζαρέτ, μία γυναίκα μέλος της εφορευτικής επιτροπής ένοιωσε τους πόνους της γέννας και χρειάσθηκε να μεταφερθεί εσπευσμένως στο μαιευτήριο.


Αλλά στη Βαλένθια υπήρξε κι άλλο ένα περίεργο συμβάν, όταν η δικαστική αντιπρόσωπος χρειάσθηκε να αντικαταστήσει ένα μέλος της επιτροπής, το οποίο περίμενε για πολύ ώρα να προσέλθει κι έπειτα από πολλαπλές έρευνες διαπιστώθηκε πως αυτό είχε αποβιώσει λίγες μέρες πριν και δεν είχε ενημερωθεί ο κατάλογος.

Μη ενημερωμένοι κατάλογοι, λάθος ρούχα, θάνατοι και μια γέννα στα "παράξενα" των ισπανικών εκλογών Facebook Twitter
Aris Oikonomou/ SOOC


Περιπέτεια είχε επίσης κι η υπεύθυνη εξωτερικών του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην υπουργός Αμύνης Κάρμε Τσακόν, η οποία κλήθηκε ν' αντικαταστήσει ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής στην οποία είχε κληρωθεί ως αντικαταστάτης. Το ίδιο συνέβη και με τον κύριο υπεύθυνο της οικονομικής πολιτικής των Ciudadanos Λουΐς Γκαρικάνο στο Ποθουέλο ντε Αλαρκόν της Μαδρίτης, ο οποίος το διασκέδασε δημοσιεύοντας και τη σχετική φωτογραφία στο Twitter.

 

Σε μία άλλη περίπτωση, ο πρόεδρος της επιτροπής έστειλε σπίτι του ν' αλλάξει ρούχα ένα μέλος στο εκλογικό τμήμα της Πλασένθια στο Κάθερες, το οποίο είχε φορέσει μία φανέλα της εθνικής Ισπανίας αλλά στη 'ρεπουμπλικανική' μορφή της, γεγονός που επιμαρτυρεί την παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ