Ο Ομπάμα ανακήρυξε το Stonewall Inn το πρώτο εθνικό μνημείο για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας

Ο Ομπάμα ανακήρυξε το Stonewall Inn το πρώτο εθνικό μνημείο για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας Facebook Twitter
0

Ο Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε την Παρασκευή πως έξω από Stonewall Inn στη Νέα Υόρκη θα στηθεί ένα αντίστοιχο μνημείο προς τιμήν των ομοφυλόφιλων αντρών, λεσβιών και drag queens που αντέδρασαν σε μια αστυνομική έφοδο το 1969 κάνοντας μια μεγάλη εξέγερση που εξαπλώθηκε σε τέτοιο βαθμό που τελικά πυροδότησε το σύγχρονο ακτιβιστικό LGBTQI+ κίνημα στις ΗΠΑ αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επιβεβαίωσε τελικά την εδώ και αρκετό καιρό έντονη φημολογία πως σχεδιάζει το πρώτο στην ιστορία εθνικό μνημείο για την ισότητα της LGBT κοινότητας, σε μια περίοδο που δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ προετοιμάζονται για τα ετήσια Gay Pride τους αλλά και στον θλιβερό απόηχο του μακελειού σε μπαρ του Ορλάντο, που άφησε πίσω του 49 νεκρούς, πριν δύο εβδομάδες.

"Οι ταραχές έγιναν διαμαρτυρίες, οι διαμαρτυρίες έγιναν κίνημα, το κίνημα τελικά έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της Αμερικής" ακούγεται να λέει ο Ομπάμα σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε χθες και περιλαμβάνει τα πρόσωπα και τις φωνές ακτιβιστών τόσο από την εποχή του Stonewall όσο και από το σήμερα. "To Stonewall θα είναι το πρώτο εθνικό μνημείο που θα λέει την ιστορία του αγώνα για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας. Πιστεύω ότι τα εθνικά μας μνημεία πρέπει να αντανακλούν ολόκληρη την ιστορία της χώρας μας- τον πλούτο και τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα του αμερικανικού πνεύματος που πάντα μας αντιπροσώπευε, ότι είμαστε πιο δυνατοί μαζί, ότι από τους πολλούς είμαστε ένα" σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Ομπάμα, σύμφωνα με τον Guardian. 

Το Christopher Park, ο μικρός δημόσιος κήπος απέναντι από το Stonewall Inn, ανακηρύχθηκε επισήμως κομμάτι του νέου εθνικού μνημείου, που καλύπτει επίσης τους γύρω δρόμους και το ίδιο το μπαρ, το οποίο προστατεύεται και διατηρείται ως ένα ιστορικό ορόσημο από το 2000. "Ένα μέρος για να συγκεντρώνεται για πορείες και παρελάσεις η LGBT κοινότητα, να εκφράζει το θρήνο και τον θυμό και να γιορτάζει τη νίκη και τη χαρά" είπε ο Ομπάμα, περιγράφοντας το πάρκο.

Η Human Rights Campaign (HRC) σχολίασε την ανακοίνωση λέγοντας πως πρόκειται για κάτι "εξαιρετικά σημαντικό", ειδικά μετά την τραγωδία στο Ορλάντο. "Θα αποτίνει φόρο τιμής στους γενναίους ανθρώπους που ξεσηκώθηκαν ενάντια στην καταπίεση και βοήθησαν να ανάψει η φωτιά ενός κινήματος για τον τερματισμό των άδικων διακρίσεων απέναντι στα άτομα της LGBTQ κοινότητας" σημείωσε ο Chad Griffin, πρόεδρος της HRC.

Στο γκει μπαρ Stonewall Inn, στις 18 Ιουνίου του 1969, υπήρξε αστυνομική επίθεση με βαριά οπλισμένους άνδρες με πρόφαση την παράνομη πώληση αλκοόλ. Η επίθεση αυτή ήταν το έναυσμα του ξεσηκωμού της αμερικανικής γκέι κοινότητας που είχε στο πλευρό της και χιλιάδες πολίτες οι οποίοι δεν ήταν ομοφυλόφιλοι, αποφάσισαν όμως να μην ανεχθούν την ανεξέλεγκτη αστυνομική βία και την καταπίεση των γκέι. Τότε ακούστηκε για πρώτη φορά και το σύνθημα gay power.

Ο Ομπάμα ανακήρυξε το Stonewall Inn το πρώτο εθνικό μνημείο για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας Facebook Twitter
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM