Πώς σχολιάζει ο διεθνής Τύπος το «Brexit»

Πώς σχολιάζει ο διεθνής Τύπος το «Brexit» Facebook Twitter
2

Όπως είναι λογικό και επόμενο, όλα τα σχόλια και τα κύρια άρθρα των ιταλικών μέσων ενημέρωσης είναι αφιερωμένα στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

«Η Βρετανία βγαίνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρώπη μένει άναυδη», σημειώνει η εφημερίδα «La Repubblica». Η εφημερίδα της Ρώμης προσθέτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι με τον υπουργό οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν και τον διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας, Iνιάτσιο Βίσκο, για την εκτίμηση της όλης κατάστασης που διαμορφώνεται μετά το απρόσμενο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό κανάλι «RaiNews», «η πρώτη πολιτική συνέπεια του τεράστιας σημασίας αυτού πολιτικού γεγονότος, σε ό,τι αφορά την Ιταλία, είναι η αναβολή της συνεδρίασης της διεύθυνσης του Δημοκρατικού Κόμματος του Ρέντσι». Είχε ορισθεί για σήμερα το απόγευμα, για την εκτίμηση και ανάλυση του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών, αλλά αναβάλλεται, τελικά, για την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο να μπορέσουν να εκτιμηθούν και οι ισορροπίες στην Ευρώπη.

«Ιστορική ψήφος, η Μεγάλη Βρετανία εγκαταλείπει την Ευρώπη», γράφει η εφημεριδα «Corriere della Sera» στην ηλεκτρονική της έκδοση και προσθέτει ότι οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, νωρίς το πρωί, είχαν σταματήσει για να αποφευχθεί υπερβολική πτώση του γενικού δείκτη.

Η εφημερίδα του Τορίνο «LaStampa», σε σχόλιό της αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα, κινδυνεύει να κατακερματισθεί» και πως «το καλύτερο σενάριο είναι η διαδικασία οικοδόμησης της Ένωσης, να επιλέξει μια μακρά παράλυση». Ο ανταποκριτής της εφημερίδας από τις Βρυξέλλες, Μάρκο Τζαττερίν, γράφει ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να δουν και τις ευθύνες τους», διότι «τώρα πληρώνονται τα οικονομικά προγράμματα χωρίς περιεχόμενο και η ελλιπής στήριξη της ανάπτυξης, οι ατέλειωτες διαδικασίες για την διάσωση της Ελλάδας και η σχιζοφρένεια στην αντιμετώπιση της κρίσης των μεταναστών».

Όλα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τέλος, προβάλλουν το σύντομο tweet με το οποίο ο γραμματέας της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, αναφέρεται στο αποτέλεσμα υπέρ του Brexit: «Ευχαριστούμε τη Μεγάλη Βρετανία, τώρα είναι η σειρά μας» έγραψε ο επικεφαλής της Λέγκα στο διαδίκτυο. Το ιταλικό σύνταγμα, όμως, δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την παραμονή ή την έξοδο από την ενωμένη Ευρώπη.

Προβληματισμός και στον γερμανικό Τύπο

Die Welt: Tο εκκωφαντικό φρενάρισμα της Ευρώπης

Η Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται μπροστά σε ένα σαφές μήνυμα της λαϊκής βούλησης και η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε είναι πιθανόν μόνο η αρχή. Σε θέματα Ευρώπης το Βερολίνο καθίσταται παρά τη θέληση του ηγετική δύναμη.

Σχόλιο της Welt: Πολιτικός σεισμός στην Ευρώπη. Οι Βρετανοί υπέρ της εξόδου

Πρόκειται για ιστορικό δημοψήφισμα με ένα αποτέλεσμα το οποία θα συγκλονίσει την Ευρώπη: οι Βρετανοί ψήφισαν κατά της παραμονής τους στην Ε.Ε και οι (γερμανοί) σοσιαλδημοκράτες) ζητούν άμεση σύγκλιση της Βουλής.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Μια νίκη της δυσπιστίας

Η Βρετανία εγκαταλείπει τελικά όντως την Ε.Ε. Πίσω από αυτήν την απόφαση βρίσκεται ένα κατεπείγον θέμα, το οποίο αφορά όλες τις χώρες. Στο δυτικό κόσμο εξαπλώνεται μια νέα δυσπιστία. Στον βρετανικό προεκλογικό αγώνα χρησιμοποιήθηκαν λανθασμένα στοιχεία. Μέχρι και χάρτες με πιθανές χώρες μέλη της Ε.Ε. το Ιράκ και τη Συρία αναρτήθηκαν στα λεωφορεία. Εθνικιστές και λαϊκιστές βρίσκονται παντού σε άνοδο.

Süddeutsche Zeitung: Έμπλεοι φόβου προ της καταστροφής

Οι Βρετανοί επέλεξαν την οπισθοχώρηση αντί της επιθετικής αλλαγής. Αυτή είναι μια απάντηση από λάθος αιώνα. Για την Ε.Ε. η απόφαση των Βρετανών είναι μια ιστορική καταστροφή. Η Ε.Ε. υπέστη την πρώτη πραγματικά επώδυνη ήττα και φέρει τη σφραγίδα της αδυναμίας στο μέτωπο. Η εσωτερική της ισορροπία ανατρέπεται και το μήνυμα για τις αμφιταλαντευόμενες χώρες δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο. Ειδικά στη Γερμανία η επιθυμία εξόδου θα ξυπνήσει όλα τα φαντάσματα του παρελθόντος της. Μια Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς την Βρετανία ξυπνά σε πολλούς γείτονες παμπάλαιους φόβους για τη γερμανική κυριαρχία.

Νeue Züricher Ζeitung: Άλμα στο κενό

Η ετημυγορία των βρετανών πολιτών βρίσκει την Ε.Ε σε μια κρίσιμη συγκυρία. Σίγουρη είναι για την ώρα η έλλειψη σιγουριάς την οποία θα προκαλέσει αυτή η λαική απόφαση.

Die Presse: Kαι τώρα τι;

Η Μ. Βρετανία ψήφισε. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος η Eυρώπη πρέπει να βρει ένα νέο τρόπο να συσπειρωθεί. Μετά την οικονομική και την προσφυγική κρίση είναι σαφές ότι η Ε.Ε δεν αναταποκρίενται στις επιθυμίες των λαών. Συζητήθηκε πολύ στη Βρετανία το θέμα της κρίσης χρέους , αλλά λίγα ειπώθηκαν για τις λύσεις. Προς τα πού πρέπει να πάει η Ευρώπη;

Η βελγική εφημερίδα De Standaard κάνει λόγο για τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της Ευρώπης

«Αυτό είναι όλο. Οι Βρετανοί ακολούθησαν τις καρδιές τους και αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ευρώπη διέρχεται τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της. Η αποσύνθεση είναι γεγονός», γράφει η βελγική εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση.

«Ο Bρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη. Έσκαψε και τον δικό του τάφο, εκτός από εκείνον της Βρετανίας. Όλοι οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι διηύθυνε μια κακή εκστρατεία. Ποτέ δεν πήγε στην Ευρώπη για να προτείνει κάτι θετικό. Ακόμη και την «ενιαία αγορά» δεν την χρησιμοποίησε ως ατού», τονίζει η βελγική εφημερίδα.

Ακόμη και ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν φέρει βαριά ευθύνη. Ηγήθηκε μια πολύ χλιαρής εκστρατείας "«Οι μισοί από τους ψηφοφόρους των Εργατικών δεν γνώριζαν μέχρι χθες ακόμα με ποια πλευρά ήταν το κόμμα τους», δήλωσε ο Μάθιου Γκούντγουιν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.

Ο πρωθυπουργός Κάμερον έπαιξε και έχασε και το μέλλον του σήμερα φαίνεται εξαιρετικά αβέβαιο. Παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες του στρατοπέδου Brexit - Μπόρις Τζόνσον και ο Μάικλ Γκόουβ - υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούν από τον Κάμερον να παραμείνει στην θέση, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Το ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών και συνεπώς ο νέος πρωθυπουργός. Όλοι κοιτάζουν προς τον Τζόνσον.

Τι θα κάνει η ΕΕ;

Και τι θα κάνει μετά από αυτό το αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση; Η Ευρώπη αγωνίζεται εδώ και χρόνια να βγει από τη μία κρίση και να περάσει στην ανάπτυξη , αλλά κάθε φορά που καταφέρνει κάτι, βγαίνουν διάφοροι Χουντίνι και την ξαναβυθίζουν στην απόλυτη κρίση.

Μερικοί λένε ότι η Ευρώπη χωρίς τη Βρετανία θα είναι σε καλύτερη θέση. Αυτό είναι αμφίβολο. Η αποσύνθεση είναι γεγονός. Οι πιθανότητες είναι ότι και άλλες χώρες ακολουθήσουν το βρετανικό παράδειγμα.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αν αυτό κατάλαβες από την ψήφο των Βρετανών, τότε χαιρετίσματα ... Η ψήφος τους ήταν βαθιά πολιτική και είχε να κάνει με τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα τους εδώ και χρόνια (αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα), σε άμεση συνάρτηση με το σπάσιμο του κοινωνικού συμβολαίου από μια σειρά διαδοχικών κυβερνήσεων (οι "μεταρρυθμίσεις" στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας ήταν ουσιαστικά το άχυρο που έσπασε την πλάτη της καμήλας). Οι μεσαίες και χαμηλότερες κοινωνικές τους τάξεις απορρίψανε την ΕΕ λόγω θυμού, φόβου και μιας προσπάθειας να πάρουν πίσω τον έλεγχο γιατί θεώρησαν ότι δεν βοήθησε στην βελτίωση αυτών των συνθηκών, το αντίθετο μάλιστα. Κάτι που πρέπει να "ξυπνήσει" κυβερνήσεις γιατί οι πολιτικές που έχουν επικρατήσει, τελικά οδηγούν στη διάλυση, τόσο του συστήματος όσο και των ίδιων των χωρών. Το πουλόβερ ξηλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και το ποιοι επωφελούνται μακροπρόθεσμα δεν είναι τόσο εύκολο να το καταλάβουμε ακόμα (πχ θεωρητικά επωφελείται σε τεράστιο βαθμό η Γερμανία αλλά αυτό δεν μας λέει τίποτα αν δεν δούμε τι πραγματικά θα συμβεί σε βάθος χρόνου).