O Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει πρόγραμμα Ρώσου μεγιστάνα για εποικισμό σε άλλα άστρα (video)

O Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει πρόγραμμα Ρώσου μεγιστάνα για εποικισμό σε άλλα άστρα (video) Facebook Twitter
0

 

(LIVE μετάδοση της ανακοίνωσης του προγράμματος)

Την υποστήριξη του στο σχέδιο ενός Ρώσου μεγιστάνα για διαστρικό ταξίδι εξέφρασε ο γνωστός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ.

Πρόκειται για ερευνητικό πρόγραμμα του Γιούρι Μίλνερ, εκκεντρικού Ρώσου μεγιστάνα, ο οποίος  επιχειρεί σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Μέσω του οργανισμού Breakthrough Foundation που έχει ιδρύσει προχώρησε στην επένδυση 100 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να αναζητήσει εξωγήινους πολιτισμούς.

Ο μεγιστάνας εκτιμά ότι θα επιχειρήσει την πρώτη μη επανδρωμένη διαστρική αποστολή εντός 30 ετών και ο Χόκινγκ επισημαίνει ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να εξαπλωθεί σε άλλα άστρα, αν θέλει να επιζήσει ως είδος.

Όπως σημειώνει, οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι στο Άλφα του Κενταύρου υπάρχει η πιθανότητα για έναν πλανήτη σαν τη Γη και αυτό θα επιβεβαιωθεί ή θα διαψευστεί μέσω τηλεσκοπίων τις επόμενες δύο δεκαετίες. Όπως είπε στο BBC ο διάσημος αστροφυσικός, «η ζωή στη Γη αντιμετωπίζει κινδύνους από αστρονομικά φαινόμενα όπως οι αστεροειδείς και τα σουπερνόβα». Πάντως το Αλφα του Κενταύρου μοιάζει πολύ μακρινό για τη σημερινή τεχνολογία, αφού απέχει από τον πλανήτη μας περίπου 40 τρισεκ. χιλιόμετρα και θα χρειαζόταν 30 χιλιάδες χρόνια για να φτάσει κάποιος εκεί.

Με το πρόγραμμα του Ρώσου μεγιστάνα, επικεφαλής του οποίου είναι ο Δρ Πιτ Γουόρντεν, πρώην διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου «Έιμς» της NASA στην Καλιφόρνια, θα γίνει μια πρώτη προσπάθεια.

Προγραμματίζεται αποστολή από περίπου 1.000 μικρά διαστημικά σκάφη, καθένα σε μέγεθος σπιρτόκουτου, ελαφρύτερα από ένα φύλλο χαρτί, τα οποία αρχικά θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη. Εκεί θα ξετυλίξουν «ηλιακά ιστία», μεγάλες επιφάνειες που δέχονται πίεση από το ηλιακό φως και ωθούν το σκάφος προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η ταχύτητα θα ενισχυθεί και από ισχυρό πομπό λέιζερ και θα φτάσει τα 60 χιλ. χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.  Όταν αυτό το σμήνος θα φτάσει στον προορισμό του, θα ενημερώσει τη Γη μεταδίδοντας δεδομένα.

Προς το παρόν και σε αυτή την προσπάθεια οι τεχνικές δυσκολίες είναι μεγάλες, ωστόσο οι ιθύνοντες υποστηρίζουν ότι θα ξεπεραστούν.

Εταίρος στην προσπάθεια είναι και ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Η σημερινή ανακοίνωση έρχεται την ημέρα της 55ης επετείου από την πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο Γιούρι Μίλνερ πήρε το μικρό του όνομα από τον μεγάλο Ρώσο κοσμοναύτη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM