Πώς έγινε η "τρύπα" στα σύννεφα του ουρανού της Αυστραλίας

Πώς έγινε η "τρύπα" στα σύννεφα του ουρανού της Αυστραλίας Facebook Twitter
0

Η εικόνα του ουρανού της Βικτώριας στην Αυστραλία, όπως την απαθανάτισε ένας χρήστης του Reddit ήταν αρκετή για να βάλει νέα φωτιά στο διαδίκτυο τις τελευταίες μέρες, με όσους την είδαν να αναρωτιούνται τι προκάλεσε αυτό το «απόκοσμο» θέαμα. Γιατί σίγουρα είναι κάτι όμορφο, αλλά ομολογουμένως παραπέμπει μέχρι και σε εξωγήινη εισβολή καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που στο παρελθόν τέτοια μετεωρολογικά φαινόμενα αποδόθηκαν από κάποιους σε ΑΤΙΑ. Η εξήγηση που κρύβεται πίσω σίγουρα μπορεί να μην περιλαμβάνει UFOs αλλά αφορά ένα ιπτάμενο αντικείμενο.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται «fallstreak hole» και συμβαίνει όταν σταγονίδια νερού στο σύννεφο αρχίζουν να παγώνουν, δημιουργώντας κρυστάλλους οι οποίοι, με τη σειρά τους, προκαλούν την εξάτμιση των σταγονιδίων που τα περιβάλλουν. Αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση δημιουργεί μία κυκλική οπή- όπως αυτή που εμφανίστηκε στον αυστραλιανό ουρανό.


Κάτι περίεργο για τα σύννεφα είναι πως μπορεί να συγκρατούν μέσα τους μικροσκοπικά σταγονίδια νερού, ακόμη και σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Τα σταγονίδια αυτά «θέλουν» να παγώσουν, αλλά κανένα δεν θέλει να κάνει την αρχή. Φανταστείτε κάτι σαν τις αγέλες ζώων που θέλουν να διασχίσουν ένα ποτάμι- όταν ένα τους τελικά πάρει τη μεγάλη απόφαση, μετά πυροδοτείται μια «αλυσιδωτή αντίδραση» κι ακολουθούν και τα υπόλοιπα.


Τι πυροδότησε όμως αυτή τη φορά το φαινόμενο; Ένα αεροσκάφος, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.


Περνώντας το αεροσκάφος από το σύννεφο, δημιούργησε τους πρώτους κρυστάλλους που με τη σειρά τους ενεργοποίησαν το όλο φαινόμενο. Οι κρύσταλλοι σιγά σιγά μεγαλώνουν κι αρχίζουν να πέφτουν έξω από το σύννεφο, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση έφερε και το ουράνιο τόξο. Σε διάστημα μιας ώρας ένα «fallstreak hole» μπορεί να επεκταθεί μέχρι και σε 50 χιλιόμετρα μήκος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM