Μετά την υπερ-πανσέληνο έρχεται η υπερπαλίρροια

Μετά την υπερ-πανσέληνο έρχεται η υπερπαλίρροια Facebook Twitter
0

Η υπερ-πανσέληνος που προηγήθηκε θα μπορούσε να προκαλέσει τώρα  υπερ-παλίρροια καθώς υπάρχει μια σύμπτωση φυσικών φαινομένων, προειδοποίησε η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Βρετανίας.

Η στάθμη της θάλασσας διέπεται από τη βαρυτική έλξη της σελήνης και του ήλιου, με τις δυνάμεις τους να "ενώνονται" στη διάρκεια της έκλειψης. Αυτό ενισχύεται από τη φθινοπωρινή ισημερία, η οποία φέτος έπεσε στις 23 Σεπτεμβρίου, αλλά και την ευθυγράμμιση της γης, του φεγγαριού και του ήλιου σε ένα κύκλο που συμβαίνει μια φορά κάθε 18,6 χρόνια.

Το αποτέλεσμα αυτών των συμπαντικών συμπτώσεων είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, τα κύματα να είναι υψηλότερα από το κανονικά και να υπάρχουν ήδη δύο προειδοποιήσεις για πλημμύρες σήμερα το απόγευμα στο  Swansea και στο Σόμερσετ από τις βρετανικές υπηρεσίες.

Επίσης 25 σήματα συναγερμού για πλημμύρες εκδόθηκαν σε άλλες παράκτιες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, παρότι αναμένονται παλίρροιες υψηλότερες από τις κανονικές την επόμενη εβδομάδα, οι πλημμύρες είναι απίθανες λόγω των καλών καιρικών προβλέψεων. Ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας στη Βρετανία διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο η υψηλή αυτή πίεση αναμένεται να διαρκέσει για περίπου 10 ημέρες.

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος ανακοίνωσε επίσης ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση, παράλληλα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία και τις τοπικές αρχές, και θα εκδίδει προειδοποιήσεις για τυχόν πλημμύρες, εάν απαιτείται.

Εν τω μεταξύ, οι Άιβαν Χέιγκ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον και  Κέβιν Χόρσμπεργκ του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου της Βρετανίας, αναφέρουν στο SurgeWatch ότι παραλιακοί δρόμοι έχουν κλείσει ήδη στο Μαϊάμι λόγω του κινδύνου πλημμυρών, ενώ η πόλη του Πλίμουθ στη νότια ακτή της Βρετανίας περιμένει πλημμυρίδες ύψους έξι μέτρων στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο σπάνιος συνδυασμός των φυσικών φαινομένων θα έχει ως συνέπεια τις μεγαλύτερες παλίρροιες εδώ και δεκαετίες σε πολλές τοποθεσίες, όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και στις ΗΠΑ και την Αυστραλία και οι αρχές σε αυτές τις περιοχές ήδη παίρνουν μέτρα για να τις αντιμετωπίσουν. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM