Σκληρή απάντηση του μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN Ε.Γαζή στην ΓΓΕΤ

Σκληρή απάντηση του μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN Ε.Γαζή στην ΓΓΕΤ Facebook Twitter
Με ενδιαφέρει ο εκσυγχρονισμός του χώρου της δημόσιας υγείας με την μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από το CERN και δεν υπάρχει απολύτως κανένα ίδιον όφελος, φιλοδοξία ή κίνητρο», σημειώνει ο κ. Γαζής.
13

Ο καθηγητής του ΕΜΠ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, Ευάγγελος Γαζής, καταρρίπτει τα επιχειρήματα του αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, σχετικά με τη Μονάδα Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων.

Το LIFO.gr ήρθε σε επαφή με τον διακεκριμένο καθηγητή, που κατηγόρησε το πρωί τους αρμόδιους φορείς ότι «απορρίπτουν ανεξήγητα» μία σημαντική επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ, με τεχνολογικά αλλά και θεραπευτικά οφέλη για τους πολίτες. Ο ίδιος έκανε μάλιστα λόγο για «πολιτική απόφαση».

Στην απάντηση που μας έστειλε ηλεκτρονικά ο κ. Γαζής, σημειώνει ότι ο υπουργός παραδέχεται την κίνηση της ΕΕ και του CERN, την οποία η χώρα παρακολουθεί «σαν παρατηρητής», χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία της διεκδίκησης της υποδομής, ως θα όφειλε.

Επιπλέον υπογραμμίζει ότι η εξήγηση του υπουργού περί «υψηλού κόστους επένδυσης σε συνδυασμό με το πειραματικό ακόμη στάδιο της αποτελεσματικότητας» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 

«Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει αρχίσει να αναπτύσσεται από το 1944 και να θεραπεύει ασθενείς από το 1960» απαντά στον κ. Φωτάκη που έκανε λόγο για «εγχείρημα ανώριμο στην παρούσα φάση». 

Σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε το απόγευμα, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) έκανε λόγο για «ανυπόστατους ισχυρισμούς».

«Η Ελλάδα δεν έχει απορρίψει πρόταση του CERN (...) επώνυμοι επιστήμονες ομιλούν δημοσίως από ό,τι φαίνεται αποκλειστικά για προσωπικές τους στρατηγικές», υποστήριζε η ΓΓΕΤ.


«Απάντησα με επιστημονικά επιχειρήματα και όχι με αγοραία συνθήματα και είμαι πρόθυμος να καταθέσω περισσότερα στοιχεία, εάν και εφόσον μου ζητηθούν. Είμαι πειραματικός σωματιδιακός φυσικός, ερευνητής στο CERN και πανεπιστημιακός δάσκαλος επί 38 χρόνια στο ΕΜΠ, με ενδιαφέρει ο εκσυγχρονισμός του χώρου της δημόσιας υγείας με την μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από το CERN και δεν υπάρχει απολύτως κανένα ίδιον όφελος, φιλοδοξία ή κίνητρο», σημειώνει ο κ. Γαζής.

Ολόκληρη η απάντηση του καθηγητή:

1. Η αδρονική θεραπεία (HADRON THERAPY) του καρκίνου είναι η σύγχρονη απάντηση της τεχνολογίας και καινοτομίας από τον χώρο της πειραματικής σωματιδιακής φυσικής στη μεγάλη μάστιγα της ανθρωπότητας τον καρκίνο.


Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται στα πιο προηγμένα κράτη του κόσμου (ΗΠΑ, ΡΩΣΙΑ, ΚΑΝΑΔΑΣ, ΙΑΠΩΝΙΑ, Ν.ΚΟΡΕΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ΕΛΒΕΤΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΑΥΣΤΡΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΩΝΙΑ), θεραπεύει σε μεγάλο ποσοστό ασθενείς με πρωτοπαθή κακοήθη όγκο, ΑΝΑΙΜΑΚΤΑ και με υψηλά ποσοστά επιτυχίας σε αντίθεση με τα μέχρι σήμερα ποσοστά επιτυχίας της ακτινοθεραπείας η οποία επιφέρει πολλές παρενέργειες και πολύ συχνά μετάσταση στους ασθενείς.


2. Η μελέτη, σχεδίαση, κατασκευή και εγκατάσταση του συνολικού βασικού εξοπλισμού μπορεί να γίνει με την βοήθεια, εκπαίδευση του Ελληνικού επιστημονικού και τεχνολογικού προσωπικού με την ανάλογη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Έρευνα στη Σωματιδιακή Φυσική (CERN), όπως ήδη έχουν εξελιχθεί αντίστοιχα προγράμματα στο παρελθόν, στην ΙΤΑΛΙΑ, ΑΥΣΤΡΙΑ, κλπ.


3. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Θεσσαλίας έχουν εκπονήσει, από το 2014, τεχνική μελέτη σε μια εθνική προσπάθεια υλοποίησης ενός τέτοιου εθνικού προγράμματος με την συνεργασία και την ανάλογη υποστήριξη του Υπουργείου.

4. Η διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι περίπου 5-6 έτη από την έγκριση του προγράμματος και το συνολικό κόστος μελέτης, σχεδίασης, αγοράς, κατασκευής, εγκατάστασης και λειτουργίας του εξοπλισμού ανέρχεται περί τα 80.000.000,00 – 100.000.000,00 ΕΥΡΩ.


5. Ο εξοπλισμός της θεραπείας αδρονίων του καρκίνου θα παρέχει δέσμες φορτισμένων πρωτονίων ή άλλων σωματιδίων για την θεραπεία καρκίνου, με ταυτόχρονη θεραπεία 3-4 ασθενών και παράλληλα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ραδιοϊσοτόπων για την διαγνωστική μέθοδο PET (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) αλλά και για ερευνητική, αναπτυξιακή καθώς και εκπαιδευτική διαδικασία.


6. Η εγκατάσταση και λειτουργία μίας υποδομής θεραπείας καρκίνου με δέσμη πρωτονίων και άλλων φορτισμένων σωματιδίων, αλλάζει οριστικά το ιατρικό επίπεδο της χώρας και γίνεται προσιτή σε ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού, η οποία σε συνδυασμό με την έγκαιρη διάγνωση μέσω της τομογραφίας PET, αποβαίνει εξαιρετικά αποτελεσματική η θεραπεία του καρκίνου με τα πρωτόνια.


7. Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ο εξοπλισμός της θεραπείας αδρονίων του καρκίνου αντιστοιχεί για την επάρκεια θεραπείας ενός πληθυσμού της τάξης περίπου των 10.000.000 κατοίκων, αλλά ταυτόχρονα πέραν της συναλλαγματικής οικονομίας μπορεί να επιφέρει και σημαντικά οφέλη «ιατρικού τουρισμού» από τη θεραπεία ασθενών από τις γειτονικές βαλκανικές και μεσογειακές χώρες καθώς και αυτές της εγγύς ανατολής.


8. Έγκυροι υπολογισμοί με συντηρητικές τιμές κόστους θεραπείας (10.000 ΕΥΡΩ/ασθενή για πολλές συνεδρίες, π.χ. 15-20) και με 3000 ασθενείς τον χρόνο, αναδεικνύουν ότι η σχετική οικονομική απόσβεση του διατειθέμενου κεφαλαίου αναμένεται σε ένα χρονικό περιθώριο των επόμενων 3-4 ετών, από την έναρξη λειτουργίας ανάλογα με την συχνότητα χρήσης τους και την στελέχωση του αντίστοιχου ιατρικού κέντρου.


9. Η τεχνολογική εξέλιξη των επιταχυντών σε πολλά εργαστήρια και ειδικά στο CERN, έχει βελτιώσει κατά πολύ τις υποδομές των ιατρικών επιταχυντών θεραπείας καρκίνου με δέσμες σωματιδίων (πρωτόνια, ιόντα άνθρκα,κλπ), σε διαστάσεις και κόστος.


ΣΧΟΛΙΑ στην ΑΠΑΝΤΗΣΗ του κ, Κ. ΦΩΤΑΚΗ, Αναπληρωτή Υπουργού Ερευνας & Καινοτομίας


1. Ο Αναπλ. Υπουργός κ. Κ. Φωτάκης, παραδέχεται την κίνηση της ΕΕ και του CERN, για εξασφάλιση υποδομής θεραπείας του καρκίνου στο ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ή στα Βαλκάνια εν γένει, την οποία παρακολουθεί η χώρα σαν παρατηρητής, χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία της διακδίκησης της υποδομής, ως θα ώφειλε, ως αρμόδια αρχή.

2. Αναφέρεται, στην ανακοίνωση-απάντηση του κ. Αναπλ. Υπουργού, πολύ σωστά η υπάρχουσα παγκόσμια κατάσταση στην ανάπτυξη και χρήση της υποδομής αυτής, όπου πάνω από 30'000 ασθενείς έχουν θεραπευθεί στα προηγμένα κράτη, αλλά δεν προβλέπει το σημείωμα του κ. Υπουργού, αν ο πληθυσμός της Ελλάδας μαζί με αυτούς των γειτονικών κρατών είναι στατιστικά ικανοποιητικός, σύμφωνα με έγκυρες διεθνείς πηγές, διεθνώς αποδεδειγμένα επιστημονικά δεδομένα και μελέτες των Ελληνικών ΑΕΙ, για την εύρρυθμη και βιώσιμη λειτουργία της υποδομής αυτής στη χώρα μας.


3. Ακόμη, ο κ. Αναπλ. Υπουργός αναφέρεται με την έκφραση: "...το υψηλό κόστος της επένδυσης σε συνδυασμό με το πειραματικό ακόμη στάδιο της αποτελεσματικότητας και της περιορισμένης ευρύτητας εφαρμογών της συγκεκριμένης μεθόδου αποτελεί εγχείρημα ανώριμο στην παρούσα φάση.."


Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αν ληφθεί υπόψη ότι η συγκεκριμένη μέθοδος έχει αρχίσει να αναπτύσσεται από το 1944 και να θεραπεύει ασθενείς από το 1960, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα της επίσημης ιστοσελίδας Particle Therapy Co-Operative Group, https://www.ptcog.ch/ που εδρεύει στην Ελβετία (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ), όπου εμφανίζονται τα κέντρα και οι αντίστοιχες χώρες που α) ήδη λειτουργούν τέτοιες υποδομές, β) βρίσκονται σε υλοποίηση κατασκευής και γ) σε σχεδιασμό υλοποίησης.
Με λίγα λόγια, γίνεται μια κοσμογονία στην εγκατάσταση τέτοιων υποδομών σε όλη την υφήλιο, βλέπε σχήμα δ) στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ του παρόντος, και η υπεύθυνση ηγεσία στέκεται νηφάλια εμπρός σε αυτή την καινοτομία και αναφέρει τη βελτίωση των μεθόδων ακτινοθεραπείας στη χώρα, που είναι πραγματικότητα, αλλά η συγκριτική υπεροχή της προτεινόμενη θεραπείας πρωτονίων έναντι της ακτινοθεραπείας φαίνεται εμφανώς στον πίνακα ε), χωρίς να παραγνωρίζεται η τεράστια συμβολή της ακτινοθεραπείας, των ογκολόγων γιατρών και των ακτινοθεραπευτών της χώρας.


4. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο, παρά να αναφέρω ότι το υψηλό επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό της χώρας είναι σε θέση να εγκαταστήσει, λειτουργήσει και αναπτύξει περαιτέρω μια τέτοια υποδομή.


5. Ο κ Αναπλ. Υπουργός δεν μπόρεσε να αποφύγει το ολίσθημα των συνήθων εκφράσεων του πολιτικού κόσμου: «...Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι τέτοιου είδους πιέσεις για τη διαμόρφωση επιστημονικών επιλογών, μέσω της δημιουργίας θορύβου στον Τύπο, είναι όχι μόνο αντιδεοντολογικές και αντιεπιστημονικές, αλλά συχνά υποκρύπτουν τακτικισμούς εξυπηρέτησης προσωπικών φιλοδοξιών που υποκινούνται από ιδιοτελή κίνητρα", που δεν θα έπρεπε να αναφερθούν από τον κ. Φωτάκη, ως Πανεπιστημιακού Δασκάλου και Συναδέλφου.


Απάντησα με επιστημονικά επιχειρήματα και όχι με αγοραία συνθήματα και είμαι πρόθυμος να καταθέσω περισσότερα στοιχεία, εάν και εφόσον μου ζητηθούν. Είμαι πειραματικός σωματιδιακός φυσικός, ερευνητής στο CERN και πανεπιστημιακός δάσκαλος επί 38 χρόνια στο ΕΜΠ, με ενδιαφέρει ο εκσυγχρονισμός του χώρου της δημόσιας υγείας με την μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από το CERN και δεν υπάρχει απολύτως κανένα ίδιον όφελος, φιλοδοξία ή κίνητρο.


Παρέθεσα συγκεκριμένα γεγονότα που αφορούν τη χώρα μας.
Με εκτίμηση
Ευάγγελος Γαζής Καθηγητής ΕΜΠ

________

Ο Δημόκριτος και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN απαντούν στον καθηγητή Ε. Γαζή>>>

 

Τech & Science
13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Πρώτα απ' όλα: Τι ισχύει στην πραγματικότητα; Είναι ή όχι η θεραπεία αδρονίων μία πειραματική, αμφίβολης αποτελεσματικότητας μέθοδος όπως ισχυρίζεται ο κ. Φωτάκης ή είναι μια καθιερωμένη θεραπευτική μέθοδος με εξαιρετικά αποτελέσματα όπως ισχυρίζεται ο κ. Γαζής;Δεν μπορεί νάχουν κι οι δύο δίκιο. Και ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να είναι κανείς ΤΟΣΟ απληροφόρητος σε θέματα ζωής και θανάτου.Google it...1. Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Χαϊδελβέργης (Heidelberg University Hospital) εφαρμόζει την μέθοδο (ειδικότερα την μέθοδο ιόντων άνθρακα) σε ένα ευρύ φάσμα καρκίνων σε όσους ασθενείς κρίνεται ότι θα είναι αποτελεσματική απο το 2009 (εδώ κι εννιά χρόνια δηλαδή)2. Το CERN αναφέρει: "Στην Ευρώπη το ενδιαφέρον για την θεραπεία αδρονίων αυξάνεται ταχύτατα και το πρώτο κέντρο κλινικής εφαρμογής της μεθόδου με ιόντα άνθρακα και πρωτόνια λειτουργεί στην Χαϊδελβέργη ήδη απο το 2009. Τρία ακόμη τέτοια κέντρα είναι σε λειτουργία στην Ευρώπη... Παγκοσμίως η μέθοδος κερδίζει ταχύτατα έδαφος. Εως το 2020 αναμένεται να λειτουργούν 100 (ΕΚΑΤΟ) τέτοια κέντρα παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 30 (ΤΡΙΑΝΤΑ) στην Ευρώπη (απο τα 4 (ΤΕΣΣΕΡΑ) που λειτουργούν σήμερα)."3. Στην Ιαπωνία διαβάζουμε στο Japan Journal of Clinical Oncology: "Ο αριθμός των ασθενών που ακολούθησαν θεραπεία αδρονίων απο το 2000 (ΕΤΟΣ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ) έχει αυξηθεί. Το 2016 11 (ΕΝΤΕΚΑ) κέντρα πρωτονίων παρείχαν θεραπευτικές υπηρεσίες..."Χμμμ... Ωστε απο το 2000 εφαρμόζεται η θεραπεία αυτή ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!!!Στην πραγματικότητα δηλαδή ισχύει αυτό που λέει ο κ. Γαζής.Αν δεχτούμε τις εκτιμήσεις του CERN για αύξηση των κέντρων θεραπείας αδρονίων απο 4 σήμερα σε 30 σε όλη την Ευρώπη στα επόμενα 2 χρόνια, ναι, μιλάμε για ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ! Περιμένω την παραίτηση του κ. Φωτάκη γιατί δεν ελέγχει τις πληροφορίες που παρουσιάζει στον ελληνικό λαό. Η παρουσίαση ψευδών πληροφοριών απο κρατικούς αξιωματούχους θα πρέπει να αποτελεί ιδεχθές έγκλημα θεμελιωμένο στο ίδιο το σύνταγμα (ναι, είμαι εξωγήινος...)Πάμε τώρα στο επόμενο ερώτημα: Δεν υπάρχει συζήτηση για χρηματοδότηση της Ελλάδας απο οπουδήποτε για την δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου στην Ελλάδα. Υπάρχει μόνο συζήτηση για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δημουργίας τέτοιου κέντρου στα Δυτικά Βαλκάνια (Μαυροβούνιο). Επομένως είναι δυνατόν να αναλάβει η χώρα μόνη της ένα τέτοιο έργο, δεδομένου μάλιστα ότι (κατά τους κυβερνητικούς αξιωματούχους) παρόμοια κέντρα δεν βγάζουν τα έξοδά τους και επιβαρύνουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς;Πρώτον, ένα τέτοιο έργο δημιουργεί πολλές συνέργιες και παράπλευρες θετικές συνέπειες σε τομείς όπως η συγκράτηση επιστημονικού δυναμικού, η δημιουργία ερευνητικής βάσης σε έναν τομέα που παρουσιάζει παγκόσμιο ενδιαφέρον κλπ.Θα ήθελα να δω μια σοβαρή οικονομική ανάλυση κι όχι μια ξεπέτα του στύλ "δεν βγάζει τα έξοδά του"...Δεύτερον, επειδή εθνική σημαία είναι η "ανάπτυξη" θα ήθελα να ακούσω γιατί ένας τέτοιος σχεδιασμός ΔΕΝ βοηθά στην ανάπτυξη.Η χώρα θα πληρώσει 1,5 δις (ΧΙΛΙΑ ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ) μόνο για την αναβάθμιση των F16, με πρώτη δόση $667 εκατομύρια το 2020. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 1,9 δις (ΧΙΛΙΑ ΕΝΙΑΚΟΣΙΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ).Πως το νούμερο των 200 εκατομυρίων (εκτίμηση της κυβέρνησης για το κόστος του κέντρου) ξαφνικά προκαλεί τρόμο με το ύψος του;Δεν μπορεί κανείς να βρεί τρόπους χρηματοδότησης για ένα τέτοιο έργο; Δεν υπάρχουν επενδυτές για μια σοβαρή επένδυση σε μια χώρα της οποίας το επιστημονικό δυναμικό συγκαταλέγεται επάξια ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου;Η συγκράτηση επιστημόνων στην χώρα δεν αποτελεί πρωταρχικό και ύψιστο στόχο ανάπτυξης;Πολύ θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτής της συζήτησης, να ακούσω τα σχέδια των πολιτικών δυνάμεων της χώρας γύρω απο αυτό.Ας πούμε, να μας εξηγήσουν ότι φυσικά και το κέντρο αδρονίων ΔΕΝ αποτελεί προτεραιότητα γιατί ετοιμάζονται / σχεδιάζονται έργα Α, Β, Γ που αποδεδειγμένα θα προσφέρουν πολύ περισσότερα στην χώρα...Δεν έγινα ξαφνικά φανατικός του "κέντρου αδρονίων". Είμαι όμως φανατικός της αλήθειας και της σοβαρής συζήτησης γύρω απο το τι σόι χώρα θα αφήσουμε στα παιδιά μας...
Πρώτον, τα ιόντα άνθρακα από την Χαιδελβέργη, που αναφέρετε, ΔΕΝ είναι αδρόνια. Άρα μιλάμε για διαφορετικά πράγματα.Δεύτερον, κάθε επενδυτική ιδέα οφείλει να κατατίθεται στους αρμόδιους φορείς για να την αξιολογήσουν. Η πρώτη κατηγορία εναντίον του κ. Γαζή από τους κρατικούς φορείς ήταν ακριβώς αυτή: δεν κατέθεσε επίσημο επενδυτικό σχέδιο αλλά βγήκε κατ' ευθείαν στα ΜΜΕ.Στο ενδιάμεσο ο κ. Γαζής απάντησε ότι κατέθεσε επενδυτικό σχέδιο σε κρατικούς φορείς.Δεν ξέρουμε ποιά είναι η αλήθεια. Δύο άνθρωποι ισχυρίζονται αντίθετα πράγματα (κατέθεσε / δεν κατέθεσε επενδυτική πρόταση).Εύχομαι να αποδειχτεί η αλήθεια σύντομα.Τρίτον, η αξιολόγηση μιας επενδυτικής ιδέας 100+ εκατομμυρίων δεν είναι μια υπόθεση που απλά την αποφασίζεις γκουγκλάροντας μερικά λινκ.Θέλει πάρα πολλή δουλειά για να αποφανθεί κάποιος _ειδικός_ πάνω στο αν μια επενδυτική ιδέα είναι βιώσιμη ή όχι.Στο κάτω κάτω, μιλάμε για λεφτά του κράτους, δλδ όλων μας.Εγώ δεν κρίνω τον εαυτό μου κατάλληλο για να αποφασίσει κάτι τέτοιο, ακόμα και αν είχα όλα τα οικονομοτεχνικά στοιχεία (που ούτε αυτά διαθέτω στην πληρότητα που απαιτείται).Τέταρτον και - κατά την γνώμη μου - σημαντικότερο: Εγώ δέχομαι ότι ο κ. Γαζής έχει απόλυτο δίκιο. Το δέχομαι γιατί είμαι προκατειλημμένος εναντίον της κυβέρνησης και θέλω να αποδειχτούν ανίκανοι.Αλλά όσο δίκιο και να έχει ο κ. Γαζής, δεν επιτρέπεται σε έναν επιστήμονα του διαμετρήματος του να ισχυρίζεται ότι "απορρίψαμε τεχνολογία του CERN".Δεν επιτρέπεται να ανακατεύει ένα ξεκάθαρα και αποκλειστικά ερευνητικό ίδρυμα όπως το CERN (κλέβοντας εντυπώσεις από το κύρος του ονόματος) για να προωθήσει τα εμπορικά συμφέροντα μιας ιδιωτικής εταιρείας. Την οποία μέχρι τώρα δεν μας την έχει καν κατονομάσει. Το CERN δεν φτιάχνει ούτε πουλάει ιατρικά μηχανήματα.Ξανά: Ακόμα και αν πρόκειται για μια καταπληκτική επένδυση που θα φέρει τα Χ τεράστια οφέλη στο ελληνικό κράτος (κάτι που πρέπει πρώτα να εξεταστεί από τους ειδικούς και να αποδειχτεί σωστό), ακόμα και τότε πρόκειται για μια ιδιωτική εταιρεία που θέλει να μας πουλήσει μερικά μηχανήματα. Οχι για το CERN.Ελπίζω τα παραπάνω να αποτελούν στα μάτια σας "σοβαρή συζήτηση πάνω στο τι σοι χώρα θα αφήσουμε στα παιδιά μας" όπως λέτε.
Ευχαριστώ ειλικρινά για την σοβαρότητα της απάντησης!Ασφαλώς και έχετε δίκιο πως μια επένδυση (οποιουδήποτε κόστους) είναι υπόθεση 1.348 βημάτων αξιολόγησης απο ειδικούς σε πολλούς και ξεχωριστούς τομείς.Απο τα 1.348 βήματα εμείς βρισκόμαστε στα πρώτα 5-10: προσπαθούμε δηλαδή να καταλάβουμε για τι ακριβώς πράγμα μιλάμε...Αφού το ξεκαθαρίσουμε αυτό μπορεί να μας απασχολήσει τι είδους συμφέροντα προωθεί ο καθένας και με ποιόν τρόπο θα αντιμετωπίσουμε μια πιθανή επενδυτική πρόταση. Δεν είναι του παρόντος.Εμένα με ενόχλησε και έκανα κεντρικό θέμα το ότι δεν ξέρουμε κατ' αρχάς για ποιό πράγμα μιλάμε!!Μια μέθοδος που βρίσκεται σε φάση εκρηκτικής ανόδου διεθνώς ΔΕΝ μπορεί να απαξιώνεται σαν πειραματική απο χείλη κρατικών αξιωματούχων που ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ για να μας λένε την αλήθεια.Αυτό θεώρησα και εξακολουθώ να θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ...Ξεκινάμε δηλαδή και μιλάμε για επενδύσεις και συμφέροντα γύρω απο ένα θέμα που δεν ξέρουμε κι ούτε κάνουμε τον κόπο να εξερευνήσουμε...Το γκουγκλάρισμα δεν είναι αμαρτία...Οχι για να υπογράψουμε την έγκριση της επένδυσης... αλλά απλά για να ξέρουμε ποιός έχει επαφή με την πραγματικότητα και ποιός όχι.Η πραγματικότητα λοιπόν καταδεικνύει ότι ο κ. Γαζής έχει δίκιο και ο κ. Φωτάκης μεσάνυχτα.Να γιατί:α. Η μέθοδος της ακτινοβόλησης καρκινικών όγκων με φωτόνια (καμιά σχέση με αδρόνια...) υπό πολλαπλές γωνίες (Cyber Knife)εφαρμόζεται σε ιδιωτικές κλινικές εδώ και χρόνια. Το ξέρω γιατί συγγενικό μου πρόσωπο έκανε αυτή την θεραπεία σε ηλικία 82 ετών. Σήμερα είναι 91...β. Ο τρόπος που δουλεύει αυτή η ακτινοβόληση είναι η μεταφορά ενέργειας απο τα φωτόνια στοχευμένα στον όγκο με αποτέλεσμα την καταστροφή του - χωρίς εγχειρήσεις και ότι αυτές συνεπάγονταιγ. Φυσική εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας είναι η χρήση σωματιδίων που μπορούν και μεταφέρουν πολύ μεγαλύτερη ενέργεια απο τα φωτόνια των ακτίνων Χ και γ: ως γνωστόν τα φωτόνια δεν έχουν μάζα. Αν λοιπόν αντί φωτονίων χρησιμοποιούσαμε σωματίδια μεγάλης μάζας, τότε η ενέργεια που θα μεταφερόταν στον όγκο θα ήταν πολλαπλάσια.Η τεχνολογία λοιπόν της θεραπείας "αδρονίων" είναι τεχνολογία όπου χρησιμοποιούμε σωματίδια μεγάλης μάζας αντί φωτονίων για την απόλυτα ακριβή στόχευση και καταστροφή καρκινικών όγκων.Ετσι στην μέθοδο αυτή εμπίπτει και η χρήση ιόντων άνθρακα (που ασφαλώς και δεν είναι αδρόνια) ακριβώς γιατί η μέθοδος συνίσταται στην χρήση σωματιδίων υψηλής μάζας. Το αν είναι αδρόνια ή όχι όπως καταλαβαίνετε ΔΕΝ έχει καμιά σημασία για αυτό που συζητάμε. Κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.δ. Η χρήση σωματιδίων υψηλής μάζας λοιπόν είναι κάτι που έχει έρθει σαν φυσιολογική εξέλιξη της όλης ιδέας της ραδιοθεραπείας καρκίνου. Την στιγμή που εδώ και 10 χρόνια σε Ευρώπη και Ιαπωνία η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ αποδεικνύει πως κάθε άλλο παρά πειραματική είναι. Το Japan Journal of Clinical Oncology αναφέρει την λειτουργία 11 τέτοιων κέντρων στην Ιαπωνία και μόνο. Κάνει λάθος ή έχουν τρελλαθεί οι Ιάπωνες και επενδύουν σε επιστημονική φαντασία;ε. Το CERN (με το αναμφισβήτητο κύρος του) έχει δημοσιοποιήσει έκθεση όπου προβλέπει την αύξηση των κέντρων θεραπείας αδρονίων στην Ευρώπη και μόνο απο 4 σήμερα σε 30 έως το 2020!Πως το εισπράτουμε αυτό; Οτι έχουμε να κάνουμε με αναπόδεικτη πειραματική μέθοδο που δεν αξίζει της προσοχής μας; Καταλήγοντας, το ΠΡΩΤΕΥΟΝ σε αυτή την υπόθεση είναι η ακρίβεια της ενημέρωσης γύρω απο το τι συζητάμε: φαίνεται πως συζητάμε για μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ, ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ μέθοδο θεραπείας που σημειώνει εκπληκτική άνοδο παγκόσμια.Το αν θέλουμε να προχωρήσουμε στα επόμενα 1.343 βήματα αξιολόγησης είναι άλλο θέμα.Οπως είπα, δεν είμαι φανατικός της μεθόδου αδρονίων. Δεν ανέχομαι όμως ο ένας να λέει μαύρο κι ο άλλος άσπρο...Οσο για το ΤΕΤΑΡΤΕΥΟΝ ζήτημα των ιδιωτικών συμφερόντων, μου θυμίζει το "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα". Για κάποιον παράξενο λόγο στην Ελλάδα κάνουμε σημαία μας πριν απο όλα το ποιος θα κερδίσει απο μια ιστορία και πόσα.Το αν αυτή η ιστορία είναι πραγματική ή μούφα, αν βοηθάει ανθρώπους ή όχι δεν μας ενδιαφέρει. Αρκεί να ΜΗΝ κερδίζει κάποιος.Απο τα εκατομύρια των μικρών και μεγάλων ιατρικών συσκευών στον πλανήτη, ξέρετε κανένα που να γράφει πάνω CERN ή Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ή ΕΜΠ ή Harvard?Προφανώς και όλες οι συσκευές προέρχονται από ιδιωτικές εταιρείες. Θα είναι SIEMENS, PHILIPS, General Electric κλπ κλπ. Προφανώς και κάποιοι θα αποκομίσουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ κέρδη απο μια νέα επένδυση.Προφανώς και υπάρχουν ιδιωτικά εμπορικά συμφέροντα.Οπως έγινε και γίνεται με τους αξονικούς τομογράφους, τους βιοχημικούς αναλυτές, τους μαγνητικούς τομογράφους κλπ κλπ.Υποθέτω προκειμένου τα καταραμένα εμπορικά συμφέροντα να βγάζουν κέρδη δεν μας πειράζει να καταργήσουμε τομογράφους, αναλυτές αίματος, ακτινογραφίες κι ότι άλλο έχει εταιρικό σήμα...Ο ρόλος του CERN και όλων των παρόμοιων ερευνητικών ιδρυμάτων που βασίζονται σε κρατική χρηματοδότηση είναι να δημιουργούν κορυφαία και νέα τεχνογνωσία, η οποία στην συνέχεια διαχέεται στην ιδιωτική βιομηχανία η οποία και παρέχει τελικά εφαρμοσμένες λύσεις για τον άνθρωπο.Οταν θέλεις να προσδώσεις ενέργειες της τάξης των MeV σε βαρειά σωματίδια, ναι, χρειάζεσαι την τεχνογνωσία του CERN. Από όσο ξέρω, επιταχυντές σωματιδίων δεν φτιάχνει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Γενικά είμαι υπέρ του επιστήμονα και κατά της κυβέρνησης. Την οποία κυβέρνηση έχω σκυλοβρίσει άπειρες φορές - όπως της αξίζει. Την παρούσα κυβέρνηση την θεωρώ σαν την μακράν χειρότερη της τελευταίας 20ετίας.Αλλά!Δύο πράγματα μου χτυπάνε λίγο άσχημα στην τοποθέτηση του αξιότιμου κ. Γαζή.1) Από την μιά ισχυρίζεται ότι αυτή η θεραπεία είναι γνωστή θεωρητικά από το 1944 / πρακτικά από το 1960 και από την άλλη μιλάει για "κοσμογονία" και για "πρωτοπορία".Ποιά είναι η "πρωτοπορία" κύριε Γαζή; Μια θεραπεία που - σύμφωνα με τα λεγόμενα σας - εφαρμόζεται σε τουλάχιστον 20 χώρες εδώ και 60 χρόνια;Δηλαδή στην θεραπεία του καρκίνου θεωρούμε εν έτει 2018 σαν "κοσμογονία" αυτά που εφαρμόζονταν το 1960;2) Ο κύριος Γαζής έχει άψογες περγαμηνές σαν επιστήμονας αλλά δεν είναι ο μόνος που έζησε και δούλεψε στο CERN. Τυχαίνει να υπάρχουν και μερικοί άλλοι που έχουν κάνει το ίδιο ;-)Θα όφειλε λοιπόν ο κύριος Γαζής - εκριβώς επειδή είναι τόσο ακριβής επιστήμονας που δεν ενδιαφέρεται για τους εύκολους εντυπωσιασμούς - να διευκρινήσει ότι αυτά που προτείνει ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "τεχνολογία του CERN".O κύριος Γαζής γνωρίζει πάρα πολύ καλά, ότι το CERN ούτε φτιάχνει, ούτε πουλάει (ιατρικά) μηχανήματα. Το CERN ούτε θέλησε ποτέ, ούτε μπόρεσε ποτέ, ούτε του επιτράπηκε ποτέ να φτιάξει τα οποιαδήποτε μηχανήματα και να τα πουλήσει.Το CERN είναι ένας μη-κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός, που είναι _απόλυτα_ αφοσιωμένο στην ΒΑΣΙΚΗ έρευνα. Το CERN ερευνάει μόνο, και πολύ καλά κάνει.Τώρα αν μια εταιρεία πάρει κάποιες επιστημονικές ανακαλύψεις του CERN, και φτιάξει κάποια ιατρικά μηχανήματα βασισμένα πάνω σ' αυτές τις ανακαλύψεις, αυτό είναι απόλυτα θεμιτό, νόμιμο, ηθικό και επιθυμητό. Μακάρι όλοι να το κάνουν αυτό.Αλλά μιλάμε για τα μηχανήματα μιας ιδιωτικής εταιρείας, και ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ CERN!Ο ίδιος ο κύριος Γαζής στην απάντηση του δίνει ένα λινκ της "Particle Therapy Co-Operative Group", η οποία αυτοπροσδιορίζεται σαν μη-κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα, που ΔΕΝ φτιάχνει μηχανήματα.Δηλαδή για μισό λεπτάκι να καταλάβουμε κάτι: Μιλάμε για μηχανήματα που θα κοστίσουν 100 εκατομμύρια και δεν θα τα φτιάξει ΟΥΤΕ το CERN, OYTE η μη-κερδοσκοπική Particle therapy group". Ποιός θα τα φτιάξει αυτά τα μηχανήματα στην τελική και ποιός θα πάρει αυτά τα 100 εκατομμύρια; Το CERN αποκλείεται, γιατί το CERN ούτε παίρνει ούτε δίνει ποτέ λεφτά ούτε κάνει ποτέ επενδύσεις. Η μη - κερδοσκοπική αποκλείεται επίσης.Δεν έχουμε δικαίωμα να μάθουμε, ποιά ιδιωτική εταιρεία θα πάρει αυτά τα πολυπόθητα 100 'μυριάκια;Φυσικά, όταν μια ιδιωτική εταιρεία θέλει να φτιάξει και να πουλήσει ένα μηχάνημα στο ελληνικό κράτος για 100 'μυρια, είναι απόλυτα θεμιτό και νόμιμο. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι μιλάμε για μια ιδιωτική εταιρεία, και οτι το CERN δεν έχει απολύτως καμμία σχέση με αυτό.Υ.Γ. Ο Μαξγουελ ανακάλυψε κάποτε τον ηλεκτρομαγνητισμό. Όταν σήμερα αγοράζουμε ένα ραδιόφωνο από την SONY, λέμε ότι αγοράσαμε ένα SONY. Δεν λέμε ότι αγοράσαμε "τεχνολογία Μαξγουελ". Τα μηχανήματα τα αγοράζουμε από ιδιωτικές εταιρείες. Το αν οι ιδιωτικές εταιρείες χρησιμοποιούν επιστημονικές ανακαλύψεις (του CERN ή του οποιουδήποτε) για να φτιάξουν τα μηχανήματα τους, είναι αδιάφορο.
Για τα δεκάδες 100μυρια που εξαφανίζονται σε μπακαλίστικα έργα (δρόμους, πάρκα, εγκαταστάσεις) δεν απορεί κανείς που πάνε;Βλέπεις "καινούργιους" δρόμους των 80εκ οι οποίοι έχουν λακκούβες και σπασμένα πεζοδρόμια και μηδενικές προδιαγραφές.
σωσ΄το αλλα το ένα δεν αναιρέι το άλλο, έιναι σαν για την κάθε μλκα που ΄γινεται στη χώρα να απαντάμε ναι αλλα για την Μαρφίν δεν λέτε. Και τα δύο θα πρέπει να γίνοτναι σωστά, και κοστολογημένα. Αυτό πρέπει να απαιτούμε όχι μόνο το ένα η το αλλο
Το ένα δεν αναιρεί το άλλο αγαπητέ συν-σχολιαστή. Κάθε ρεμούλα είναι καταδικαστέα, ανεξάρτητα από το ποιόν γίνεται και ανεξάρτητα από το ποσό.Στο συγκεκριμένο θέμα, δεν μίλησα καν για απάτη (αφού δεν έχω στοιχεία). Λέω ότι οποιαδήποτε κρατική αγορά (ιατρικών) μηχανημάτων γίνεται από μια ιδιωτική εταιρεία και επισημαίνω ότι το CERN είναι πάρα πολύ μακρυά από όλο αυτό το τζέρτζελο.Αν ο τίτλος ήταν "Η ιδιωτική εταιρεία ΧΥ θέλει να μας πουλήσει ιατρικά μηχανήματα αξίας 100 εκ. και η κυβέρνηση το απορρίπτει" δεν θα είχα σχολιάσει τίποτα.Σχολίασα μόνο και μόνο επειδή σε όλους τους πηχιαίους τίτλους αναφέρεται παντού το "η κυβέρνηση απορρίπτει την τεχνολογία CERN". Κάτι που είναι προφανέστατα μούφα.
Φωτάκης :«Yψηλού κόστους επένδυση σε συνδυασμό με το πειραματικό ακόμη στάδιο της αποτελεσματικότητας» Γαζής :«Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει αρχίσει να αναπτύσσεται από το 1944 και να θεραπεύει ασθενείς από το 1960» απαντά στον κ. Φωτάκη που έκανε λόγο για «εγχείρημα ανώριμο στην παρούσα φάση». Φωτάκης :"Η Ελλάδα δεν έχει απορρίψει πρόταση του CERN (...) επώνυμοι επιστήμονες ομιλούν δημοσίως από ό,τι φαίνεται αποκλειστικά για προσωπικές τους στρατηγικές», υποστήριζε η ΓΓΕΤ. Γαζής :«Απάντησα με επιστημονικά επιχειρήματα και όχι με αγοραία συνθήματα και είμαι πρόθυμος να καταθέσω περισσότερα στοιχεία, εάν και εφόσον μου ζητηθούν. Είμαι πειραματικός σωματιδιακός φυσικός, ερευνητής στο CERN και πανεπιστημιακός δάσκαλος επί 38 χρόνια στο ΕΜΠ, με ενδιαφέρει ο εκσυγχρονισμός του χώρου της δημόσιας υγείας με την μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από το CERN και δεν υπάρχει απολύτως κανένα ίδιον όφελος, φιλοδοξία ή κίνητρο», σημειώνει ο κ. Γαζής. Πηγή: www.lifo.grΟ κ. Φωτάκης οφείλει :1. Να διαψεύσει ή να επαληθεύσει - επιστημονικά τεκμηριωμένα - ότι η μέθοδος είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο.2. Να αγνοήσει ποιο φυσικό πρόσωπο (Γαζής) ή ποιος φορέας (CERN) κάνει την πρόταση και ΝΑ ΔΕΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ.Και η NASA μέσω Κριμιζή προθυμοποιήθηκε να συνεργαστεί (ότι μας έκανε χάρη, σιγά μην εκτιμηθεί από τους εξουσιομανείς).Και αυτό το "προσωπικές στρατηγικές" για κάποιον που διδάσκει ήδη 38 χρόνια στο ΕΜΠ και άρα είναι στο τέλος της διαδρομής του, είναι τουλάχιστον αταίριαστο (εκτός που είναι και άηθες σε μεγάλο βαθμό και θυμίζει μεθόδους ολοκληρωτικών καθεστώτων). Πολύ πιο πιθανό φαίνεται - αν κρίνουμε από τις απόψεις της κυβέρνησης περί αξιοκρατίας και αριστείας και την αντιμετώπιση Κριμιζή -, ότι άλλων προσωπικές στρατηγικές εξυπηρετεί η συγκεκριμένη στάση της ΓΓΕΤ.
Συγγνώμη για την παρέμβαση, συνήθως συμφωνώ με τα γραφόμενα σας, αλλά η προτελευταία παράγραφος δείχνει ότι δεν γνωρίζεται πως λειτουργεί η ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα.Ο κ. Φωτάκης έχει ήδη προσφέρει εξαιρετικό έργο ως υφυπουργός και μάλιστα σε μια χώρα υπό καθεστώς οικονομικής επιτήρησης.
Tony,1. Αν υπονοείτΕ ότι υπάρχει κάποια συντεχνιακή λογική στην ακαδημαϊκή κοινότητα, εμείς όλοι - σαν απλοί μέσοι πολίτες - ΔΕΝ είμαστε υποχρεωμένοι να την ξέρουμε για να κατανοούμε υπονοούμενα.2. Δεν σχολιάζουμε τον κ. Φωτάκη για το συνολικό του έργο - που προσωπικά ούτε έχω ακούσει ή διαβάσει ότι έχει κάνει κάτι αξιόλογο. Και απορώ που εξαίρετΕ ότι το έργο αυτό έγινε υπό καθεστώς οικονομικής επιτήρησης !... Που ισχύει όμως για όλους, γιατί το επισημαίνετΕ ; Να τον δοξάσουμε δηλαδή και να μην σχολιάζουμε ό, τι λέει ή κάνει ;
1. Αυτό υπονοώ. Εννοείται ότι δεν σας ψέγω για την μη γνώση των εσωτερικών υποθέσων της ακαδημαϊκής κοινότητας. Όμως, κατά την ταπεινή μου άποψη, εφόσον δεν γνωρίζετε, καλό θα ήταν να διατηρείτε λιγότερο επικριτικό τόνο.2. Η μη ανάδειξη του θετικου έργου αυτής της κυβέρνησης (δεν τους ψήφισα) στον τομέα της επιστημονικής έρευνας & ανάπτυξης, οφείλεται εν μέρει και στην τάση των μμε (Lifo συμπεριλαμβανομένης) να επισημαίνουν κυρίως τα κακώς κείμενα. Μια απλή περιήγηση στις ιστοσελίδες π.χ., της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας, του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, κλπ. δείχνει την επανεκκίνηση που επιτελείται τα τελευταία 3 χρόνια, σε αντίθεση με τη στασιμότητα που είχε επέλθει επί των προηγούμενων κυβερνήσων (υπό το ίδιο οικονομικό καθεστώς και ως αποτέλεσμα των πολιτικών προτεραιοτήτων που είχαν τεθεί).υ.γ. ευχαριστώ για την διακριτική επισήμανση του τυπογραφικού λάθους. "Ουδείς άσφαλτος" :)
1. Και εγώ και όλοι μας έχουμε κάθε δικαίωμα να είμαστε επικριτικοί, γιατί - επαναλαμβάνω - ΔΕΝ είμαστε υποχρεωμένοι να ξέρουμε αλλά ΟΥΤΕ - ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΞΕΡΑΜΕ - να κρίνουμε υπό το πρίσμα συντεχνιακών λογικών.Οι πολίτες κρίνουν αυστηρά την ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ως προς το τελικό έργο που παράγει και ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ. Όταν λοιπόν η "εξουσία", αντί να ανάβει λαμπάδες και να στέκεται προσοχή στον Κριμιζή - που είχε την τύχη να θέλει και να μπορεί να βοηθήσει την χώρα με το τεράστιο κύρος του -, του βάζει δίπλα έναν πολιτικό γραφειοκράτη για να τον "ελέγχει" (χα,χα,χα), τότε, ΉΔΗ ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΛΑΤΕΙΛΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΕΠΙΚΡΙΝΩ, ΓΙΑΤΙ ΧΑΣΑΜΕ ΣΑΝ ΧΩΡΑ - ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΠΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΚΡΙΜΙΖΗΣ.Και όλοι μας σαν πολίτες είμαστε ικανοί να το κρίνουμε αυτό, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ. ΑΡΚΕΙ Η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΤΗΤΑ, ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ. 2. Αφού δεν τους ψηφίσατε, αλλά μπαίνετε ΜΟΝΟΣ/ΜΟΝΗ ΣΑΣ στις ιστοσελίδες που αναφέρετε και ενημερώνστε για τα επιτεύγματα της 3ετούς διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΣΤΕ ΣΠΑΝΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ.Γιατί οι περισσότεροι ΕΙΤΕ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ 12 ΩΡΕΣ ΣΕ 2 ΚΑΙ 3 ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΠΕΙΝΑΣ Ή ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ. Και συνεπώς έχουν άλλες προτεραιότητες !Τέλος πάντων, οι πολίτες και τα ΜΜΕ - ΠΟΛΥ ΟΡΘΑ - "επισημαίνουν κυρίως τα κακώς κείμενα".Οι πολίτες και τα ΜΜΕ δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ λόγο να εκθειάζουν το έργο ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ κυβέρνησης.