Ο Bill Gates ζητά από την Apple να δώσει πρόσβαση στους ερευνητές

Ο Bill Gates ζητά από την Apple να δώσει πρόσβαση στους ερευνητές Facebook Twitter
Ο Bill Gates πιστεύει ότι η Silicon Valley δεν ανησυχεί αρκετά για τις κυβερνητικές ρύθμισεις.
0

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, υποστηρίζει ότι η δημιουργία backdoors στα iPhone δεν είναι απαραιτήτως μια κακή ιδέα, εξηγώντας σε πρόσφατη συνέντευξη ότι οι εταιρείες τεχνολογίας βρίσκονται σε δύσκολη θέση στη διαμάχη που υπάρχει με τη κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στο Axios, ο Bill Gates προειδοποίησε την Apple και άλλους τεχνολογικούς γίγαντες ότι διακινδυνεύουν να ζήσουν κι εκείνοι το είδος της εφιαλτικής κυβερνητικής παρέμβασης που πλήγωσε κάποτε τη δική του Microsoft, εάν συνεχίσουν να ενεργούν αλαζονικά. «Οι εταιρείες τεχνολογίας», είπε «πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να μην πιστεύουν ότι η αποψή τους είναι πιο σημαντική από την άποψη της κυβερνήσης ή να θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να βρει τρόπους δράσης σε βασικούς τομείς».

Ο Bill Gates σπάνια απέφευγε να αντιμετωπίσει την Apple, ακόμη και ως Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft και με τα νέα σχόλια του στο Axios όλα δείχνουν ότι έχει ένα νέο ζήτημα με το Cupertino: την άθραυστη κρυπτογράφηση. Χωρίς να αναφερθεί ευθέως στο όνομα της Apple, ο Gates έθεσε την προοπτική ότι η εταιρεία θα μπορούσε να βρίσκεται στη λάθος πλευρά της συζήτησης στο θέμα της κρυπτογράφησης, ειδικά όταν πρόκειται για τη διερεύνηση εγκληματιών.

Με αυτές τις δηλώσεις ο Gates θέλει να τονίσει ότι τάσσετε κατά της απόκρυψης των προσωπικών δεδομένων ενός εγκληματία που πιθανώς βρίσκονται μέσα σε μια συσκευή της Apple, αναφέροντας ότι ο λόγος που η εταιρεία ακολουθεί τη συγκεκριμένη τακτική είναι θέμα επιλογής και όχι ανικανότητας να το πράξει.

Αν και το FBI είναι ένας μεγάλος υποστηρικτής των backdoors στις κινητές συσκευές η Apple έχει αντιταχθεί σε τέτοιες προτάσεις ισχυριζόμενη ότι έτσι διακυβεύεται η ασφάλεια όλων. Παλαιότερα το FBI είχε ζητήσει από την Apple να ξεκλειδώσει το iPhone που χρησιμοποιούσε ένας από τους σκοπευτές του San Bernardino, αλλά η εταιρεία αρνήθηκε να το κάνει, εξηγώντας σε αυτό το σημείο ότι δεν διέθετε τα απαραίτητα εργαλεία. Ο Bill Gates παρουσιάζει μια άλλη πλευρά του νομίσματος αναφέροντας ότι το πρόβλημα δεν ήταν απαραίτητα η ανικανότητα της Apple αλλά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν θέλησε να το κάνει.

Στη συνέντευξη, o Gates μοιάζει ανήσυχος, σαν να τον τρομάζουν όλα γύρω του: η ενδυνάμωση της τεχνολογίας, ο βιοτρόμος του μέλλοντος, τα πυρηνικά, τα όπλα στον κυβερνοχώρο, ο ψεύτικος ενθουσιασμός των τεχνολογικών εταιρειών που επιτρέπουν σε μια αόρατη χρηματοπιστωτική συναλλαγή να αλλάζει τη ροή του χρήματος σε σκοτεινούς χώρους του διαδικτύου.

Κι ενώ μπορεί τώρα να εμφανίζεται ανήσυχος, ρίχνοντας το βλέμμα του στους κυρίαρχους του παιχνιδιού, αφού εκείνος ενεργεί πλέον ως φιλάνθρωπος πλήρους απασχόλησης, κάποιος θα πρέπει να του θυμήσει (με κάθε καλή πρόθεση) ότι κάτω από την εποπτεία του η Microsoft ανέπτυξε ένα μοναδικό μονοπώλιο στα λειτουργικά συστήματα και τους υπολογιστές, που από μέσα του ξεπήδησαν όλα αυτά για τα οποία γκρινιάζει σήμερα.

Δείτε εδώ την πρώτη φετινή επιστολή των Bill και Melinda Gates που αφορά 10 δύσκολα ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η πολιτική του Αμερικανού Προέδρου επηρεάζει το έργο του φιλανθρωπικού τους ιδρύματος.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ