Πριν 10 χρόνια, σαν σήμερα, ο Steve Jobs άλλαξε το μέλλον των φορητών υπολογιστών

Πριν 10 χρόνια, σαν σήμερα, ο Steve Jobs άλλαξε το μέλλον των φορητών υπολογιστών Facebook Twitter
Ο Jobs παρουσίασε το MacBook Air στο κοινό της Macworld 2008, αφαιρώντας το από ένα μικρό χάρτινο φάκελο γραφείου.
0

To 2008 η Apple λανσάρισε τον πιο λεπτό και πιο δυνατό φορητό υπολοιστή στον κόσμο, το MacBook Air, ένα μοντέλο που έμελλε να αλλάξει την εξέλιξη των φορητών υπολογιστών στην τεχνολογική αγορά. 

«Είναι ο λεπτότερος φορητός υπολογιστής στον κόσμο», είπε καμαρώνοντας ο Steve Jobs καθώς παρουσίασε το MacBook Air πριν από 10 χρόνια σαν σήμερα. H Macworld εκδήλωση της Apple το 2008 ήταν μια ειδική περίπτωση: έλαβε χώρα λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης CES ενώ την ίδια μέρα ο Bill Gates αποχαιρετούσε την Microsoft. Ο Jobs παρουσίασε το MacBook Air αφαιρώντας το από ένα μικρό χάρτινο φάκελο γραφείου και το πλήθος πραγματικά έμεινε άφωνο από το πόσο μικρό και λεπτό ήταν. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο κόσμος δεν είχε δει ποτέ ένα φορητό υπολογιστή σαν κι εκείνο. Από τότε, άλλαξε αυτόματα το μέλλον των φορητών υπολογιστών.

Την εποχή εκείνη, οι ανταγωνιστές είχαν στην αγορά λεπτά και ελαφριά laptops, αλλά ήταν πάχους περίπου 2,5 εκατοστών, ζύγιζαν πάνω από 3 κιλά και είχαν οθόνες 8 ή 11 ιντσών. Οι περισσότεροι από αυτούς τους φορητούς υπολογιστές δεν είχαν καν πληκτρολόγια πλήρους μεγέθους, αλλά η Apple κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα MacBook Air με σφηνωειδές σχήμα, έτσι ώστε το πιο παχύ κομμάτι του να ήταν ακόμη πιο λεπτό και από το λεπτότερο μέρος της σειράς των Sony TZ - ένας από τους λεπτότερους φορητούς υπολογιστές το 2008. Το MacBook Air ήταν ένα αξιοσημείωτο κατόρθωμα της μηχανικής, και σήμανε μια νέα εποχή για φορητούς υπολογιστές.

Το μεγάλο κατόρθωμα της Apple επιτεύχθηκε με τρία βασικά βήματα: αφαίρεσε τελείως την CD μονάδα και μια σειρά από θύρες, εισήγαγε ένα trackpad πολλαπλής αφής και έβαλε στο εσωτερικό του ένα σκληρό δίσκο SSD. Υπήρχε μια μόνο θύρα USB 2.0, παράλληλα με μια θύρα micro-DVI και μια απλή υποδοχή ακουστικών. Ήταν ελάχιστα, για να κάνουν το μοντέλο λεπτό και ελαφρύ, αλλά η τιμή του δεν ήταν. Το βασικό Apple MacBook Air κοστίζε τότε 1.799 δολάρια, κάτι που το έκανε έναν ακριβό φορητό υπολογιστή ακόμα και από τα σημερινά πρότυπα.

 

Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για τους κατασκευαστές υπολογιστών Windows για να φτάσουν το MacBook Air, ενώ ο μικρός φορητός υπολογιστής της Apple συνέχισε να κερδίζει επαίνους από όλους τους κριτικούς και τις αξιολογήσεις τους. Δεν ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια που οι αντίπαλοι κατάφεραν να ξεπεράσουν το μικρό θαύμα της Apple και να εισαγάγουν ανώτερα και πιο εξελιγμένα σχέδια με καλύτερες οθόνες, αντίστοιχες προδιαγραφές και trackpad. Βέβαια, ενώ ακόμα και σήμερα, η Apple εξακολουθεί να διαθέτει το MacBook Air σε μια τιμή εκκίνησης 999 δολαρίων, ομολογουμένως έχει ξεπεραστεί από τον σύγχρονο ανταγωνισμό.

Η Apple έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επανασχεδιάσει το MacBook Air για να ανταγωνιστεί το Surface Laptop της Microsoft, το XPS 13 της Dell και άλλα ανταγωνιστικά μοντέλα. Αντί αυτού λανσάρισε τα MacBook 12 ιντσών, αλλά δεν έκαναν τις ίδιες εντυπώσεις στον κλάδο όπως το MacBook Air. Είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή η Apple να μας εκπλήξει με ένα νέο MacBook Air, αλλά δεδομένης της θέσης της ανάμεσα στις MacBook 12 ιντσών και τις επιλογές MacBook Pro 13 ιντσών, είναι μάλλον απίθανο. Το υπάρχον MacBook Air δεν έχει ενημερωθεί για σχεδόν τρία χρόνια, και σίγουρα μοιάζει να ζει σήμερα τις τελευταίες του μέρες του ενώ ήταν μια τόσο σημαντική επιρροή για τόσα πολλά χρόνια.

  

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ