Γνωρίστε τον Παταγοτιτάν: Τον μεγαλύτερο δεινόσαυρο (και ίσως το μεγαλύτερο ζώο) που περπάτησε ποτέ στη Γη

Γνωρίστε τον Παταγοτιτάν: Τον μεγαλύτερο δεινόσαυρο (και ίσως το μεγαλύτερο ζώο) που περπάτησε ποτέ στη Γη Facebook Twitter
Ο θηριώδης δεινόσαυρος ζύγιζε 69 τόνους και είχε μήκος 37 μέτρα, όσο δηλαδή 14 ασιατικοί ελέφαντες στη σειρά
1

Το 2013, ένας βοσκός από την Αργεντινή ονόματι Aureliano Hernandez ανακάλυψε ένα απολιθωμένο οστό στο ράντσο όπου εργαζόταν.

Η αργεντίνικη γη βρίθει από απολιθώματα γιγαντιαίων δεινοσαύρων, με την κυβέρνηση να έχει θεσπίσει αυστηρή νομοθεσία γύρω από την προστασία τους.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες του ράντσου δεν είχαν άλλη επιλογή από το να ειδοποιήσουν τους ντόπιους παλαιοντολόγους. Μέχρι να φτάσει η επιστημονική ομάδα στην περιοχή, ο Hernandez είχε πεθάνει.

Δεν έμαθε ποτέ ότι ένα από τα τελευταία πράγματα που έκανε στη Γη ήταν να ανακαλύψει τον μεγαλύτερο δεινόσαυρο που ξέραμε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το Atlantic, το απολίθωμα ήταν τόσο μεγάλο σε μέγεθος που χρειάστηκαν δύο εβδομάδες για να αποκαλυφθεί. Επρόκειτο για ένα μηριαίο οστό μάκρους σχεδόν 2,5 μέτρων.

Οι ανασκαφές από παλαιοντολόγους έφεραν στο φως και άλλα απολιθώματα βοηθώντας τους να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα για τον τεράστιο αυτό δεινόσαυρο, ενώ μία εντυπωσιακή ανακατασκευή του σκελετού του επιδεικνύεται από το 2016 στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη.

Γνωρίστε τον Παταγοτιτάν: Τον μεγαλύτερο δεινόσαυρο (και ίσως το μεγαλύτερο ζώο) που περπάτησε ποτέ στη Γη Facebook Twitter
Μία εντυπωσιακή ανακατασκευή του σκελετού του Παταγοτιτάν επιδεικνύεται από το 2016 στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη.

Αλλά μόλις τώρα η ενδελεχής επιστημονική μελέτη των απολιθωμάτων του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέγεθος του δεν συγκρινόταν με κανενός άλλου δεινοσαύρου.

Οι επιστήμονες για πρώτη φορά του έδωσαν και ένα επίσημο επιστημονικό όνομα Patagotitan mayorum (ο δεύτερος προσδιορισμός δόθηκε προς τιμή της οικογένειας Mayo, στο κτήμα της οποίας βρέθηκαν τα απολιθώματα). Έως τώρα μεγαλύτερος δεινόσαυρος θεωρείτο ο Αργεντινόσαυρος, ο οποίος είχε, επίσης, βρεθεί στην Αργεντινή.

Με βάση τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, ο τρομερός Τυρανόσαυρος μπροστά του θα ωχριούσε, αν και εκείνος ήταν ένας επιθετικός θηρευτής, ενώ ο θηριώδης Παταγοτιτάν ήταν ένα άκακο φυτοφάγο πλάσμα, που ανήκε σε μια υποκατηγορία των σαυροπόδων, και πιο συγκεκριμένα στην οικογένεια των τιτανοσαύρων, η οποία περιλαμβάνει τον αργεντινόσαυρο και άλλους γιγάντιους νοτιοαμερικανικούς δεινόσαυρους.

Έχουν βρεθεί στην ίδια περιοχή έως τώρα έξι απολιθώματα Παταγοτιτάνων ηλικίας περίπου 100 εκατομμυρίων ετών, αλλά παραμένει άγνωστη η αιτία του θανάτου τους.

Γνωρίστε τον Παταγοτιτάν: Τον μεγαλύτερο δεινόσαυρο (και ίσως το μεγαλύτερο ζώο) που περπάτησε ποτέ στη Γη Facebook Twitter
Τα απολιθώματα του Παταγοτιτάν ανακαλύφθηκαν σε ένα ράντσο της Αργεντινής

O Παταγοτιτάν είχε περίπου διπλάσιο βάρος από γνωστότερους γίγαντες όπως ο Βραχιόσαυρος και ο Απατόσαυρος. Εκτιμάται ότι είχε βάρος περίπου 69 τόνων, μήκος 37 μέτρων (όσο 14 ασιατικοί ελέφαντες ο ένας πίσω από τον άλλο ή δύο μεγάλες νταλίκες ή ένα επταόροφο κτίριο) και ύψος  γύρω στα έξι μέτρα, ενώ ο μακρύς λαιμός του μπορεί να έφθανε και τα 15 μέτρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αργεντινό παλαιοντολόγο Ντιέγκο Πολ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Proceedings of the Royal Society B» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας.

«Ο T-rex θα έμοιαζε σαν νάνος δίπλα σε αυτόν τον γίγαντα. Είναι σαν να συγκρίνεις ένα ελέφαντα με ένα λιοντάρι» δήλωσε ο Πολ.

Η γαλάζια φάλαινα -το μεγαλύτερο ζώο σήμερα- δεν ξεπερνά τα 30 μέτρα σε μήκος. Όμως ζυγίζοντας έως 200 τόνους, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ βάρους μεταξύ των ζώων που έχουν ζήσει στη Γη.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Atlantic

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM