Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
17.03.2018
«Μούμια» δεινοσαύρου αποκαλύπτεται για πρώτη φορά και προκαλεί δέος -...
ΤECH & SCIENCE

«Μούμια» δεινοσαύρου αποκαλύπτεται για πρώτη φορά και προκαλεί δέος - ΒΙΝΤΕΟ

Το προϊστορικό πλάσμα που βρέθηκε απολιθωμένο είναι το πιο καλοδιατηρημένο του είδους και αποτελεί μια μοναδική περίπτωση

Robert Clark/National Geographic
Robert Clark/National Geographic

Το προϊστορικό αυτό πλάσμα πιθανότατα πέθανε έχοντας καταφέρει να απωθήσει τους θηρευτές του με τη βαριά πανοπλία και το μέγεθος του, και μετά από 110 εκατομμύρια χρόνια, αποκαλύπτεται με εντυπωσιακή λεπτομέρεια.

 

Το σώμα του κατέληξε στο βάθος μιας αρχαίας θάλασσας. Τα ορυκτά διατήρησαν το κουφάρι του αξιοσημείωτα άθικτο, μετατρέποντας σταδιακά το σώμα σε απολίθωμα. Όταν ανακαλύφθηκε το 2011, οι επιστήμονες γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι ήταν το καλύτερα διατηρημένο δείγμα αυτού του είδους.

 

 

 

Robert Clark/National Geographic
Robert Clark/National Geographic

 

«Είναι βασικά μια μούμια δεινοσαύρου - είναι πραγματικά εξαιρετικό δείγμα», δήλωσε ο Don Brinkman, διευθυντής διατήρησης και έρευνας στο Μουσείο Royal Tyrrell της Αλμπέρτα. Ο δεινόσαυρος, με το απολιθωμένο δέρμα και αρκετά από τα ζωτικά του όργανα άθικτα βρέθηκε σε ορυχείο άμμου στην Αλμπέρτα, σε σημείο που κάποτε αποτελούσε μέρος του βυθού της θάλασσας. Το σπάνιο εύρημα εντόπισε συμπτωματικά ένας χειριστής εκσκαφέα ο οποίος αμέσως κατάλαβε πως αυτό που είχε μπροστά του δεν ήταν βράχος.

 

Robert Clark/National Geographic
Robert Clark/National Geographic

 

Robert Clark/National Geographic
Robert Clark/National Geographic

 

Το απολίθωμα που φωτογραφήθηκε για το τεύχος Ιουνίου του National Geographic, παρουσιάστηκε την Παρασκευή και έχει προκαλέσει δέος στην παγκόσμια ερευνητική κοινότητα παλαιοντολόγων. Το είδος του δεινοσαύρου (Νοdosaur) είναι συγγενές με αυτό των αγκυλόσαυρων που είναι γνωστοί για την εκπληκτική θωράκισή τους. To απολίθωμα έχει μήκος που ξεπερνά τα 5 μέτρα.

 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρισκόταν στην άκρη ποταμού και παρασύρθηκε από πλημμύρα  με αποτέλεσμα να καταλήξει στη θάλασσα και σταδιακά να βυθιστεί. Εκεί, τα ορυκτά γρήγορα διαπέρασαν το δέρμα και την πανοπλία και άρχισαν να λειτουργούν σαν συντηρητικό που διατήρησαν το σώμα στην άψογη αυτή κατάσταση.

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
1 σχόλιο
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
avatar pane 13.5.2017 | 22:40
Ωωω!! σε λίγο θα φτάσει και η Καλίσι!
Προηγούμενα 1 Επόμενα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ