Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε πως δοκιμάζει να συνδέσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με την τεχνητή νοημοσύνη μέσω της «Neuralink»

Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε πως δοκιμάζει να συνδέσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με την τεχνητή νοημοσύνη μέσω της «Neuralink» Facebook Twitter
Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Έλον Μασκ ιδρύει εταιρία με σκοπό τη διασύνδεση ανθρώπου με μηχανές τεχνητής νοημοσύνης
0

Η φράση «μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας» έχει χρησιμοποιηθεί τόσες πολλές φορές που μοιάζει πια σα πολυφορεμένο κλισέ. Αλλά, για την περίπτωση του Elon Musk, είναι ίσως η μόνη που μπορεί να περιγράψει τα νέα επιχειρηματικά του σχέδια.

Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας που έχει βάλει στόχο το διάστημα με το SpaceX και την κορυφή της αυτοκινητοβιομηχανίας με την Tesla αποφασίζει τώρα να ρίξει χρήματα σε ένα πρότζεκτ που φιλοδοξεί να συνδέσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με την τεχνητή νοημοσύνη.

Η νέα επιχείρηση ονομάζεται «Neuralink», σύμφωνα με την εφημερίδα «The Wall Street Journal». Η εταιρεία, η οποία βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια της ύπαρξής της και δεν έχει καμία απολύτως δημόσια παρουσία, επικεντρώνεται στη δημιουργία συσκευών που μπορούν να εμφυτεύονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο, με τελικό σκοπό να βοηθήσουν τον άνθρωπο να συνδεθεί με το λογισμικό και να συμβαδίζει με τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Οι συσκευές αυτές θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη μνήμη ή να επιτρέπουν την πιο άμεση διασύνδεση με υπολογιστικές συσκευές.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος είχε υπαινιχθεί την ύπαρξη της «Neuralink» μερικές φορές κατά τους τελευταίους έξι μήνες. Πιο πρόσφατα, στο Ντουμπάι, είχε δηλώσει σε συνέδριο πως: «Με την πάροδο του χρόνου πιστεύω ότι θα δούμε μια πιο στενή συγχώνευση των βιολογικών πληροφοριών και των ψηφιακών πληροφοριών». Και αυτό είναι κάτι που σίγουρα ακούγεται από περίπλοκο έως και τρομακτικό για μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας δεδομένου πως ακόμη δεν υπάρχει πλήρης χαρτογράφηση και αποκωδικοποίηση των μυστικών του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Τέτοιου τύπου διασυνδέσεις σήμερα συναντά κανείς μόνο στην επιστημονική φαντασία. Στο ιατρικό χώρο, συστοιχίες ηλεκτροδίων και άλλα εμφυτεύματα έχουν χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον, την επιληψία, και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Ωστόσο, πολύ λίγοι άνθρωποι στον πλανήτη έχουν πολύπλοκα εμφυτεύματα μέσα στο κρανίο τους, ενώ ο αριθμός των ασθενών με συσκευές διέγερσης είναι μόλις μερικές δεκάδες χιλιάδες. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, ακόμη και για την ιατρική, να επέμβει στον ανθρώπινο εγκέφαλο και μόνο εκείνοι που έχουν εξαντλήσει όλες τις άλλες ιατρικές δυνατότητες επιλέγουν να υποβληθούν σε τέτοια επέμβαση ως έσχατη λύση.

Ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει γνωστά για την Neuralink, αλλά πηγές από το περιβάλλον του Μusk την έχουν χαρακτηρίσει ως τεχνολογία «νευρικής δαντέλας» που με την εμφύτευση μικροσκοπικών ηλεκτροδίων θα επιτρέψει στους ανθρώπους να επικοινωνούν απρόσκοπτα με την τεχνολογία χωρίς την ανάγκη για μια πραγματική, φυσική διεπαφή. Η εταιρεία έχει επίσης καταχωρηθεί στην Καλιφόρνια ως μονάδα ιατρικής έρευνας. Η αρχική εστίαση της Neuralink περιγράφεται άλλωστε ως διεπαφή που θέλει να αντιμετωπίσει συμπτώματα χρόνιων παθήσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα WSJ πρωταγωνιστικό ρόλο στην εταιρεία θα έχουν ακαδημαϊκοί που έχουν υπογράψει να εργαστούν πάνω στο πρότζεκτ το οποίο χρηματοδοτείται ιδιωτικά από τον Musk.«Ειδικοί στον τομέα οραματίζονται μια εποχή που οι άνθρωποι θα μπορούν να κάνουν «upload και download τις σκέψεις τους», αναφέρει το δημοσίευμα.

Λίγες ώρες μετά τα πρώτα δημοσιεύματα για το «μυστικό» του πρότζεκτ, ο Musk επιβεβαίωσε την ύπαρξη της εταιρείας και είπε ότι περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση, θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM