Επιστήμονες δημιούργησαν για πρώτη φορά λεπτομερή χάρτη του γαλαξία μας

Επιστήμονες δημιούργησαν για πρώτη φορά λεπτομερή χάρτη του γαλαξία μας Facebook Twitter
0

Οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν τον πρώτο λεπτομερή χάρτη του Γαλαξία, χρησιμοποιώντας  δύο από τα μεγαλύτερα ραδιοτηλεσκόπια του κόσμου.

Το 100 μέτρων ραδιοτηλεσκόπιο Max-Planck στη Γερμανία και το 64 μέτρων ραδιοτηλεσκόπιο CSIRO στην Αυστραλία ανέλαβαν τη μελέτη για αυτή την παραγωγή του γαλαξιακού χάρτη για τον οποίο απαιτούνται πάνω από ένα εκατομμύριο μεμονωμένες παρατηρήσεις και 10 δισεκατομμύρια σημεία δεδομένων. Οι επιστήμονες ανέλυσαν το ουδέτερο ατομικό υδρογόνο - το πιο άφθονο στοιχείο στο χώρο και το κύριο συστατικό των άστρων και των γαλαξιών.

Αν και το ουδέτερο υδρογόνο είναι εύκολο να ανιχνευθεί με ραδιοτηλεσκόπια, η χαρτογράφηση ολόκληρου του ουρανού θεωρείται ένα σημαντικό επίτευγμα, επειδή ο «θόρυβος» από τα κινητά τηλέφωνα και τους σταθμούς εκπομπής επηρεάζουν τις εξασθενημένες εκπομπές που προέρχονται από το Σύμπαν.

Ο καθηγητής Lister Staveley-Smith, από το Διεθνές Κέντρο για τη Ραδιοαστρονομική Έρευνα,  δήλωσε ότι η μελέτη αποκαλύπτει για πρώτη φορά τις μικρές λεπτομέρειες των δομών μεταξύ των άστρων στο Γαλαξία μας. Μίλησε επίσης για «μικρά σύννεφα» που φαίνεται να έχουν πυροδοτήσει το σχηματισμό των άστρων στο Γαλαξία μας για δισεκατομμύρια χρόνια.

Με πληροφορίες από το SkyNews

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM